Zaman: Pzr Nis 26, 2026 20:51

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

'Kürt Sorunu', 'Eşit Yurttaşlık' ve CHP / Metin AYDOĞAN

'Kürt Sorunu', 'Eşit Yurttaşlık' ve CHP

‘Eşit yurttaşlık’ diye ifade edilen siyasi anlayış, eşitliği yurttaşlar arasında değil, etnik ya da dinsel yapılar arasındaki eşitlik olarak görür. Bu anlayışın toplumdaki karşılığı, azınlık ayrıcalıklarının anayasal hak haline getirilerek devlet politikasına yerleştirmektir. ‘Eşit yurttaşlığın’ dayanakları olan; çok dillilik, anadilde eğitim, özerk yönetim ya da yerel yönetimlere yetki devri; etnik topluluklara hukuksal kimlik kazandıracak girişimlerdir. Bu girişimlerle ulus devlet karşısına; din ve ırk farklılıklarına dayanan çok kültürlü federatif yapılanmalar ...
Read more : 'Kürt Sorunu', 'Eşit Yurttaşlık' ve CHP / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1367 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

DEVLET ve KALINKAFALILAR

DEVLET ve KALINKAFALILAR

ABD Dışişleri Bakanı ile İbrahim Kalın’ın ‘Reis’i görüşmüşler.
Yanlarında bir de Mevlüt Çavuş varmış.
Bu üçü, oturup bir güzel, Türkiye ve Bölgenin ‘yazgı’sı üzerine kimi ‘gizli antlaşmalar’ yapmış olabilirler.
Çünkü bunların ‘fıtrat’ında var bu tür ‘gizli antlaşmalar’ yapmak.
II. Abdülhamit de Rus Çarı ile böyle anlaşmıştı.
Oysa devletlerarası ‘antlaşmalar’ın, tanım gereği, yapılışlarının bir ‘teknik’i vardır.
Belli ‘uluslararası hukuk’ kuralları vardır.
Kaldı ki, Selçuklu dahil, II. Abdülhamit hariç Osmanlı dahil, Türkiye Cumhuriyeti ‘Devlet’i ...
Read more : DEVLET ve KALINKAFALILAR | Görüntüleme : 1005 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

O ayrım, daha kimlik kartında başlıyor / Saygı ÖZTÜRK

O ayrım, daha kimlik kartında başlıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılan “Zeytin Dalı Harekatı” kritik bir noktaya geldi. Suriye'de yaşananlara birden çok ülke karıştığı için olayın nereye doğru gideceği konusunda da belirsizlik var. Yapılan resmi açıklamalardan edindiğimiz, askerimizin başarılı bir harekat yürüttüğü, bölücü terör örgütüne büyük darbeler indirdiğidir. Askerimiz Afrin'e doğru ilerlerken, YPG, Suriye rejim güçlerinden yardım istedi. Onların da sivillerle birlikte Afrin'e sızmaya çalıştığı belirtiliyor.

Harekatta şehitlerimiz, gazilerimiz de oluyor. Yalnız sınır ötesinde ...
Read more : O ayrım, daha kimlik kartında başlıyor / Saygı ÖZTÜRK | Görüntüleme : 1482 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

3. havalimanı ve davet işleri / Çiğdem TOKER

3. havalimanı ve davet işleri

Bu başlık altında daha önce yazdım. Yine yazıyorum. Zira başta Karayolları, TCDD olmak üzere yatırımcı kamu idareleri, büyük ihalelerde “davet” yönteminden vazgeçmiyor. (Dahası yatırımcı olmayan sayısız idare de bu sistemin “avantajı”nı gördüğü ya da gösterildiği için liste uzuyor.) Onlar vazgeçmeyince de hem bütçeden aktarılacak kaynaklar artıyor, hem de sorular.

“3. havalimanı ve başkanlık” başlıklı dünkü yazının sonunda Cengiz İnşaat’ın, 2017 yılı boyunca aldığı davetli ihalelerin 3 milyar TL’ye yaklaştığını duyurduk. ...
Read more : 3. havalimanı ve davet işleri / Çiğdem TOKER | Görüntüleme : 923 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Bu gerçeği biliyor muydunuz? / Ahmet GÜRSOY

Bu gerçeği biliyor muydunuz?

Amerika'daki ilk büyük soykırım hareketlerinden biri 1637'de New England'daki Pequet Kızılderililerinin yok edilmesiydi. Bundan bir kaç yıl sonra ise "New York bölgesindeki yerlilerin 'temizlenmesi' operasyonu düzenlendi." Şubat 1643'te Güney Manhattan'da Hollandalı askerler tarafından Algonquin Kızılderilileri'ne karşı gerçekleştirilen ve David de Vries tarafından aktarılan katliam şöyleydi:

'Askerler pek çok Kızılderili'yi uykularında öldürdüler. Annelerinin göğüslerinden çekilip alınan bebekler anne-babalarının gözleri önünde kılıçla parçalanıyor ve bebeklerin parçaları ateşe atılıyordu. Kundaktaki bebekler beşikleri içinde parçalanıyor, ...
Read more : Bu gerçeği biliyor muydunuz? / Ahmet GÜRSOY | Görüntüleme : 1053 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Boş durmayalım geleceğe vergi koyalım! / Murat MURATOĞLU

Boş durmayalım geleceğe vergi koyalım!

