Zaman: Prş Mar 28, 2024 21:42

News News of Tarih Başa Sarıyor - Hûlki CEVİZOĞLU

Site map of Tarih Başa Sarıyor - Hûlki CEVİZOĞLU » Dizin : Tarih Başa Sarıyor - Hûlki CEVİZOĞLU

Tarih Başa Sarıyor -XIII-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


“Tarihin akışını değiştirecek buluşma!”


“Atatürk’ün sırdaşı” Kılıç Ali’ye göre, çok önemli yetkilerle donatılmış General Harbord’un Sivas’a gelişi, “tarihin akışını değiştirecek” kadar önemli idi.

Amerikan Kuvvetleri Başkomutanı General Pershing’e tanınmış fiilî yetkilerle donatılmış General James C. Harbord’un Sivas’a gelişi, Kılıç Ali’ye göre “tarihin akışını değiştirecek” kadar önemli idi. Kılıç Ali’nin şu sözleri çok dikkat çekicidir:

“Bir gün gelir de, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk günleri hislerden arınmış ve gerçek değeriyle yazılırsa, bu buluşma, Türkiye Cumhuriyeti’ne ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -XIII- | Görüntüleme : 1409 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -XII-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Genç Tıbbiyeli’den Mustafa Kemal’e:
Manda’yı kabul ederseniz sizi de reddederiz!..


“Manda düşüncesini kabul ederseniz, Mustafa Kemal’i ’vatan kurtarıcısı’ değil, vatan batırıcısı’ilan eder ve şiddetle kınarız” diyen Tıbbiyeli delege Hikmet’e Ulu Önder, “Evlat (Çocuk!) müsterih ol. Biz azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz” cevabını veriyordu.

Sivas Kongresi’nin ilk üç gününde ana konulara girilemedi. Kongre üyeleri zamanlarının büyük bölümünü, o güne kadar kafalarında biriktirdikleri soruların yanıtını aramakla “güven oluşturmaya” yönelik tartışmalarla geçirdiler. Özellikle, “toplantı İttihatçıların ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -XII- | Görüntüleme : 1649 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -XI-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Yıl 2007 değil, 1919...


Yabancıya toprak ve mülk satmayın!..

“Yabancıların toprak almasında her türlü engelin ortadan kalkması, sağlıklı bir mali sistemin kurulması ve yol veya köprülere yatırılan sermayenin güven altına alınabilmesi için verilen güvenceler, ardından büyük sonuçlar getirecek olan diplomatik başarılardır. Önümüzde işlenmemiş ve zengin bir toprak bulunmaktadır. Batı sanayisi bu toprağa nüfuz etmeli ve ona sahip olmalıdır.”
Times Gazetesi (12 Şubat 1856)

Times Gazetesi’nin bu yazısından 63 yıl sonra 1919’da, İstanbul’da ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -XI- | Görüntüleme : 2586 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -X-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Gül 1995: Sizi köşkün kulübesine koyacaklar


Teslimiyet belgesine Başbakan Erdoğan ile birlikte imza atan Abdullah Gül, Meclis kürsüsünde AB için şöyle diyordu: Avrupa’nın Zenginler Kulübü’nün köşkünde, bahçedeki bir barakaya girdik diye sevinerek geldiniz.

Abdullah Gül, 1995 yılında TBMM’nde bu AB için şöyle konuşuyor ve büyük alkış alıyordu!:

“Siz o profesörün (Erol Manisalı) dediği gibi, Avrupa’nın Zenginler Kulübü’nün köşkünde, bahçedeki bir barakaya girdik diye sevinerek geldiniz. Halbuki ben, şunu hatırladım: Bizim atalarımız -bugün onların ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -X- | Görüntüleme : 3351 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -IX-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


İşgal bayraktarı işbirlikçi basın


İşbirlikçi yerli basın ise, tehlike karşısında halkı uyarmıyor, yabancı sermayeye ve hükümetin lütuflarına bel bağlayıp, çanak yalayıcılığı yaparak İngiliz işgali istiyordu. “Özü sözü doğru, siyasi Osmanlı gazetesi” (!) sloganıyla yayınlanan Alemdar (Bayraktar, Önder!..) adlı gazete, bu hainliğini “işgal bayraktarlığı” na kadar götürmüştü. İşgalin ana sorumlusu İngiltere’yi övmek için binbir yola başvuruyor, “İngilizler’in bizi hiçbir zaman çelme takıp sendeletmediğini” ileri sürerek şöyle yazıyordu:


“İngilizleri istiyoruz..

