Zaman: Prş Haz 19, 2025 18:32

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

ANADOLU İRFANI (2)

ANADOLU İRFANI (2)
Çankırı Dodurgalının ‘irfanı’, acaba ‘Anadolu irfanı’dır diye tanımlanabilir mi diye sormuştuk.
Nazım Hikmet’in “O topraktan öğrenip kitapsız bilendir” dediği ‘Anadolu insanı’, yine Nazım’a göre “Düşmanı meydanda koyup evlerine kaçan” değil midir?
Bir an için ‘siyaset’i bir yana koyup, konunun ‘felsefî temelleri’ne değinmeye çalışalım.
Şu ‘irfan’ denilen şey, ki neresinden bakılırsa bakılsın, anlam bakımından ‘fikir’ ve ‘vicdan’la içiçedir.
Peki ama bu ‘duygu’lar, bu ‘anlayış’, bu ‘bilgi’ ve ya da bu ‘bilinç’ tipleri ‘doğuştan’ ...
Read more : ANADOLU İRFANI (2) | Görüntüleme : 318 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

'ANADOLU İRFANI'

ANADOLU İRFANI
Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlere « Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür kuşaklar yetiştirmenizi bekler » demişti.
Çünkü “Kimseden bir fayda ummam ben, dilenmem kol kanat.
Kendi boşluk, kendi gökkubbemde gezginim ben.
Bir eğik baş bir boyunduruktan ağırdır boynuma;
Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim.” diyen Tevfik Fikret’in izleyicisi idi.
Sunay Akın, anlatmıştı:
Tevfik Fikret’in cenazesine askerî üniformasıyla katılan tek subaydı o.
Cumhuriyet’i kurduğu zaman, ögretmenlerden o nedenle ‘fikri hür, ...
Read more : 'ANADOLU İRFANI' | Görüntüleme : 296 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ayzelayz / Sanat, Felsefe ve Sevgi Kanalı

ayzelayz / Sanat, Felsefe ve Sevgi Kanalı

Sanat, Felsefe ve Sevgi Üzerine İnternet Yayıncılığı, içeriğinde bir çok felsefi konular ve bilgilerle yayında... www.ayzelayz.com
Read more : ayzelayz / Sanat, Felsefe ve Sevgi Kanalı | Görüntüleme : 309 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MÜSLÜMANIN DELİĞİ

MÜSLÜMANIN DELİĞİ
Hani şu çok müslüman, en karizmatik ve belagatı en yüksek biri var ya, hepiniz çok yakından tanıyorsunuz, diyor ki;
“Bir delikten, müslüman, iki kez sokulmaz”.
Şimdi bu tümcenin neresini eleştireyim?
Bunu söyleyen kişinin belagatı şöyle dursun, Türkçe gramerine hangi edebiyat öğretmeni geçer not verebilir?
Özne, yüklem ve eylemin hiçbiri yerli yerinde değiller.
Ne ki, o anlamsız anırmalar size ‘belagat’ diye yutturula geldi bugüne değin.
Öyle ki, elini masaya vurmayan, avazı çıktığı kadar bağırmayan ...
Read more : MÜSLÜMANIN DELİĞİ | Görüntüleme : 297 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KAFTAN ve KEFEN

KAFTAN ve KEFEN
Bir cübbe bir de kaftan var.
Kaftan, örneğin krallar, vezirler ve kadılar gibi yüksek makam sahiplerinin giydikleri cübbeler oluyor.
Bir de cüppe var ki, merak edenler sözlüğe baksınlar, ortalıkta profesör/mrofesör, yargıç/margıç ve savcı/mavcı olarak dolananların giydikleri şeye deniyor.
En azından ben böyle diyorum.
Örneğin Canan Kaftancıoğlu’na ceza kesen yargıç da, o yargıcın kararını onaylayan Yargıtay üyelerinin de giydikleri, o sözde düğmesiz, cübbe ya da kaftan değil, düpedüz cüppedir.
Bu tiplere züppe demenin ...
Read more : KAFTAN ve KEFEN | Görüntüleme : 317 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SAĞ/SOL AYIRIMI BİTTİ Mİ ?

