Zaman: Cum Haz 20, 2025 7:40

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

DOSTUM MACRON

DOSTUM MACRON
Osmaniyeli Devlet’in ‘Cumhur Reisi’, Kemal Bey Kılıçdaroğlunun ‘Gözünü Sevdiği Erdoğan’ı’ ve ne kendini ve ne de dünyayı bilmez kim varsa onların CB’si olan Dr Recep’in ‘Dostu Macron’ zorda..
2018 yılının son ayının şu birinci gününde, Fransa’nın ‘yüz akı’ Sarı Yelekliler tüm Fransa’yı, o arada tüm dünyayı temelinden sallamaya devam ettiler.
Türkiye’nin ‘Gezi’sinden daha kararlı ve daha uzun soluklu bir ‘başkaldırı’ örneği vermekteler.
Bu bir ‘revolte’tur deniyor, bir ‘isyan’, bir ‘halk hareketi’ ya da ...
Read more : DOSTUM MACRON | Görüntüleme : 821 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SARI BEYİNLİLER

SARI BEYİNLİLER
Fransa’da neler oluyor ?
Neler olmuyor ki demek gerekir belki.
Bir haftadır olaylar ve olaylara ilişkin yorumların yoğunluğu nedeniyle, Fransa’da olanların Türkiye’den nasıl görüldüğünü merak ediyordum.
Tahminimden de beter bir ‘bakış’, olağanüstü bir ‘ilgisizlik’, olanları görmemeye yönelik bir ‘tutum’ ve olguları anlamamaya yönelik bir ‘beyinsizlik’in egemen olduğunu söyleyebilirim.
Şaban Tv’de Dr Cüneyt’in ‘sarı yelekliler’i tanımlaması birbaşına ilginçti: ‘Sarı gömlelikler’!
Kara gömlekliler’e anıştırma yapıyor aklısıra..
Ve neymiş, Le Pen destekliyormuş da ondanmış.
Aptallığın bu ...
Read more : SARI BEYİNLİLER | Görüntüleme : 858 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SARI YELEKLİLER

SARI YELEKLİLER
Fransa’yı sarsan ‘sarı yelekliler’ hareketi, Türkiye’nin ‘Gezi’si gibi ‘kendiliğinden’ başlayan ‘öndersiz’ ve belli bir ‘politik hedef’ gözetmeyen bir ‘halk hareketi’ olduğu için ‘başarısız’ kalacak gibidir.
Ve yine, Gezi’deki gibi ‘sorun birkaç ağaç’ ya da ‘Sarı Yelekliler’in deyimiyle akaryakıt fıyatı veya aşırı vergiler değil, ama Fransızların deyimiyle ‘politik sınıfın halktan tamamen kopmuş olduğu’nun yüksek sesle dillendirilmesidir.
Her ne kadar ‘Macron’un istifası’ ya da ‘Meclis’in feshi’ gibi talepler dillendirilse de, bugünkü biçimiyle bu hareketten bir ...
Read more : SARI YELEKLİLER | Görüntüleme : 816 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TÜRKÇE EZAN MI?

TÜRKÇE EZAN MI?
CHP Ardahan milletvekili Öztürk Yılmaz, bir televizyon programında, bence ezan Türkçe okunmalı demiş.
Vay sen misin bunu söyleyen?
Alaca Karanlık Partisi ve onun genel başkanı dahil herkes, ‘milletin bilmem ne değerleri’ diye ayağa kalkmasın mı?
Onları geçiyorum, üzerlerine konuşup yazmaya değmezler.
CHP’nin başta genel başkanı olmak üzere, merkez karar kurulu mu, merkezî yönetim kurulu mu ne olmak üzere, tüm demokrat, sosyal demokrat ve Atatürkçü (peh peh peh) üyeleri de ‘olur mu canım, ...
Read more : TÜRKÇE EZAN MI? | Görüntüleme : 786 | Yanıtlar : 2 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

CUMHURİYET’İ ANLAMAK

CUMHURİYET’İ ANLAMAK
Bugün Cumhuriyet Bayramı.
Laf ola beri gele diye, ‘kutlu olsun’ diyorum.
Çünkü ortada kutlanacak bir ‘Cumhuriyet’ yok.
Ne bir Mustafa Kemal, ne Atatürk ve ne de gerçek Atatürkçü var.
Olmayan birşeyin anması, kutlaması olur mu ?
Efendim ‘içimizde’ miymiş ne imiş.
Hayır efendim, ‘içiniz boş’.
Boşu başuna ne kendinizi ne de başkalarını kandırmayın.
Yazıyı biraz uzatma pahasına ; dünkü Türk Tanıtma Vakfı’nın ödül törenine dönmeliyim.
Türkiye’yi dünyaya tanıtmaya katkısı olan sanatçı, aydın, bilimadamı, ...
Read more : CUMHURİYET’İ ANLAMAK | Görüntüleme : 855 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EGEMENLİKTEN BİLİNÇLİ KÖLELİĞE

