Zaman: Pzt Nis 20, 2026 14:21

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

‘ÜRETİM EKONOMİSİ’

‘ÜRETİM EKONOMİSİ’
Ekonomi politikte böyle bir terim, bu anlamda bir ‘etkinlik’ yok diyorum, ama Türkiye’de bir ‘üretim ekonomisi’ modası sürüp gidiyor.
Önce ‘siyasetçi’ler dillendirdiler, sonra da geri-kalmış ‘akademisyen’ler.
Efendim, bütün sorunlarımız ‘üretimsizlik’ten doğuyormuş da, bu AKP denilen parti ‘beton ekonomisi’ uygulayagelmiş de, ‘ekonomik bunalım’ ondan çıkmışmış.
Diğer ‘siyesetçiler’ gelecek olurmuşlarsa, ‘üretim ekonomisi’ne geçeceklermiş.
Onlarca kez yazdım, bu da onbirincisi olsun.
Birincisi, ne anlama geldiği belli olmayan bu ‘üretim ekonomisi’nin Fransızcası, ‘üretimi birincil amaç olarak gören ...
Read more : ‘ÜRETİM EKONOMİSİ’ | Görüntüleme : 739 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Kin, Nefret Tohumları Ektiler, Şimdi De Düşmanlık Biçiyorlar… / Ali ERALP

“Kin, Nefret Tohumları Ektiler, Şimdi De Düşmanlık Biçiyorlar…“

Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, bakanlar, milletvekilleri ve AKP’nin yetkilileri onlarca, yüzlerce miting yaptılar; oturumlara, söyleşilere katıldılar…

Siz hiç onların ağzından üretim, sanayi, tarım, eğitim, bilim lafları duydunuz mu?

Hiç “Şurada bir fabrika kurduk, burada bir işletme tesisi açtık, şu kadar işçiyi işe alacağız” sözlerini işittiniz mi?

İşsizlik konusunda gerçekçi bir çözüm getirdiklerini gördünüz mü?

Ben ne duydum, ne işittim ne de gördüm…

Damat Albayrak’ın “2019 yılında ...
Read more : Kin, Nefret Tohumları Ektiler, Şimdi De Düşmanlık Biçiyorlar… / Ali ERALP | Görüntüleme : 1119 | Yanıtlar : 2 | Dizin : Ali ERALP

İstanbul'da Askeri Alan TOKİ'ye Veriliyor!

İstanbul'da Askeri Alan TOKİ'ye Veriliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve askıya çıkan plana Bakırköy Belediyesi itiraz edecek.

İstanbul’un en değerli semtlerinden Yeşilyurt’taki toplam 32 bin metrekarelik askeri alan üzerinde imar oyunu oynanıyor. Araziyi imara açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeşil alan olması gereken alanı konut alanı yaptı. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu plana itiraz edeceklerini belirterek, “Tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Burası yeşil kalmalı” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen aylarda söz konusu askeri ...
Read more : İstanbul'da Askeri Alan TOKİ'ye Veriliyor! | Görüntüleme : 686 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

YAPANIN YANINA..

YAPANIN YANINA..
‘Yapanın yanına kalmaz’ diye bir uzsözümüz var, değil mi?
Ama ‘Yapanın yanına kalıyor’ diye de bir gerçeklik var.
‘Kuram başka, eylem başka’ sözüne taş çıkartan bir gerçeklik..
Dilbilgisi açısından, modaya uysun diye, “gerçekleştirilen gerçekleştirenin yanına kalır” gibi bir tümce kuralım.
Bu saçma tümce, şimdilerde, Türkçe düşmanı, televizyoncu, yazar/çizer, konuşmacı tarafından ‘olağan’mış gibi kullanılıyor ya, benim de burada, cici gibi çatlayasım geliyor.
Bu dilbilgisi dersinden sonra, bunun ‘siyaset’teki ‘ders’ine gelelim.
Bu sabah, Deniz Baykal’ın ...
Read more : YAPANIN YANINA.. | Görüntüleme : 687 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ABD ve AKP'ye boyun eğmeyen lider / Yılmaz POLAT

ABD ve AKP'ye boyun eğmeyen lider

‘Galiba 17 Temmuz’du. Sayın Ecevit’ten kısa bir mesaj geldi. Sayın Denktaş endişe etmesin, hükümet konjonktürü hazırlamaktadır. Rüyamda Atatürk’ü Kıbrıs’ta görmüştüm. Atatürk’e yalvarıyorum. ‘Aman bizi kurtar, artık dayanamıyoruz.’ Atatürk gözlerini gözlerime dikerek, ‘Konjonktüre dikkat et Denktaş! Konjonktür çok önemlidir’ dedi.

Mesajı okuyunca ayağa fırladım. ‘Bu iş tamamdır, müdahale yapılacaktır’ dedim.