SAĞ/SOL AYIRIMI BİTTİ Mİ ?
Siyasal yaşamda sağ/sol ayırımı, genelde Fransız Devrimi sırasında, Kurucu Meclis sıralarında monarşiden yana olanların meclis başkanının sağ yanında, kralın yetkilerinin kısıtlanmasından yana olanların ise sol yanında yer almasına dayandırılmaktadır.
Oysa, özünde bir ‘değerler savunumu’na dayanan sağ/sol ayırımının tarihi ‘İngiliz Devrimi’ne (1688) yol açan Whigs et Tories saflaşmasına değin geri götürülebilir.
Ne var ki, şu 350 yıllık ‘süreç’ içinde, kimi zaman sağcıların savunmak durumunda oldukları ‘değerler’, solcuların savunduklarından daha ileri ve ...
Read more : SAĞ/SOL AYIRIMI BİTTİ Mİ ? | Görüntüleme : 270 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SEZGİN ALLAHVERDİ

SEZGİN ALLAHVERDİ
Sezgin Allahverdi, biliyorsunuz, CHP’nin ‘İnsan Hakları ve Demokrasi’ konularındaki yetkili isimlerinden biri.
Kimi zaman, kimi milletvekilinin ‘Sezgin abi, Sezgin abi’ dedikleri bir ‘öndegideni’.
Hukukçu.
Diyarbakır Baro Başkanlığı mı ne yapmış.
Şimdi bu Allahverdi, yani Tanrı’nın CHP’ye bahşettiği bu büyük hukukçuya soruyorlar:
“Dr Recep seçimler zamanında yapılacak, ben de adayım” dedi, siz ne diyorsunuz?
Allahverdi buyuruyor: “Biz bu konulara girmeyeceğiz, bizim amacımız o’nu illa sandıkta yenmek”.
Güzel.
Güzel de, Anayasa’nın ilgili maddesi ne diyor? ...
Read more : SEZGİN ALLAHVERDİ | Görüntüleme : 293 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

FRANSA’DA SEÇİM

FRANSA’DA SEÇİM
Gördüğüm kadarıyla, Türkiye’de yapılan sokak sorgulamalarında, genellikle Almancı yurttaşlarımız ‘Türkiye cennet, Almanya battı’ diyorlar.
Fransa gurbetçilerinin farklı düşündükleri de söylenemez.
Gerçekten de Fransızların en öncelikli sorunu % 57 ile ‘pahalılık’.
Sağlık sorunu %34 ile ikinci sırada yer alıyor.
Çevre sorunu %31 ile üçüncü.
Ardından %23 ile ‘yabancılar sorunu’ geliyor.
Suç işleme ile Ukrayna savaşı’na atfedilen önem ve emeklilik sorunu %21 ile beş, altı ve yedinci sırayı paylaşıyorlar.
Sosyal eşitsizliği sorun olarak görme oranı: ...
Read more : FRANSA’DA SEÇİM | Görüntüleme : 293 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YENİ BİR KEMAL DOĞUYOR

YENİ BİR KEMAL DOĞUYOR
Bir Kemal daha doğuyor diyorum.
Bu Kemal, Kemal Kılıçdaroğlu’dur.
O ki, uzun süre bir Karabulut gibi muhalefetin üzerine çökmüştü.
Ve ben O’nu acımasızca eleştirmiştim.
‘Eleştiri’ başka, ‘hakkını vermek’ başkadır.
Kemal Kılıçdaroğlu, son bir kaç aydır, uzun yıllar yapmadığı ve belki de yapamadığı ‘gerçek muhalefet’ görevini hakkıyla yapmaya başlamış bulunuyor.
O zaman, O’nu daha daha da cesaretlendirmek ve yanında yer almak zorunda hissediyorum kendimi.
Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti gerçekten bir ‘beka’ yani ‘var ...
Read more : YENİ BİR KEMAL DOĞUYOR | Görüntüleme : 299 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İSKELET MİLLET

İSKELET MİLLET
Çetin Altan, on-oniki yıl önce Polonya asıllı Adam Mickiewicz’in bir şiirinden alıntı yaparak, kendince bir ‘Millet’ tanımı yapmaya çalışmıştı.
Dizeler şöyle: “Sanki nedir milletler/ Prangaya mahkûm iskeletler”.
Devlet-Ulus’un Sonu başlıklı çalışmamızda, bu savı ve ‘Ulus’ kavramını derinliğine ele almıştık.
Kolaycı bir yaklaşımla ya da alışılageldiği üzere ‘Ulus’ kavramı ile ‘Millet’ terimi sanki eş-anlamlı imiş gibi kullanılmaktadır.
Oysa aralarında dağlar kadar fark vardır.
Ve iddia ediyorum, Türkiye’de benim diyen hiçbir akademisyen bu ayırımın üzerinde ...
Read more : İSKELET MİLLET | Görüntüleme : 302 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x