EGEMENLİKTEN BİLİNÇLİ KÖLELİĞE
‘Bilinçli Kölelik’ten başlanacak olursa, kavramı bulan Fransız yazar ve şair Etienne de La Boétie’dir (1530-1563) deniyor.
Çalışmanın tam adı ise şöyle; Bilinçli Kölelik Üzerine ya da Bir’e Karşı (Discours de la servitude volontaire ou le Contr’un).
Benzetmek gibi olmasın, ama, tam da ‘Birleşmiş Milletler Beş’ten Büyüktür’ ‘kelâm’ına benziyor.
Köleler ‘Bir’den yani ‘Tiran’dan büyüktür denilmek isteniyor.
Yapıtın yayımlanması 1574 yılında Latince, 1576 yılında ise Fransızca, ama yazar çoktan ölmüş bulunuyor.
Zaten yazdığında ya ...
Read more : EGEMENLİKTEN BİLİNÇLİ KÖLELİĞE | Görüntüleme : 776 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KRİZ : VAR MI YOK MU ?

KRİZ : VAR MI YOK MU ?
Burhan Felek’in kulakları çınlasın!
Tabii bizi duyup görebiliyorsa hâlâ..
Pazar günleri ‘Recep’in Kahvesi’ diye yazılar yazardı.
Bizim Dr Recep’in kahvesi yani ‘kahvehanesi’ni göremeden gitti.
Bu kahvehane onun bıraktığı ‘Tüm Türkiye’ oldu şimdilerde.
Bütün gazete ve televizyonlar Dr Recep ‘Kriz var’ dedi mi demedi miyi haber yapıyorlar.
Koca koca adamlar da, ‘ha geldi ha gelecek’ ya da ‘ha geçti ha geçecek’ biçiminde yorumlar yapmıyorlar mı; güler misin ağlar mısın? ...
Read more : KRİZ : VAR MI YOK MU ? | Görüntüleme : 816 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YUSUF NAZİK

YUSUF NAZİK
Yusuf Nazik yakalanmış.
Hani şu ‘Reyhanlı Bombacısı’ mı ne imiş.
Televizyonların ‘sıcak haber’ olarak verdikleri, gazetelerin manşetlerinde dolanan bir ‘kahraman’ !...
Gözlerine baktım; sanki tanıdık.
Ahmet Davutoğlu’nun gözlerine benziyor gibi geldi bana.
Hakan Fidan’ın akrabası falan da olabilir.
Eski Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler’cenin de bir yakını olabilir.
Dr Recep TSK’sının şimdiki Genelkurmay Başkanı’nın yani.
O apoletsiz komutanın ‘koç’larına benzettim bir ara..
Olmayabilir de.
Yanılıyor olabilirim.
Ama Türkiye’deki Dr Recep televizyonları ‘sıcak haber’ ...
Read more : YUSUF NAZİK | Görüntüleme : 788 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (IV)

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (IV)
Bu yazıyı sonlandıkmak için gelelim işin ‘felsefesi’ne..
‘Yöntembilim’ine (metodoliji) demek daha doğru olacak.
Sayısallık dedik, rakamların ikili (binaire) ve tekdoğrusal (linéaire) olarak kullanımına dayanıyor.
O bizi şaşırtan ‘akıllı telefon’, ‘akıllı’ bilmem nelerin tümünde ‘akıl-makıl’ yok aslında, sadece ‘hız’ var.
Tüm sistem ‘evet’ mi ‘hayır’ mı sorusunun yanıtına dayanıyor.
Devlet’lerin de E-Devlet aşamasına geldiği söylenebilir.
Fransızlar Sayısal Devlet (République Numérique) diyorlar.
Bir Devlet dairesinde işini görecek bir yurttaşa, örneğin ‘Bilgisayar’ ya ‘Evet’ ...
Read more : SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (IV) | Görüntüleme : 857 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (III)

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (III)
Fransızca numerique’e İngilizce Digital deniyor.
Parmak hesabı sonuçta.
Hani çokca denildiği üzere, ‘klaviye’ üzerinde oynayan parmaklar dahil.
Bir parmak hareketiyle, ‘sermaye’ dünyanın bir ucundan öbür ucuna, ışıktan da hızlı bir biçimde uçurulabiliyor.
Öyle ki, artık ‘Devlet’lerin egemenliklerini bile takmıyorlar.
Çoğu kez de ‘Devlet’lerle boy ölçüşebiliyorlar.
‘Devlet-Uluslar’ın sonu geldi diyenlere hak verdirircesine..
Günümüz ‘Devlet Başkanları’ da, aralarında ‘gömlek farkı’ olmalarına karşın, sanki hepsi ‘Osmanlı Bankası’ olmuşlardır.
Bir tanesini anımsatalım; Man Adası’na para ...
Read more : SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (III) | Görüntüleme : 716 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x