Zaman: Pzr Mar 29, 2026 18:53

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

DUYURU-YORUM

DUYURU-YORUM
Değerli okuyucu,
Türkiye’nin yakın tarihindeki iki uğursuz ‘12 Eylül’ün ardından, yarından itibaren yeni bir yazı dizisine başlıyorum.
Başlığı ‘Marx’ta Para’.
Türk okuyucusunun bilmediği ya da tamamen yanlış bildiği iki sözcük.
Biri, duyulduğunda tüyleri diken diken eden, ancak kesinlikle belirteyim ki doksan milyonluk Türkiye’de doksan kişinin bile gerçekten tanıyamadığı bir kişi.
Ya da, hakkında ne duymuş ne okumuşsa, baştan sona çarpıtma, baştan sona eksik, baştan sona yanlış olan biri.
Diğeri, yatağa her girip gözler kapatılığında ...
Read more : DUYURU-YORUM | Görüntüleme : 243 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU PARA DEDİKLERİ (12)

ŞU PARA DEDİKLERİ (12)
Sonh-Rethel’e benzer eleştirileri Moishe Postone’un da yaptığını, ancak onu ayrı bir başlıkta ele alacağımızı belirtelim.
Ancak şu kadarı söylenmelidir ki, Moishe Postone, daha anlaşılır bir biçimde, toplumsal ilişkilerin sadece kapitalist üretim tarzında bizzat emeğin kendisi üzerine temellendiğini ileri sürmektedir.
Kendi kör dinamizmi üzerinde de denilebilir.
Kapitalist olmayan toplumlarda ise, emek, yaşamın başka katmanlarında bilinçli kararların nesnesi olabilmektedir.(*)
Marx’ta, ürünlere ‘değer nesnelliği’ veren, yani onların değerini belirleyen ‘soyut emek’ten başkası değildir.
Sohn-Rethel ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (12) | Görüntüleme : 208 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU PARA DEDİKLERİ (11)

ŞU PARA DEDİKLERİ (11)
Her ne kadar 70’li yıllarda, ve özellikle Almanya’da, Sohn-Rethel’in tezleri çok tartışılmış ise de, onun ekonomi politiğin eleştirisine yaptığı katkıyı yadsımak olanaklı değildir.
Bilme kuramına gelince, ‘gerçek soyutlama’nın epistemoloji alanına girmediğine ilişkin savlar da yok değildir (*).
Her şeyden önce şu sorunun yanıtına bakmak gerekir: gerçekten Sohn-Rethel meta soyutlamasının kökenini üretim alanından değişim alanına kaydırmış mıdır?
Çok daha önemlisi, bu toplumsal soyutlamanın yol açtığı kötülüklerin kalkması ya da kaldırılması nasıl olacaktır? ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (11) | Görüntüleme : 259 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU PARA DEDİKLERİ (10)

ŞU PARA DEDİKLERİ (10)
Soyut düşünceye Eski Yunan filozoflarının katkısını, sıradan bir mantıksal işlem olarak değil ama paranın dolanımı sayesinde, bir apaçıklığın soyutlaması olarak görmektedir Sohn-Rethel.
Ve bunun insanlık tarihine bir katkı olmanın ötesinde, belirgin bir toplumsal-ekonomik faktör olarak değerlendirmektedir.
Alselm Jappe ise, bunu ‘yansıma kuramı’nın daha titiz bir varsiyonu olarak değerlendirecek ve onun ‘değişim’de ≪ fondement mystique d'une forma formans sans origine≫ görülmemesi için çabaladığını ileri sürecektir.
Kuşkusuz, filozofların kendi kavramlarının kökeninde ne yattığını ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (10) | Görüntüleme : 220 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


9 Eylül 1922’den 9 Eylül 2023’e ya da “Neredeeen nereye”? Dr.Noyan UMRUK

9 Eylül 1922’den 9 Eylül 2023’e ya da “Neredeeen nereye”?
Dr.Noyan UMRUK



- beş otuz...

ve başladı topçu ateşiyle

ve fecirle birlikte büyük taarruz...
sonra.
sonra, düşmanın müstahkem cepheleri düştü.
....
sonra, 30 ağustosta düşman kuvâyı külliyesi imha ve esir olundu

...



sonra.

sonra, 9 eylülde izmir'e girdik

ve kayserili bir nefer

yanan şehrin kızıltısı içinden gelip
öfkeden, sevinçten, ümitten ağlıya ağlıya,
güneyden kuzeye,
doğudan batıya, türk halkıyla beraber

seyretti izmir rıhtımından akdeniz'i.