Bu sözler KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a ait. (Barış için Oradaydılar/ Yılmaz Polat/2007) Kitabımın önsözünü bu satırlarla başlayan Sayın ...
Read more : ABD ve AKP'ye boyun eğmeyen lider / Yılmaz POLAT | Görüntüleme : 1404 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Yılmaz POLAT

Satacak bir şey kalmayınca halkın cebine göz diktiler / Remzi ÖZDEMİR

Satacak bir şey kalmayınca halkın cebine göz diktiler

16 yıllık AKP iktidarında kamuya ait neredeyse tüm fabrikalar, arsalar ve kullanım hakları özelleştirme adı altında satıldı.

Neler satılmadı ki? Türk Telekom'dan tutunda TÜPRAŞ'a, PETKİM'e kadar en önemli tesislerimiz birkaç yıllık karı karşılığında satıldı. Gerçi Telekom'u da doğru dürüst satmayı beceremediler ama sonuçta devletten çıktı.

Yıl 2019 ve devletin kasası bomboş. Bütçe her ay açık veriyor.

Nedeni belli harcamalar gelirlerden daha fazla.

Eskiden bu açık bir şeyler ...

Kıbrıs, Türkiye'nin 'çıkış kapısı' / Erol MANİSALI

Kıbrıs, Türkiye'nin 'çıkış kapısı'

20 Temmuz 1974, Kıbrıs Barış Harekâtı, Atina “Albaylar Cuntası”nın ABD ile birlikte düzenlediği, Kıbrıs Türklerini (ve Türkiye’yi) adadan silmek ve üçüncü dünyacı Makaryos’u devirmek için başlattığı darbeyi engelleyen bir operasyon.

Sonuç mu: Kıbrıs Türkleri kurtuluyor ve Türkiye Cumhuriyeti’nin fiili güvencesi altına sokuluyor: Yunanistan’da darbeci Albaylar Cuntası düşüyor, demokrasiye geçiliyor: ve ayrıca ABD ve İngiltere’nin (B) planı da işliyor, Makaryos artık ABD’ye kafa tutan değil, ona “muhtaç” hale geliyor.

Türkiye ise bayram ...
Read more : Kıbrıs, Türkiye'nin 'çıkış kapısı' / Erol MANİSALI | Görüntüleme : 917 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Sarı-kırmızı-yeşil ve gri! / Servet AVCI

Sarı-kırmızı-yeşil ve gri!

Uzungöl meselesinde Trabzonlular haklı… Uzungöl'e gelip de 'Kürdistan' atkılarıyla görüntü vermeye kalkmak provokasyondur ve halkın tepki göstermesi de son derece normaldir…

Burada konuyu 'ırkçılık' ve 'faşistlik' çerçevesinde yorumlayanların, Temmuz ayında atkıların niye var olduğunu söylemeleri daha doğru olurdu…

Bölge zaten hassas…  O kadar şehit vermiş ki, o üç rengi yan yana görünce zaten ayranlar kabarıyor… Yakın geçmişte hiç de hak etmediği şekilde 'Pontus' olmakla itham edildiği için kızgın ve milliyetçiliğinin sürekli rüşt ...
Read more : Sarı-kırmızı-yeşil ve gri! / Servet AVCI | Görüntüleme : 799 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

ODTÜ gericiliğin hedefindeki okul

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kuruluşu ve tarihçesine kısa bir bakış atalım;
BM, Pensilvanya Üniversitesi’nden G. Holmes Perkins’i, Türk mimarlarını ve
şehir bölge plancılarını yetiştirecek bir enstitünün kurulması için görevlendirir. Böylelikle ODTÜ, 15 Kasım 1956 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir enstitü olarak “Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü” adıyla 2 yabancı ve birkaç Türk öğretim elemanı kadrosuyla İngilizce dilde eğitime başlar.
İlk olarak Mimarlık ve Şehircilik alanında eğitime başlayan ODTÜ; 1956-1957 ders yılının ikinci döneminde Makina ...
Read more : ODTÜ gericiliğin hedefindeki okul | Görüntüleme : 782 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Sizin Makaleleriniz

ILIK YAZDAN SICAK SONBAHARA… Dr. Noyan UMRUK

ILIK YAZDAN SICAK SONBAHARA…
Dr. Noyan UMRUK

Bir zamanlar gürül gürül akan sıcak para verimli üretime yönlendirilmediğinden ülke ekonomisinin habis uru cari açıktı. Şimdilerde ise çeşmenin musluğu kısıldığından maliyeti yükselen dış borç, yavaşlayan büyüme, bütçe açıkları ile ur metastas yapıp vücudu sarıyor…

Aşırı dışalıma( önemli bir bölümü sermaye ve ara malı, enerji gibi doğrudan ekonomik büyüme hızıyla ilintili olan bu yapısal yaranın tedavisi için orta vadeli bir planlama şart)dayalı bağımlı büyüme modelinin kaçınılmaz sonucu cari ...
Read more : ILIK YAZDAN SICAK SONBAHARA… Dr. Noyan UMRUK | Görüntüleme : 933 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148864 ileti • Toplam 46422 başlık • Toplam 25116 üye

x