Zaman: Pzt Nis 13, 2026 21:16

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (III)

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (III)
Kapitalizmin üçüncü günahı, eşitsizlik yaratmasıdır.
Yani, eşitsizlik insanlığın ‘fıtrat’ından çok, kapitalist sistemin kendi özünden kaynaklanmaktadır.
Özellikle Avrupa için, göreli olarak ‘dengeli’ bir gelişme olduğu söylenegelmektedir.
Oysa, World Inequalty Lab, avril 2019’da belirtildiği üzere, hemen hemen dünyanın tüm ülkelerinde ulaşılabilen verilere dayanarak, genel olarak üretilen değerin % 80’inin, %10’luk bir grubun eline geçtiği görülebilmektedir.
Bu oran geri kalmış ülkelerde, üretilen değerin % 90’ının % 1 ya da 2’lik bir grubun eline geçtiği ...
Read more : KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (III) | Görüntüleme : 658 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (II)

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (II)
Kapitalizmin günahlarını saymadan önce kendisinden sözetmiştik.
Kısaca, sürekli olarak kendisini yenileyen bir yapıya sahip olduğu söylenebilir demiştik.
Ancak her yenilenme bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Yani bir tür ‘metamorfoz’.
Bilenler bilir ; önce ‘merkantil’, sonra ‘ticari’, sonra, ‘sanayi’ (endüstri), sonra ‘emperyalizm’, sonra ‘sanayi ötesi’, ‘post-most’, iletişim-bilişim, bilişim ötesi falan…
Her ne kadar, bilenler bilir diyorsam da, çok az insanın bildiğini de ben biliyorum.
O nedenle, bu yazılanları amatörler ya da bilişim ...
Read more : KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI (II) | Görüntüleme : 684 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Sevdiklerinizi üzmemek için sigarasız hayatı seçin / Levent BULUT

İlkokul 4 bitmiş 5'inci sınıfa geçmiştim. Tatil başlamış; kimi arkadaşım memleketine köyüne giderken, kimi ailece yaylaya gitmişti. Kalan arkadaşlarımın ise çoğu çalışıyordu. Akşamı iple çekiyordum. Çünkü arkadaşlar işten gelince ancak toplanıyor, sokak lambalarının altında top oynuyorduk. Bu yüzden gündüzlerim sıkıcı geçiyordu.
İnşaat, oto tamircisi, berber ya da esnaf gibi babası meslek sahibi olanlar babalarının yanında çalışırken, kimisi de buldukları işlere giriyordu. Çok sevdiğim iki arkadaşım ise simit satıyordu. Benim de aklımda simit satmak vardı.
* ...
Read more : Sevdiklerinizi üzmemek için sigarasız hayatı seçin / Levent BULUT | Görüntüleme : 673 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI

KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI
Alternatives Economiques’in Eylül sayısında ‘Kapiatalizmin Yedi Günahı’ adlı bir dosya var ve her günah bir başka yazarca ele alınmış.
Ancak Robert Boyer ile yapılan söyleşiden söz etmeden geçmek olmaz.
Boyer diyor ki, « kapitalizm henüz çok genç ama sonsuz değil ».
Gerçekten de, insanlık tarihine bakıldığında bir Habsboug hanedanı tam altı yüzyıl sürmüş.
Hani şu günümüz Avusturya’sının ‘İmparatorluk’ günleri.
Sonra Osmanlı Hanedanı var. O da altı yüzyıl sürmüş.
Roma İmparatorluğu da yine ...
Read more : KAPİTALİZMİN YEDİ GÜNAHI | Görüntüleme : 674 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

AA, Kolombiya'nın HDP'siyle neden röportaj yaptı? / Aytunç ERKİN

AA, Kolombiya'nın HDP'siyle neden röportaj yaptı?

İktidar partisinde, PKK ya da HDP ile müzakere isteyenler mi var?

✔ Cumhurbaşkanlığına bağlı Anadolu Ajansı, 11 bin 343 kilometreye uzandı.
✔ Silah bırakan ve parti kuran FARC'ın eski lideri Londono'yla röportaj yaptı.
✔ Londono, “Bizi öldürmelerine rağmen barış yolunda ilerliyoruz” diye konuştu.
✔ Annelerin HDP önündeki oturma eylemi sürerken AA'dan röportajı kim istedi?

1– Dün…Sabah saat 08.42… Devletin haber merkezi Anadolu Ajansı (AA) şu başlıkla bir haber geçti: ...
Read more : AA, Kolombiya'nın HDP'siyle neden röportaj yaptı? / Aytunç ERKİN | Görüntüleme : 887 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Türkiye'ye karşı ABD-Rusya ittifakı / Cahit Armağan DİLEK

Türkiye'ye karşı ABD-Rusya ittifakı

Beşinci Astana liderler zirvesi sonunda Erdoğan-Putin-Ruhani, her üçü de verimli yapıcı toplantı oldu dedi ama konuşmalarında verdikleri ince mesajlarla aslında anlaşamadıklarını deşifre ettiler.

