Zaman: Prş Mar 28, 2024 19:47

News News of Türk Tarihi

Site map of Türk Tarihi » Dizin : Türk Tarihi

Tarih olan olayları burda paylaşabilir, yorumlayabilir ve öğrenebilirsiniz

"AZERİ" SÖZÜNÜN VE "AZERBAYCANCA"NIN SIRRI!

Stalin, Türkleri yüz adla bölünceye kadar nüfus kağıtlarında ve pasaportlarında "Türk" yazıyordu Azerbaycan Türklerinin. Türk düşmanı Stalin alçağı, SSCB sınırları dahilindeki bütün Türk aydınlarını katlettikten sonra, onlardan Türk adını kaldırdı, yerine uydurma "Azeri" lafını koydu.
SSCB dahilinde yaşayıp da Osmanlı elifbasını kullanan Türk topluluklarını, önce Latin alfabesine geçiren, Türkiye Latin esaslı Türk alfabesini kabul edince bu kez de onları Kril alfabesinde yazmaya mecbur tutan, o da yetmezmiş gibi, sırf Türkler birbirlerini anlamasınlar diye Kril alfabesini ...
Read more : "AZERİ" SÖZÜNÜN VE "AZERBAYCANCA"NIN SIRRI! | Görüntüleme : 1383 | Yanıtlar : 0


YOĞURTÇU HİKAYESİ.

1900 lü yılların başı...
Yer Mersin..
1860 lı yıllarda başlayan Amerikan iç savaşı sonrası Çukurova’da pamuk üretimi başlar ve Mersin Çukurova'nın ihracat ve ticaret merkezi haline gelir.
Şehirde 12 konsolosluk ile çok sayıda yabancı acenta ve temsilcilikler vardır.
Bir çok yabancı işadamı yaşamakta ve ticaret yapmaktadır.
Yoksul ailelerin çocukları ise hamallık yaparak, yoğurt pazarından (bugün hala Yoğurt Pazarıdır) veya limandan alışveriş yapanların yüklerini taşıyarak ailelerine katkıda bulunmaktadır.

12 yaşındaki Memet de bunlardan biridir.
Mersin'de yaşayan ...
Read more : YOĞURTÇU HİKAYESİ. | Görüntüleme : 901 | Yanıtlar : 0


Türk ordusu Hatay'a girmişti.

Türk ordusu Hatay'a girmişti. Bu vesileyle, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Misak-ı Milli sınırları içerisinde olan Hatay'ın büyük emekler ve zahmetler sonucunda Türkiye'ye katılmasını sağlayan herkesi hürmet ve minnet ile anıyorum.
Hatay'ın Türkiye'ye katılmasından bahsetmişken, bu süreçte ilk akla gelen iki önemli ismi, yani merhum Orgeneral Asım Gündüz'ü ve merhum Orgeneral Şükrü Kanadlı'yı da ayrıca anmak gerekir.
Resim
Resim
Resim
Resim

‘Padişahım çok yaşa’ demekten başka bir şey bilmeyen bizler için Mustafa Kemal’in söyledikleri ...
Read more : Türk ordusu Hatay'a girmişti. | Görüntüleme : 18027 | Yanıtlar : 0


Örnek Bir Türk Subayı: Kahraman Kubilay

“Ben irticanın kokusuna o kadar hassasımdır ki, cumhuriyeti kurduğumuz günden beri bilirim o kokuyu… Katil, hırsız, komünist, faşist hepsi canından korkar. Ama bu mürteci gerici öleceği zaman kendisinin Hz. Peygamberin yanına gömüleceğini sanır… Bunlarda ölüm korkusu yoktur. Herşeyi yaparlar.” İsmet İnönü
Resim
Fethi Okyar’ın çekilmesi ve Serbest Cumhuriyet Fırkası’nı kapatmasından sonra Mustafa Kemal, demokrasiye ilk adım niyetiyle başlattığı “çok partili yaşam” düşüncesini bir süre için rafa kaldırmayı uygun görmüş, fakat bu düşüncesinden tümüyle vazgeçmemişti. Çok ...
Read more : Örnek Bir Türk Subayı: Kahraman Kubilay | Görüntüleme : 14553 | Yanıtlar : 1


18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

'Çanakkale geçilmez' dedirten tarihi zaferin 105. yıl dönümü 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi... Bir ulusun tarihe adını bir kez daha altın harflerle yazdırdığı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Türk askerinin kanıyla, canıyla düşmana geçit vermediği kutlu zafer.
Resim
Çanakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferi, tarihte bir dönüm noktası oldu ve Çanakkale'nin geçilmezliğini kanıtladı.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki pek çok cephe ve muharebe alanları arasında, tarafları en çok etkileyen, bugün de dünya tarih literatüründe ...
Read more : 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi | Görüntüleme : 686 | Yanıtlar : 1


Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri

Malazgirt Savaşı'ndan sonra, Anadolu Selçuklu Devleti Türk topraklarına girmiş ve Bizanslıların buradaki hakimiyetine son vermiştir. Ardından burada beylikler kurmaya başlamışlardır. İlk Türk beylikleri ise Malazgirt Savaşı'nda, Anadolu'nun fethiyle görevlendirilen komutanlar tarafından kurulmuştur. Bu yazımızda Türk tarihinin başlaması ve yayılmasında önemli rolü olan Anadolu’da kurulan Türk Beylikleri ve özelliklerinden bahsedilmiştir.

