Zaman: Prş Mar 05, 2026 0:01

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

BÜYÜK FOTOGRAF

BÜYÜK FOTOGRAF
Değeri kendinden menkul yazar/çizer ve ya da kanaat önderlerinin büyük laflar edecekleri zaman, hemen ‘fotografın büyüğüne’ bakmak gerektiğini söylediklerini biliyoruz.
Olgu ve olayları ‘bütünlüğü içinde ele almak’ deseler daha anlaşılır olacakları ise açık değil midir?
Ne var ki, ‘fotografın büyüğü’ dedikleri zaman bile, kendi fotograf makinelerinin küçüklüğünden ne kadar haberleri vardır bilinmez.
Şimdi şu ‘Suriye olayları’ konusunda, sahadaki gazetecilerin bile ellerindeki ‘haritanın her saat değiştiğini’ gördükçe şaşkınlıklarını gizlemediklerini izliyoruz.
Televizyon başındaki eli sopalı ...
Read more : BÜYÜK FOTOGRAF | Görüntüleme : 183 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KES ULAN !

KES ULAN !
Yıllar önce Manisa’lı bir yurttaşımızla konuşurken, yerdeşi Bülent Arınç için ‘çok temiz insan’dır demişti.
Her sabah duş alıp beş vakit abdestli dolanıyor diye ‘temiz insandır’ denilebilir mi?
Annesinin sütünü bilemem ama bu Arınç ve benzerlerinin ‘zihniyetleri kirli’.
Günde beş değil on kez namaz kılsalar bile ‘temiz insan’ olamazlar.
Her şeyden önce ‘yalancı’ bunlar.
İftiracı ve takiyeci…
Şimdi şu Arınç, ununu eleyip eleğini astıktan sonra bile, ortaya öylesine büyük bir yalan atıyor ki, ...
Read more : KES ULAN ! | Görüntüleme : 222 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İDÜK

İDÜK
Zaman zaman ‘ne idüğü belirsiz’ diye bir sorgulama yapılmaktadır.
Aslında yapılan bir saptamadır; ‘onun ne olduğu belli’ denilmek istenmektedir.
Nitekim, “suçum yoğ idügini şāha diyem” tümcesinde, suçumun olmadığını Şah’a kanıtlamak istiyorum denilmek istendiği apaçıktır.
Burada daha fazla sözcük bilim (lexiologie) üzerinde duracak değilim.
Ben daha çok, görevden alınan Belediye Başkanları için ‘ne idüğü belirsiz kişiler’ diyen ‘ne idüğü belli kişi’den söz etmek istiyorum.
Bu ‘Ne idiğü belli’ kişinin, deyim yerinde ise ‘Ne’ olduğu, başlangıçta ...
Read more : İDÜK | Görüntüleme : 188 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘DEVLET AKLI’

‘DEVLET AKLI’
Devlet Bahçeli’nin ‘Apo çıkışı’ kimi kesimlerce ‘Devlet Aklı’ olarak nitelendirilmiş bulunuyor.
Ve çokbilmiş’in biri de, daha tumturaklı olsun diye Fransızca ‘Raison d’Etat’ diyerek kanal kanal gezip duruyor.
Oysa bu Fransızca deyimin kullanımı çok daha önceki dönemlere gitse de, Machiavel’i (1469-1527) izleyen yıllarda yurttaşı Giovanni Botero (1544-1617) tarafından 1589 yılında formüle edilmiştir denilebilir: Della ragion di stato (De la raison d'État).
İşte o gün bugündür, üzerine çok yazılıp çizilen ‘Raison d’Etat’ yani sözde ‘Devlet ...
Read more : ‘DEVLET AKLI’ | Görüntüleme : 227 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İLLA CUMHURİYET

İLLA CUMHURİYET
“Cumhuriyet ve Demokrasi” başlıklı yazı dizimizin altıncı sayısında; “Laiklik bakımından Cumhuriyet ve Demokrasi arasındaki farka gelince; Cumhuriyet’te Devlet Dinin tüm etkilerinden bağımsız, Demokrasi’de ise Din Devletin tüm etkilerinden bağımsızdır.” demiştik.
İlk bakışta ‘laf olsun diye’ söylenmiş bir söz gibi durmaktadır.
Her ne kadar yazının devamında ilgili tümceyi açmaya çalışsak da, yazı dizimizi tamamlayamamıştık.
Ancak, değil sıradan okurlar, sizi temin ederim ki, benim diyen ‘siyaset bilimci’ler bile konunun derinliğini kavrayamamışlardır.
Bu sonuncuların, yazılı ve ...
Read more : İLLA CUMHURİYET | Görüntüleme : 224 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TIK ve MAKAS