İzmir’in işgali ...


ŞU PARA DEDİKLERİ (9)

ŞU PARA DEDİKLERİ (9)
İşte kafa ve kol emeğinin ayrılması gibi, ilk temel bölünme ortaya çıkmış olacaktır. Ki, Sohn-Rethel’in başyapıtının da başlığını oluşturacaktır: Travail intellectuel et travail manuel -Geistige and körperliche Arbeit, 1970
Ancak henüz ‘değişim’in ortaya çıkması için bir neden yoktur. Kölelik, kabilecilik ya da savaş, toplumların yaşamlarını sürdürmelerine yetmektedir.
Ne zaman ki, Millattan Önce IIIncü ve IInci yüzyıllara gelinir ve ‘ticaret’ bir gereksinme olur, ‘değişim’ ve dolayısıyla ‘soyutlama’ da bir gereklilik/zorunluluk olur.
İki ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (9) | Görüntüleme : 205 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU PARA DEDİKLERİ (8)

ŞU PARA DEDİKLERİ (8)
Sohn-Rethel, işe ‘değişimde soyutlama’yla başlayacaktır: iki malın değişimi için bir üçüncü malla karşılaştırılması gerekmektedir. Böylece bu üç malın bir ortak özü (subtance) olmalıdır, ki o da ancak malların somut niteliklerinden ve olası somut kullanımlarından hareketle soyutlama yapılarak bulunabilecektir.
Marx’a göre, iki malın değişimindeki bu ‘üçüncü öge’, içeriğine bakılmaksızın, emek tarafından oluşturulmaktadır: sözkonusu malların üretimi için gerekli basit zaman olarak emek. Ki Marx bunu ‘soyut emek’ diye tanımlamaktadır.
İşte Sohn-Rethel bu noktada ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (8) | Görüntüleme : 204 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


Çiftlik A.Ş'de Rektör, eşini yüksek lisans öğrencisi olarak aldırmış. Kendisini de iki fakülteye dekan olarak atamış

Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdürrahim Alkış’ın kendisini Sağlık Bilimleri Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi'ne dekan olarak atadığı, eşi Ebru Nazlı Alkış’ı da yüksek lisans öğrencisi olarak aldırdığı ortaya çıktı.
Resim
Göreve geldikten 12 gün sonra makam aracı kiralamak için ihaleye çıkan ve kendisi için Audi A6 lüks makam aracı kiralayan Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdürrahim Alkış’ın 2017 yılında, sihir yapıldığını düşünme, uykusuzluk, televizyonda görüntülerinin yayıldığını düşünme şikayetleriyle Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ...


ŞU PARA DEDİKLERİ (7)

ŞU PARA DEDİKLERİ (7)
Spinoza için “gerçek düşünce kendi nesnelerinden ayrı şeylerdir. Örneğin, çember bir şeydir, çember düşüncesi ayrı bir şey. Çünkü çember düşüncesi, bir merkezi ve çevresi olan bir şey değildir. Vücud düşüncesinin de vücudu yoktur”.
Burada ‘somut nesne’ ile ‘tanıma nesnesi’nin ayrıldığını görüyoruz.
Oysa Marx, “bütünsellik, kavramanın ve düşüncenin bir ürünüdür ama, somutun somut bütünselliği olduğu ölçüde doğrudur” diyecektir.
Yani, “düşünülmüş bütünsellik olarak somut bütünsellik, somutun mantıksal (mentale) tezahürü olarak, gerçekte düşüncenin, (yani) ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (7) | Görüntüleme : 230 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU PARA DEDİKLERİ (6)

ŞU PARA DEDİKLERİ (6)
Marksizmi içeriden eleştirerek aşmaya çalışan İtalyan marksistleri (operaïstes ve post-opéraïstes), meta dönemi, içinde ‘teolojik incelikler’ barındırdığı için bir türlü anlaşılmaz ve karşısında elleri havaya kaldırmaktan başka çare kalmamıştır diyen kaz kafalı entellektüellerin uğraşı alanı olarak kalmıştır demektediler.
Onlara göre, artık Voltaire ve La Metrie’lerin ‘pür aklın eleştirisi’nin kavramlarını a priori olarak koyarak ne ‘yaşam’ ve ne de ‘tarih’ incelenebilir. Şimdi daha çok ‘somut’ zamanıdır.
Bu ‘somut’a, sonradan dönmek üzere, bir mim ...
Read more : ŞU PARA DEDİKLERİ (6) | Görüntüleme : 228 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148826 ileti • Toplam 46387 başlık • Toplam 25117 üye

x