Malazgirt Savaşı’ndan sonra kurulmaya başlanan ilk Türk beylikleri, Anadolu’nun Türkleşmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Her biri gittiği bölgede Türk gelenek ve kültürünü yayma konusunda oldukça ...
Read more : Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri | Görüntüleme : 73154 | Yanıtlar : 0


Tarih Araştırmalarında Kullanılan Yöntemler

Bir kanıya varmak maksadıyla mantığa ve bilme uygun bir şekilde yapılan araştırmaların tümüne o araştırmanın yöntemi denir. Tarih bilimi ve diğer bilimler mutlaka araştırmalarında yöntem kullanmalıdır. Tabi ki fen bilimlerinin ve sosyal bilimlerin kullandığı yöntemler birbirinden farklılık gösterir. Fen bilimleri yöntem olarak deneylere, labaratuvar ölçümlerine, gözlemlere, formüllere, yasa ve kurallara dayanırken Tarih ise bir sosyal bilim olarak geçmişte yaşanmış, sona ermiş olaylara dayanır. Tarihin bilim olarak değerlendirilmesi sorgulayıcı ve araştırıcı bir yapıyı barındırmasından ötürüdür.

1.Kaynak ...
Read more : Tarih Araştırmalarında Kullanılan Yöntemler | Görüntüleme : 8513 | Yanıtlar : 0


Anadolu’da Kurulan Medeniyetler (Uygarlıklar)

Anadolu'da MÖ 2000 yılından - MÖ 600 yılına kadar, çeşitli medeniyetler kurulmuştur. Bunların en büyüğü ve en bilinenleri 5 tanedir. Anadolu'da kurulan medeniyetler arasında en öne çıkanlar; Hititler, Frigyalılar (Frigler), İyonyalılar (İyonlar) ve Urartular'dır. Bu makalemizde, Anadolu'da milattan önceki dönemde yaklaşık 1400 yıl boyunca varlığını sürdüren bu 5 uygarlığı daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.

Anadolu yani Küçük Asya denilen bölge yüzyıllar boyunca, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu bölge, Asya kıtasının en batısında Ege, Karadeniz ...
Read more : Anadolu’da Kurulan Medeniyetler (Uygarlıklar) | Görüntüleme : 20316 | Yanıtlar : 0


İran'da son Türk yönetimi; Kaçarlar / Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN

İran'da son Türk yönetimi; Kaçarlar

Tebriz’de eski çarşının arkasında Kaçar yönetiminden kalma bir saray ev müzeye dönüştürülmüş. 3 katlı evin içi Türklerin İran’da son yönetimi olan Kaçarlar’dan kalma, basılı paralar, kaçarlar giysileri, kullandıkları savutlar-silahlar, yaşantıları, kullandıkları çalgılar ile donatılmış.

Peki, İran’da son Türk soyu olan Kaçarlar kimdi? Kaçarlar Türkmen’dir. Kaçar Soyu, İran’daki Türkmenlerden Kaçarların Koyunlu kolunca kurulmuş, 1796 ile 1925 yıllar arasında İran’a egemen olmuş ilkuttur-devlettir. Safevi Soyu altında Kızılbaş ordusunu oluşturan Türkmenlerden olan Kaçar ...
Read more : İran'da son Türk yönetimi; Kaçarlar / Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN | Görüntüleme : 1919 | Yanıtlar : 0


Türklerin ilk kutsal mabedi / Kürşad ZORLU

Türklerin ilk kutsal mabedi


Kutluk Kağan’a ait olduğu düşünülen ve Ötüken Vadisi’ne hakim bir tepenin hemen kenarındaki kazı çalışmaları Türk tarihi açısından önemli bir keşif niteliği taşıyor. Burası Türklerin İslamiyet öncesindeki ilk dini ibadet alanı.

Kürşad ZORLU / MOĞOLİSTAN

Resim
ULUSLARARASI Türk Akademisi, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in inisiyatifi ile kurulmuş olan ve merkezi Astana’da bulunan bir araştırma ve bilgi üretim kurumu. Başkanlığına Prof. Dr. Darkhan Hıdırali’nin gelmesiyle birlikte büyük bir sıçrama dönemi geçiriyor. Yaklaşık 2 ...
Read more : Türklerin ilk kutsal mabedi / Kürşad ZORLU | Görüntüleme : 1617 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147871 ileti • Toplam 45514 başlık • Toplam 24803 üye

x