Türkler’in kendi güçleri ile ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -IX- | Görüntüleme : 2077 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -VIII-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Sultanahmet mahşer gibi


Sultanahmet Meydanı’na akan ikiyüz bin Türk, İzmir’in işgalini kutlamak için İzmir limanına akan yerli Rumlar’a ve tüm dünyaya cevap veriyordu.

22 Mayıs 1919, Perşembe.. Bir, bin oluyor; binler, onbin.. Binlere binler katılıyordu. Üsküdar’daki 30 bin kişinin yanı sıra, Kadıköy’de de 20 bin kişi toplanıyor, Fatih Camii önünde toplanan 80 bin Türk, Sultanahmet’te 200 bine ulaşarak rekoru tamamlıyordu.

Aynı gün, bir İngiliz generali, Merzifon’a gitmek üzere bir Amerikan gemisi ile Samsun’a ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -VIII- | Görüntüleme : 1882 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -VII-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Kuvayı Milliye’nin en ateşli düşmanı


Mütareke basınının önde gelenlerinden Peyâm-ı Sabah Gazetesi de, Kuvayi Milliye’ye yapılan hakaretlere geniş yer ayırıyordu. Bu gazetede, Kuvayi Milliye iyice ortaya çıkıp, tanındıktan sonra bile, sözde “Türk Teâli (Yükseltme) Cemiyeti” nin “Vatandaşlara Bildiri” adı altında yayınladığı yazıda ağır hakaretler yer almaya devam ediyordu:

“Millî Teşkilâta aldanmayınız.
(...)
Şimdiye kadar Türk olmadıkları halde Türk Milleti’nin başına geçerek, kendilerini öz Türk gösteren ve Türk’ün malını, canını, ırzını yok eden, çocukları öksüz, ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -VII- | Görüntüleme : 1689 | Yanıtlar : 1


Tarih Başa Sarıyor -VI-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Hektor’un öcünü aldım!


Mustafa Kemal, “Anadolu’nun sahipliği” konusunda safsatalara göndermede bulunacak ve “Türkler’in Anadolu’da 7 bin yıldır var olduğunu” söyleyecekti. Tıpkı, Çanakkale zaferi ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, “Hektor’un öcünü aldım” demesi gibi..

1071’den bu yana süregelen “Türkler’i Anadolu’dan atmak” düşüncesi hiçbir zaman unutulmuyordu. Rum gazeteleri artık azıtmış, gemi azıya almış ve dizginlenemiyordu: “Türkler geldikleri yerlere artık dönmelidir..” Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan Mondros Anlaşması’ndan cesaret alan Rumlar, azmamak için ancak bir ay bekleyebilmiş ve ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -VI- | Görüntüleme : 1850 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -V-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Askere ‘attırılmayan’ kurşunu, bir sivil atıyor


Teslimiyetçiler gibi düşünmeyen Osman Nevres (Hasan Tahsin), Yunan müfrezelerinin karşısına atladı. Aynı anda, birkaç el tabanca sesi duyuldu. Yunan Efzun Alayının en önde yürüyen sancaktarı yere yığılmıştı.

Osman Nevres (Hasan Tahsin), 30 yaşında, uzun boylu, yakışıklı, güler yüzlü ve “silahlı direnişi” savunan genç vatanseverlerden biriydi. Hukuk-u Beşer Gazetesi’nde başyazarlık yapıyordu. İşgali kabullenemiyor, “düşmana direnç gösterilmemesine” içerliyor, “Uyan, ey Türk oğlu, uyan!” diyerek ulusal bir görev yapıyordu:

“O Yunan ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -V- | Görüntüleme : 4173 | Yanıtlar : 0


Tarih Başa Sarıyor -IV-

http://img408.imageshack.us/img408/7237/h0ur5.jpg


Papaz Hrisostomos, Yunan askerlerine bağırıyordu : Ne kadar Türk kanı döküp içerseniz, o kadar sevap...


            Hrisostomos
Yunan İşgal Kuvvetleri’ni taşıyan gemiler, saat 07.30’da limana girdiler. İlk işgalci birlikler, saat 08.40’da, karaya çıktı. Yunanlılar’ı, İzmir’in yerlisi Rumlar limanda sevinç gösterileri yaparak karşıladı. Metropolit Hrisostomos, Yunan bayrağını öptü, ilk çıkan işgal taburunu, abartılı bir törenle “takdis” etti, tuz serpti ve onlara şöyle hitap etti:

“Asker evlatlarım, Elen çocukları!

Bugün ecdat (ata) topraklarını yeniden fethetmekle, İsa’nın en büyük ...
Read more : Tarih Başa Sarıyor -IV- | Görüntüleme : 5700 | Yanıtlar : 4


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147871 ileti • Toplam 45514 başlık • Toplam 24803 üye

x