Zaman: Pzt Tem 07, 2025 19:33

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

‘BAȘKAN’A ‘AÇIK MEKTUP’

‘BAȘKAN’A ‘AÇIK MEKTUP’
Lübnanlı yazar Hassan Hamadé, Dr Recep’e bir ‘açık mektup’ yazmıș (*).
Yazarın ‘ideolojik yaklașımı’ bir yana, 40 milyon izleyiciye ulașan bir televizyon yayımcısı olduğu gözönüne alındığında, ‘görüș’lerini Türk okuyucusuyla paylașmanın yararlı olacağı da açıktır.
Kaldı ki, kendi payıma, ‘yeni bilgi’ler edinmedim değil.
Yazarın savlarından biri, Dr Recep’in danıșmanlarının ‘tarih bilgileri’nin kıtlığı..
Sözgelimi Suriye’deki Kürtler ile șu günlerde ‘Kürtlerin temsilcisi’ olduklarını ileri süren grup ya da kurulușları karıștırmamak gerekmektedir. Bu sonuncular, yani PKK’nın ...
Read more : ‘BAȘKAN’A ‘AÇIK MEKTUP’ | Görüntüleme : 796 | Yanıtlar : 0

DALTON KARDEȘLER ‘DEMOKIRASİ’ PEȘİNDE

DALTON KARDEȘLER ‘DEMOKIRASİ’ PEȘİNDE
Tunceli’den Ankara’ya giden Tuncelililer firmasına ait bir otobüsteydim.
Elazığ’a mı yoksa Malatya’ya mı geldik, șimdi anımsamıyorum, yeni yolcular aldık.
Henüz hareket etmiștik ki, bir tartıșma bașladı.
Yalnız yolculuk yapan bir bayana yer ayarlamak için, bileti numarlı bir beyden yerini değiștirmesi isteniyordu.
Beyefendi Nuh diyor Peygamber demiyordu: benim biletim nuraralı, yasa var ‘nizam’ var falan.
Șoför yardımcısı mı ikinci kaptan mı ne idi, otobüsün içinde kafasını eğmek durumunda olan iri yarı bir ...
Read more : DALTON KARDEȘLER ‘DEMOKIRASİ’ PEȘİNDE | Görüntüleme : 732 | Yanıtlar : 0

ÖZERKLİK ÜSTÜNE

ÖZERKLİK ÜSTÜNE
Lenin 1913 yılında « Ulusal Sorun Üzerine Eleștirel Notlar » bașlıklı makalesinde (*), “Yahudiler, diyordu, uygar toplumlar içinde bir ‘ulus’ olușturmamaktadırlar”. Karl Kautsky ve Otto Bauer’in belirttikleri üzere, içinde bulundukları uluslar içinde ‘asimile’ olmușlardır. Oysa Galiçya ya da Rusya içinde yașayan Yahudiler, hala bir ‘kast’ gibi varlıklarını sürdürmektedirler.
İște hala bir ‘Kast’ gibi duran Doğu Avrupa ve Rus yahudilerinin savundukları ulusalcılığı, Lenin, en arı (raffiné), en salt ve en așırı ‘ulusalcılık’ olarak tanımlamaktadır. ...
Read more : ÖZERKLİK ÜSTÜNE | Görüntüleme : 756 | Yanıtlar : 0

AYIYA BAK! (Devlet Üzerine II)

AYIYA BAK!
(Devlet Üzerine II)
Așağıdaki yazıyı 2009 yılının son günü yazmıșım.
Önce okuyalım isterseniz.
“Hayvanlar ile ilgili söylenceler vardır. Ancak, sözgelimi ben balina için olanını duymadım, ne de suaygırı için olanını..
Eskimoların beyaz ayı için öyküleri olmalı.
Mandela da zürafa öyküsü dinlemiștir herhalde.
Bizde konușulan daha çok bozayıdır. Çünkü Türkiye’nin hemen her köșesinde görülmesi olasıdır.
Bozayılar armut bașta olmak üzere sulu meyvelerin yanısıra ceviz gibi kırılması kolay kabuklu meyveleri de severler.
Bir de balı ...
Read more : AYIYA BAK! (Devlet Üzerine II) | Görüntüleme : 789 | Yanıtlar : 0

‘KOALİSYON’ TİYATROSU

‘KOALİSYON’ TİYATROSU
Tiyatro’nun tarihi Milat’tan önce 6 binli yıllara değin gidiyor.
‘Devlet’ten tam 400 yüzyıl önce.
Kușkusuz ‘Devlet’i ‘yazılı yasa’ dönemi olarak ele alırsak böyle.
Çünkü ‘Yazılı yasa’, Hammurabi’ye, yani Milat’tan önce 1700-1650’lere gidiyor.
Türk’lerde, tiyatro benzeri oyunların tarihinin ise dörtbin yıllık bir tarihi olduğu söyleniyor.
Ancak ‘bugünkü anlamda’ tiyatronun ‘demokratikleșme’mizle birlikte bașladığı söylenebilir.
Kısası, Türkler’de ‘demokrasi’ ile ‘tiyatro’ eșanlamlıdır denilebilir.
Kușkusuz Türkiye’de ‘demokrasi’nin de ‘tiyatro’nun da kendi alanlarında gelișmelerini istemek ‘akla ve mantığa uygun’ ...
Read more : ‘KOALİSYON’ TİYATROSU | Görüntüleme : 788 | Yanıtlar : 0