İktidar kendini aştı, gelecek için şimdiden vergi koymaya başladı! Neye? Elektrikli otomobillere! Bakanlık açıklama yaptı: “Kanunda vergi oranını yüksek koyduk, lakin Bakanlar Kurulu kararıyla indirim uygulayacağız.”

Peki, vergi oranını kanuna neden yüksek yazıyorsun? Boş durmayalım vergi koyalım, şimdilik erteleyelim acımasız olmayalım mı? “Sizi tam öpecektik, kendimizi tuttuk” mu?

* * *

Hazır kanunu yazmışsın, bulmuşun böyle milleti hemen geçireceksin vergiyi. Niçin erteliyorlar ki? Çekirge gibi… Bir ertelersin, iki ertelersin, üçüncüsünde ...
Read more : Boş durmayalım geleceğe vergi koyalım! / Murat MURATOĞLU | Görüntüleme : 807 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Pinpon Topu Olmak / Türker ERTÜRK

Pinpon Topu Olmak

ABD; 2001’den beri küresel liderliğini ve askeri üstünlüğünü sürdürmeye çalışarak, tek kutuplu dünya düzenini sonsuza kadar devam ettirebilmek için küresel ve hegemonyal bir savaş sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye de dahil, bölgemizin siyasal haritasını yeniden çizmeye çalışıyor. Bugüne kadar bu hedefinden vazgeçtiğine dair en ufacık bir emare bile yoktur.

İşte bu büyük plan gereğince; Suriye’de de rejim değişikliği ve sonrasında ülkenin parçalanması planlandı. Ama Suriye, Libya gibi olmadı! Olmamasının en büyük nedeni ise ...
Read more : Pinpon Topu Olmak / Türker ERTÜRK | Görüntüleme : 1006 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

KÜLKE

KÜLKE

Ne günler uyduruyorlar, bula yakıştıra kedi gününe kadar gelmişler. Kediler, binbir varlıklı, binbir olaylı bu yaşamda, 365 günün içine girmişler ya, önlerinde eğilinir, otun - b.kun bile günü olabilir, inanırız artık.

Geçen Cumartesi, "Dünya Kediler Günü'ymüş. Gecikmeli de olsa, bir kedi öyküsü anlatacağım. Eylül başından beri, hep yazıya geçirmeye başlayacağım bu kedi öyküsünü, bir türlü fırsatım olmadı. Ya gündem dayanılmaz acıydı, ya içimdeki yanardağ, bir anda patlıyor, lav püskürtüyordu, ya da kedilerden ders ...
Read more : KÜLKE | Görüntüleme : 1368 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Feza TİRYAKİ

Gençliğe Hitabe’yi de indirdiler… / Saygı ÖZTÜRK

Gençliğe Hitabe’yi de indirdiler…

Milli Eğitim Bakanlığı, en az 5 yıl ve 2017-2018 eğitim öğretim yılında çalışmış, 540 gün sigorta primi ödemiş sözleşmeli öğretmenlerden 5 binini kadrolu öğretmen olarak atayacak. Ama, seçim mülakatla olacak. Yani “Adrese teslim öğretmenlik” planı yapılmış. Geçen eğitim öğretim yılında ücretli öğretmen sayısı 63 bin 829'du. Bunların 27 bin 409'u eğitim fakültesi mezunu, 27 bin 936'sı eğitim fakültesi dışındaki fakültelerden, 8 bin 484'ü ise önlisans mezunu. Türkiye'de öğretmen olarak atanabilme koşullarını ...
Read more : Gençliğe Hitabe’yi de indirdiler… / Saygı ÖZTÜRK | Görüntüleme : 1018 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Ganire Hanım'ın feryadı ve sebebi! / Arslan BULUT

Ganire Hanım'ın feryadı ve sebebi!

Son bir aylık dönemde, Şükrü Server Aya'nın bilgilendirmesi ile Türkiye'ye yönelik Ermeni iddiaları konusunda, somut verilerle yazdığım yazılar, duyarlı Türkler tarafından İngilizceye de çevrilip yayınlandığı için konuyla ilgili yabancılar tarafından takip ediliyor. Nitekim ABD'den Justin Mc Carthy'den sonra Almanya'dan da Dr. Christian Johannes Henrich, bir mesaj gönderdi.

Henrich, "Ermeni sorunu ile ilgili son makalelerinizden birini okudum. Şunu anlıyorum ki Türkiye bu konuda çok daha fazla şeyler yapmak zorunda. Ben bu ...
Read more : Ganire Hanım'ın feryadı ve sebebi! / Arslan BULUT | Görüntüleme : 1105 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Arslan BULUT

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148866 ileti • Toplam 46423 başlık • Toplam 25115 üye

x