Zaman: Cum Nis 24, 2026 11:29

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

Türkiye Nereye Koşuyor? / Ali ERALP

"Türkiye Nereye Koşuyor?”

Kamu kurumları, fabrikalar satıldı, bir kısmı yabancılara geçti…

El değiştirdi.

Vatan toprakları haraç mezat, kapış kapış gidiyor…

Kapanın elinde kalıyor.

Türkiye’nin en güzel yerlerine Yahudi, İngiliz, Fransız, Amerikalılar çöreklendi…

Artık görkemli malikânelerinin önünden bile geçirmiyorlar Türkleri…

Yabancı korumalar bağırıyor, çağırıyor, saldırıyor…

Bir adım yaklaştırmıyorlar.

Bir de şu banka adlarına bakın:

Finansbank, İNG Bank, Citibank, HSBC vb.

Şu yabancı işyeri adları ise sadece bir caddede görülenler:

“Red Apple, Herry, Trend, Cripino, LC Waikiki, ...
Read more : Türkiye Nereye Koşuyor? / Ali ERALP | Görüntüleme : 1064 | Yanıtlar : 2 | Dizin : Ali ERALP

Hakan Fidan'ın temasları... / Arslan BULUT

Hakan Fidan'ın temasları...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın, ABD'de bir grup senatöre "Kaşıkçı bilgisi" verdiği haberleriyle ilgili olarak "MİT Başkanımız Kanada'ya gitti. Kanada'dan sonra böyle bir gelişme olmuş olabilir. Fakat orada böyle bir bilgilendirmenin yapıldığını; bundan haberdar değilim. Ama Kanada seyahatinden haberdarım." demişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili olarak "MİT Müsteşarı parlamentoya gelip komisyona bir bilgi verdi mi? Dünyanın bildiğini bizden niye saklıyorlar? Yok arkadaş bire bir haberi var. (...) Haberi ...
Read more : Hakan Fidan'ın temasları... / Arslan BULUT | Görüntüleme : 1428 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Arslan BULUT

Gayrimemnun yeni merkez / Deniz YILDIRIM

Gayrimemnun yeni merkez

Dünya genelinde ekonomik krizin etkileri yayılıyor. Bunun yansımalarından birisi de “merkez” olarak adlandırılan siyaset ve programların çözülmesi. Yeni bir merkez oluşuyor.

Eskiyen merkezin değişmeyen iki programı vardı: Siyasette liberalizm, ekonomide ise neo-liberalizm. Yani özelleştirmecilik, vergiyi halkın sırtına bindirmek, zengini kurtarırken garibana “sana da yardım veriyoruz, şükret” diyen bir hayırseverlik. Toplamı buydu.

Dünya genelinde bu “merkez” programa sol, sosyal demokrat partiler nasıl yaklaştı? “Neo-liberalizm alternatifsiz. Piyasacı bir sosyal model geliştireceğiz” dedi çoğu. Alternatif ...
Read more : Gayrimemnun yeni merkez / Deniz YILDIRIM | Görüntüleme : 875 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

"31 Mart avı" mı? / Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU

"31 Mart avı" mı?

Tekrar tekrar kendileri söylediler, hesaplaşmaları 100 yıllıktı.

Türk ülkesinde "-kendi ifadeleriyle- rahatça Kürdistan diyebilmek, federasyon diyebilmek, soykırım diyebilmek" velhasıl Türk adını, Türk tavrını bu topraklardan siler/sürerken dirençle karşılaşmamak için, bir nevi "yol temizliği" olan "Ergenekon" etiketli kumpas 2008 yılında başlamıştı;

İttihat ve Terakki'nin "iktidara gelişi(!)"nin 100. yılıydı!

Aynı davanın ikinci iddianamesi, 2009 yılı Mart ayının son günlerinde açıklandı,

1909 sayfaydı;

31 Mart ayaklanmasının 100. yılıydı!

Bir şeyi atlıyoruz:

"FETÖ" dedikleri "şey"le ...
Read more : "31 Mart avı" mı? / Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU | Görüntüleme : 874 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Küresellik-ulusallık etkileşimindeki Türkiye / Erol MANİSALI

Küresellik-ulusallık etkileşimindeki Türkiye

Sovyetler Birliği 1989’da dağılınca Batı’da ve Türkiye’de bir slogan yaygınlaşmıştı: “artık küreselleşme var, ulusallaşma ortadan kalktı”! Küreselleşen neydi?

-Neo liberal ağırlıklı bu çevreler aslında, “kapitalizmin küreselleşmesini” kastediyorlar ve istiyorlardı. Thatcher-Reagan, Anglo-Amerikan ekolünün sürüklediği bu yaklaşım ve uygulamalar özünde, “Batı kapitalizminin doğal küresel egemenliğini öngören siyasal ve ekonomik bir dayatma idi”. Aynen bana, Turgut Özal’ın, Türkiye için öngörülerinde söylediği gibi. Ben onları değil, onlar beni izledi, demişti (*) .