DEVLET ÜSTÜNE

DEVLET ÜSTÜNE
Erkek gibi koruyamazsan kadın gibi ağlayabilirsin
Jean Bodin’e göre devletin ‘egemenliği’nin ‘mutlak’ ya da olmayıșının pek önemi yoktur, önemli olan devletin ‘kendi kendisini koruyabilmesidir. Bu görüș, çok daha önceki dönemlerde, « Devleti erkek gibi koruyamazsan onu kaybettiğinde kadın gibi ağlayabilirsin » diye bir ‘uzsöz’le dile getiriliyordu. Yani ‘hukuksal kurumların’ da ötesinde, devletin egemenliğini gösteren, onun uygulamaya koyduğu ‘eylem’dir. O eylemi ortaya koyabiliyor mu yoksa, koyamıyor mu, iște size ‘egemenliğin’ ölçütü.
Devletin dayandığı ‘hukuksal ...
Read more : DEVLET ÜSTÜNE | Görüntüleme : 733 | Yanıtlar : 0

ASKERİ KIRDIRAN ENVERÎ PAȘA

ASKERİ KIRDIRAN ENVERÎ PAȘA
« Oltu’dan girdik de Sarıkamıș’a
Akıl ermez orda yatan üleșe
Askeri kırdıran Enverî Pașa
Kitlendi kapılar, mekân ağladı. »
100 Yıl önce idi.
Sarıkamıș’ta Çarlık Rusya’sının orduları karșısında elli mi altmıș mı, yetmiș mi seksen mi yoksa doksan mı, hala bilinmez, binlerce askerimiz telef oldu.
Daha çok askerlerimiz ve aklı yeten ve yetmeyen tarihçilerimiz ile sıradan yurttașlarımız, ölen askerlerimiz için ağlașıp dururuz.
Sorumlu olarak da Enver Pașa’yı göstermekten çekinmeyiz.
Hele șu ...
Read more : ASKERİ KIRDIRAN ENVERÎ PAȘA | Görüntüleme : 785 | Yanıtlar : 0

ORTA-DOĞU’DA YENİDEN KARILAN KARTLAR

ORTA-DOĞU’DA YENİDEN KARILAN KARTLAR

‘Derin’ gengüdümsel (stratejik) çözümlemeler yerine, arada bir haritaya bakmanın yararları da olabilir.
Șöyle Tunus’tan Nepal’e, Rusya’dan Somali’ye bir göz gezdirelim isterseniz.
Adriyatik’ten Çin Seddine de denilebilir.
Șimdi haritada bulmakta zorlandığımız İsrail’in ‘asıl sınırları’nın, Gürcistan’dan bașlayarak, Cibuti’den Aden Körfezi boyunca uzanan ve 1991’de kurulduğu ileri sürülen ama henüz tanınmamıș bir ‘Devlet’ olarak Somaliland’a kadar uzandığını ileri sürülse.. ?
Efendim ABD gibi dünya jandarması, yeniden canlanmakta olan bir Rusya, uyanmakta olan bir Çin, ...
Read more : ORTA-DOĞU’DA YENİDEN KARILAN KARTLAR | Görüntüleme : 728 | Yanıtlar : 0

THOMAS PIKETTY’E GÖRE YUNANİSTAN’IN HALİ

THOMAS PIKETTY’E GÖRE YUNANİSTAN’IN HALİ
21inci Yüzyıl’da ‘Kapital’in yazarı, ünlü ekonomist Thomas Piketty’nin, Yunanistan örneği üzerinden, genel olarak ‘Kamu Borçları’ ile ilgili olarak ilginç saptamaları var.
Piketty’e göre, Yunanistan’ı sıkıștıran ve Troyka diye adlandırılan IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ‘üçkağıtçı’.
Çeșitli ders ve konferanslarından, Salim Lamrani tarafından derlenen Piketty’nin saptamaları șöyle :
1. Euro bölgesi ekonomisi içinde Yunanistan ekonomisinin payı %2, Euro bölgesi kamu borçları içinde Yunanistan borçlarının payı da %3. Yani, Yunanistan’ın ...
Read more : THOMAS PIKETTY’E GÖRE YUNANİSTAN’IN HALİ | Görüntüleme : 737 | Yanıtlar : 0

ÜMİT ZİLELİ TÜRKÖNE

ÜMİT ZİLELİ TÜRKÖNE
Mümtazer Türköne’nin Oda Tv’de Ümit Zileli imzasıyla yayımlanan ‘Apo Derhal Serbest Bırakılmalı’ yazısı birkaç yönden eleștirilebilir.
Ama önce, ‘eleștiri’den ne anlașılması gerektiğine değinmeliyim.
68 Kușağı tarihçilerinden Elisabeth Roudinesco ile Marcel Gauchet’nin tartıșmalarını okurken, ‘Eleștiri’ ve o arada ‘özeleștiri’ üzerine düșünüyordum. Bașkaları ne der, o denli önemli değil ama, ben iyi bir ‘eleștirmen’ olduğumu düșünürüm.
Ne ki bu ‘kötü bir huy’ olmanın ötesinde, Roudinesco’nun Jacques Derrida’dan aktardığı gibi ; bir ‘sürekli muhalefet’ değil, ...
Read more : ÜMİT ZİLELİ TÜRKÖNE | Görüntüleme : 776 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x