TIK ve MAKAS
Benim yazılarım çok tıklanmıyor diye zerre üzülüyor değilim.
Kimler kimi çok daha fazla tıklıyorsa tıklamaya devam etsinler.
Ancak yazılarıma makas atılırsa çok canım sıkılıyor.
Çünkü adamın zaten kafası boştur, hoş bulduğunu tıklayabilir.
Ama adam makas atıyorsa, onun beyni bir yere takılı kalmıştır.
Görür ve yazının çokça görünmesine engel olmaya çalışır.
Ya da zaten korkaktır, kendisinin görüneceğinden korkar.
Örneğin gayri meşru cumhurbaşkanı denilmesinin kendi başına iş açacağından korkar.
Peki ama, bu adamın şeddeli ...
Read more : TIK ve MAKAS | Görüntüleme : 229 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN

CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN
Her Cumhuriyet Bayramı’nda, benim aklımda kalan babama ‘sen ne güzel babasın!’ dediğim gündür.
Bir Cumhuriyet Bayramı idi ve ben ilk okula henüz başlamıştım.
Gündüz kutlamalar yapıldıktan sonra akşam fener alayı yapılacaktı ve benim fenerim yoktu.
Üzgün olduğumu anlayan babam, bir sopanın ucuna konserve kutusu takmaya çalışırken, onun çabası hoşuma gitmiş olmalı ki, fener tamamlanınca ‘sen ne güzel babasın’ diye haykırmışım.
O gün bu gündür bu konu her Cumhuriyet Bayramı’nda anımsanır.
Kim ne ...
Read more : CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN | Görüntüleme : 235 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

CUMHURİYET CEPHESİ (2)

CUMHURİYET CEPHESİ (2)
‘Cumhuriyet Cephesi’ başlıklı yazımı yazdıktan sonra, Türkiye’de Cuhuriyetçiler ve Milliyetçiler birleşin diye bir afiş gördüm.
Bu sözde ‘Birleşik Cephe’de, Muharrem İnce’den, Ümit Özdağ’a, Mansur Yavaş’tan Tanju Özcan’a, Hüseyin Baş’tan Musavvat Dervişoğlu’na, Yavuz Ağıralioğlu’ndan bilmem hangi ‘kendinden menkul’ milliyetçiye yer verilmektedir.
Önce bu ‘Birleşik Cephe’ teriminin Bulgar devrimci Georgi Dimitrov’a ait olduğunu söyleyelim.
‘Cephe’nin birincil özelliği ‘Faşizm’e karşı olmasıdır.
Oysa Türkiye için önerilen bu ‘sözde Cephe’de yer alması gerekenlerin hepsi demesek bile çoğu ...
Read more : CUMHURİYET CEPHESİ (2) | Görüntüleme : 206 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

CUMHURİYET CEPHESİ

CUMHURİYET CEPHESİ
On yıldan fazla bir süredir Dr Recep ve tayfasının Cumhuriyet’i yıkacağını söyleyegeldik.
Dahası, Pakistan’dan Türkiye’ye gelip oradan Paris’e geçen Pakistanlı genç bile, yüzüncü yılında Cumhuriyet’in yıkılacağını söylüyordu.
O arada Türkiye’deki ‘siyasteçi’ler, ‘siyaset bilimci’leri, ‘gazeteci’ler, yazılı ve görsel basındaki yorumcular, ‘hadi canım sende!’ havasında, sözcüğün tam anlamıyla ‘gevezelik’ ediyorlardı.
Ancak bir ara Baykal bile, bu ‘köprüden sonraki son çıkış’ diyordu.
Çıktık.
Sonra Kılıçdaroğlu benzer şeyler söyledi.
Geçtik.
Kimi okurlarım da, ‘senin bu konudaki öngörülerin ...
Read more : CUMHURİYET CEPHESİ | Görüntüleme : 198 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NOBEL’İN NE’Sİ

NOBEL’İN NE’Sİ
2024 Nobel Ekonomi ödülü Daron Acemoğlu, James A. Robinson et Simon Johnson’a verildi.
Daron Acemoğlu’nun Ermeni kökenli bir Türk vatandaşı olmasından bir pay çıkarılır mı, çıkarılabilir.
Nitekim CHP’nin son genel seçim öncesinde Acemoğlu ile ilişki kurup görüşlerinden yararlanmak istediği de doğrudur.
Baskın Oran ve Hasan Cemal ‘solcuları’nın Acemoğlu’nu baş tacı etmelerini de yadırgamak gerekmez.
Çünkü bunlar, denilebilirse eğer ‘light solcu’durlar.
‘Demokrasi çığırtkanı’.
Ve ya da ‘Cumhuriyet düşmanı’.
Zaten Nobel’in ‘sosyal bilim dalı’ denilebilecek ...
Read more : NOBEL’İN NE’Sİ | Görüntüleme : 192 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148843 ileti • Toplam 46376 başlık • Toplam 25120 üye

x