Suriye'nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği artık usulen söyleniyor. Zirvede en somut açıklama anayasa komitesinin onaylanması oldu. Ama turpun büyüğü heybede. Bu komite nasıl çalışacak, ne zaman başlayacak, en önemlisi mevcut anaysa mı revize edilecek yoksa sıfırdan mı yazılacak konuları daha çok tartışılacak.

Erdoğan "Suriye'de DEAŞ tehdidi ortadan kalkmıştır. ...
Read more : Türkiye'ye karşı ABD-Rusya ittifakı / Cahit Armağan DİLEK | Görüntüleme : 802 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

İhanet Ustaları, Dönekler… / Ali ERALP

“İhanet Ustaları, Dönekler…”

Değerli üstat, yüce yurtsever Attila İlhan bir konuşmasında “Türkiye’nin yüzde 10’luk hain kontenjanı var” demiş ve şunları eklemişti:

"İşte yeniden Tanzimat zihniyeti, yeniden mandacılık. Üstelik bu hainlerin içinde kendisine solcu diyenler var.

Hadi şeriatçıları, bölücüleri, liberalleri anlıyorum, ama bu namussuzlar kendine solcu deyip Türkiye'yi pazarlayanlar. Al birini vur ötekine.

Bak, bazı televizyon kanallarında her hafta hep birlikte boy gösteriyorlar, söylediklerini alt alta yaz, oku, ihanet belgesi çıkar."
("Attilâ İlhan'la Bin Saat", Erol ...
Read more : İhanet Ustaları, Dönekler… / Ali ERALP | Görüntüleme : 1352 | Yanıtlar : 3 | Dizin : Ali ERALP

Siyaset cami, okul ve orduya girerse... / Erol MANİSALI

Siyaset cami, okul ve orduya girerse...

Bir ülke için en tehlikeli şey siyasetin cami, okul ve orduya girmesidir. Eğer siyaset buralara girerse cami de, okul da, ordu da esas görevlerini bırakırlar, siyasetçilerin maşası haline gelirler.

- Cami, birey ile inançları arasındaki bağın kurulduğu yerdir.

- Okul, birey (ve genç) ile uygarlık ve bilim arasındaki geçit yoludur.

- Ordu, ülke ile ulusal güvenlik arasındaki kamusal kurumdur.

Siyaset cami, okul ve orduya girerse ülke bir karmaşa içine ...
Read more : Siyaset cami, okul ve orduya girerse... / Erol MANİSALI | Görüntüleme : 1084 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Batıda Hristiyanlığın Evrimi ve Dinde Yenileşme / Metin AYDOĞAN

Batıda Hristiyanlığın Evrimi ve Dinde Yenileşme

Avrupa’da iki bin yıl içinde, mezhep ve tarikatlarıyla üç tür Hıristiyanlık ortaya çıktı. Köleci dönemde “barışçılığa ve eşitliğe”, feodal dönemde “kilise despotizmine”, kapitalist aşamada ise “sermaye ve ticaretin kutsallığına” dönüşen bir Hıristiyanlık yaşandı. Birbirinden çok ayrımlı ekonomik ilişkileri olan bu dönemleri, Hıristiyan inancı belirlemedi, tersine Hıristiyanlığı bu dönemler belirledi, ona yeni anlamlar yükledi. Rönesans ve reform, bu dönemler içinde kapitalist üretim ilişkilerine denk gelen uygulamalardı.

Hıristiyanlığın Evrimi

İkibin yıllık ...
Read more : Batıda Hristiyanlığın Evrimi ve Dinde Yenileşme / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 918 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI / Sinan MEYDAN

Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI

Türkiye'de Cumhuriyet kurulurken nüfusun yüzde 80'i köylerde yaşıyordu. 40 bin köyün 35 bininde okul yoktu. 1923-1939 arasında 3.936 köye ilkokul yapıldı. Türkiye'deki toplam köy ilkokulu sayısı 1949-1950'de 15.505'e, 1959-1960'da ise 19.157'e çıktı.

Resim

Geçtiğimiz hafta okullar açıldı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı başladı. İktidar, “laik eğitim” yerine “dinsel eğitim” dayatmasına devam ediyor. Ancak laik olmayan eğitim ne milli ne bilimsel ne çağdaş olabilir.

Cumhuriyetin eğitim devrimi her şeyden önce “yaygın ...
Read more : Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1075 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Sinan MEYDAN

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148852 ileti • Toplam 46412 başlık • Toplam 25116 üye

x