-Küreselleşme aslında, “ulusalcılığın yerini almıyor, ...
Read more : Küresellik-ulusallık etkileşimindeki Türkiye / Erol MANİSALI | Görüntüleme : 1035 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Atatürk'e kurulan tuzak / Sinan MEYDAN

Atatürk'e kurulan tuzak

“Erzurum Milletvekili Süleyman Necati, Mersin Milletvekili Selahattin ve Canik Milletvekili Emin beyefendiler tarafından teklif edilen kanun tasarısı, doğrudan doğruya benim şahsımı vatandaşlık haklarından yoksun bırakmak maksadını güdüyor.” (Atatürk, 2 Aralık 1922)

Resim

Malum! Yerel seçim hazırlıkları başladı. Aralık 2018'deki bu seçim hareketliliği; siyasi hesaplar, siyasi oyunlar, bana Aralık 1922'deki bir “seçim oyununu” hatırlattı.

Bundan 96 yıl önce, Aralık 1922'de, 1923 seçimleri öncesinde, TBMM'deki bazı muhalifler Atatürk'e bir “siyasi tuzak” kurmak istediler.

Şimdi ...
Read more : Atatürk'e kurulan tuzak / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1400 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Sinan MEYDAN

Dünya Atatürk'ü Nasıl Görüyor / Metin AYDOĞAN

Dünya Atatürk'ü Nasıl Görüyor

Yıl 2017, Bangladeş’in Chittgong limanındayız. Gemiden inmiş limanın çıkış kapısına doğru gidiyordum. Takkeli, entari ya da şalvar giyimli, yaşlı birisi ile hafifçe çarpıştık. Nedeni o olmamasına karşın özür diledi ve konuşmaya başladık. Nereli olduğumu sordu. Türk olduğumu söyledim. Hiç beklemediğim bir cevap verdi; “Atatürk’ün çocuğusun yani” dedi. Heyecanlanmıştım. Sohbeti sürdürdüm. Birçok kimseye inanılmaz gelebilir ama bana şunları söyledi; “En büyük Müslüman Atatürk’tür. Biz Bangaldeş olarak onun öğrettiği yoldan gittik ve özgürlüğümüze ...
Read more : Dünya Atatürk'ü Nasıl Görüyor / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 12634 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

Suriye bölünürken sükut ikrardan mı geliyor? / Cahit Armağan DİLEK

Suriye bölünürken sükut ikrardan mı geliyor?

Eylül 2015'teki referandum fiyaskosuyla Irak'ta Barzanistan hayali sona erdi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Son 3 ayda ABD, Barzani'yi yeniden ayağa kaldırdı. Bölgesel yönetim tam anlamıyla aşiret yönetimine dönüştü. Amca, yeğen, kardeş, oğul yönetime el koydu.

ABD'nin yaptırımları nedeniyle Türkiye'nin İran'dan azalan petrol ithalatının yerini Bağdat daha da çoğu Barzani petrolü doldurmaya başladı. ABD de bizi Barzani'ye yönlendiriyor. Bu adeta Barzani'ye can suyu demek.

Rusya'nın Barzani bölgesinde petrol-gaz projelerine 4 milyar dolarlık ...

Türkiye enerji savaşını kaybediyor… / Zeynep GÜRCANLI

Türkiye enerji savaşını kaybediyor…

Soğuk Savaş döneminde dünyayı anlamak daha kolaydı.

İki kutup arasındaki itiş-kakış, Berlin Duvarı'nın çökmesinden itibaren yerini ulus devletlerin, hatta devlet vasfı bile taşımayan oluşumların sürekli değişen ittifaklarına bıraktı.

Tüm bu karmaşa içinde sabit olan tek unsur ise enerji.

Dünyada yeşil enerjiye doğru bir geçiş yaşanıyor olsa da petrol, doğalgaz, son dönemlerde kaya gazı hâlâ değişen ittifakların en belirgin sabit noktası.

Artık ittifaklarda, çatışmalarda hep enerji unsuruna bakmak gerekiyor.

AVRUPA'DA DOĞALGAZA KARŞI ...
Read more : Türkiye enerji savaşını kaybediyor… / Zeynep GÜRCANLI | Görüntüleme : 968 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Fransa'nın düşündürdükleri / Örsan Kunter ÖYMEN

Fransa'nın düşündürdükleri

Fransa’da akaryakıt ücretlerindeki artışa yönelik bir tepki olarak başlayan ve haftalardır devam eden protesto gösterileri, aslında küresel boyutta daha derin bir krizin var olduğunun göstergesidir. Bu, kapitalizmin yol açtığı bir krizdir. Konu akaryakıt ücretleri değil, sınıflar arasında ekonomik açıdan oluşan uçurumdur. Yaşanan şey sınıf çatışmasıdır.

Yoksulluğa karşı mücadele etmek amacıyla kurulan Oxfam adlı uluslararası araştırma kurumunun 2018 yılı raporuna göre, dünyadaki refahın yüzde 82’si nüfusun yüzde 1’inin elindedir. Sınıflar arası uçurumun bu kadar ...
Read more : Fransa'nın düşündürdükleri / Örsan Kunter ÖYMEN | Görüntüleme : 879 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148863 ileti • Toplam 46421 başlık • Toplam 25115 üye

x