1. yüz (Toplam 1 yüz)

Bu gidişle simit bile yiyemeyeceğiz! Son 4 yılda 7. zam

İletiGönderilme zamanı: Çrş Nis 20, 2022 20:55
gönderen İlteriş Kağan
Konya'da son gelen zamla birlikte simit fiyatı 4 liraya yükseldi.
Resim
2018 yılından bu yana etkisini gösteren döviz kurundaki dalgalanma, ürün fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor. Ürünlerin gramajlarında gözle görülür düşüşler yaşanırken, 7'den 70'e her ürüne de zam geliyor. Konya'da bu zamlardan yakın zamanda simit de nasibini aldı. 2021 yılının Mart ayında 2 lira olan simit ilk önce 2 buçuk liraya, Aralık ayında ise simit 2 buçuk liradan 3 liraya yükselmişti. Alınan son kararla Konya’da 80 gramlık simit ve poğaça 4 lira oldu.

SON 2 YIL İÇİNDE ZİRVEYİ GÖRDÜ
Konya'da simit, 2018 yılının başında 1 liradan satışa sunuluyordu. 2018 yılının Mart ayında simide zam yapılma kararı alında ve simit 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseltildi. 2018 yılının Eylül ayında simide bir zam daha geldi. Simidin fiyatı 1 lira 25 kuruştan, 1 buçuk TL'ye yükseltildi. 2020 yılının Ekim ayında simit 1 lira 75 kuruşa çıkarılmıştı. Daha sonra simit 2 lira, 2 buçuk lira ve sonra da 3 lira olmuştu.

3 LİRA DA KURTARMIYORDU!
Simitçiler, “Ağır girdi maliyeti altında eziliyoruz. Zam yapmamak için çok direndik. Vatandaşımızın bütçesini zorlamayalım istedik ama biz de dayanamayacak noktaya geldik” dedi. Simidin 3 lira yapılması da simitçilerin maliyetini kurtarmıyordu.
Resim
ZAMLI TARİFE RAMAZANDAN SONRA UYGULANACAK
Edinilen bilgilere göre zamlı tarife Ramazan ayından sonraki ilk gün, hayata geçirilecek. Zam kararının ise Ramazan ayından önce yapılan masraf analizi sonrası alındığı öğrenildi.

Et fiyatlarına inanılmaz zam geliyor! Üreticiler tarih verdi

İletiGönderilme zamanı: Çrş Nis 20, 2022 20:56
gönderen İlteriş Kağan
Et üreticileri yakın bir dönemde karkas et fiyatlarında yüzde 25 artış beklerken, yazın kıymanın kilosunun 200 lirayı görebileceğini belirtti.
Resim
Habertürk'ün haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan et üreticileri destekleri doğru bulurken rakamların yanlış olduğunu ifade ediyor.

Yakın bir dönemde karkas et fiyatlarında yüzde 25 artış bekleyen üreticiler, yazın kıymanın kilosunun 200 lirayı görebileceğini söylüyor. Et ve sütteki arz sıkıntısı ithalat seslerini yükseltirken, üretici bu duruma çözüm olmayacağı gerekçesi ile soğuk bakıyor. İthalatın çözüm olmayacağını savunan üreticiler kredilerde desteklerin arttırılması gerektiğine inanıyor.

"ESKİDEN KİLO İLE ET ALIRKEN BUGÜN GRAM İLE ALAMAYAN VAR"
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Derneği Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, et fiyatlarına eskiden yılda bir zam yapıldığını anımsatarak, bunun önce 6 aya sonrada 1 aya indiğini dile getirdi.

Çelik, “Sonra bakıldı ki kimse buna ses çıkarmayınca zamlar haftalık yapılmaya başlandı. Ancak son dönemde market reyonlarında etiketler günübirlik değişmeye başladı. Biz burada güçlü bir lobinin olduğunu gördük. Eskiden kilo ile et alırken bugün gram ile alamayan var. Küçükbaş hayvanda yüzde 20, yüzde 30 fire olduğu için bunu fiyatlara koymak zorunda olduğunu söylüyorlar. Kıymanın fiyatı 100 TL’yi, kuşbaşının fiyatı 110 TL’yi, pirzolanın fiyatı 130 TL’yi geçmemelidir. Kâr marjının da biraz vicdani olması lazım” dedi.

Çelik ayrıca, "Aracılar ile özellikle zincir marketlerdeki satın alma müdürlerinin hesap kitaplarının denetim altına alınması, mal varlıklarının araştırılması lazım" talebini yineledi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, “Türkiye’de bir karkas fiyatı var ve bu fiyatın üzerinde de maliyet yükü var. Ama bu maliyet yükünün karşılığında dile getirilen rakamlardan satış mümkün değil. Ama gelinen noktada 85 liraya karkas et alım-satımı yapılıyor. Maliyet bahsedilen rakamların çok üstünde. ‘Pirzola 130 lira olması lazım’ deniliyor ancak yüzde 40 kemik firesi çıkıyor. Yapıldıktan sonra tarttığımızda daha yüksek paralara satmak zorundayız. Kıyma ve kuşbaşı gibi kemiksiz etlerde 110 lira gibi maliyetlerimiz var. Bir takım etler pahalıya satılıyor ama o etlerin karkas üzerindeki payı sadece yüzde 7,5. Vatandaşın en çok talep ettiği ürün kıyma ve kuşbaşı. Esnaf bunu en düşük ölçüde tutmaya gayret gösterir” dedi.

“Bizim burada hedef edilmemizin anlamı yok. Et fiyatlarını organize eden satış noktası değildir. Vatandaşın bir satın alma gücü var. Bunu herkes biliyor” diye konuşan Yalçındağ şunları söyledi:

“Bu nokta geçildiğinde biz eti kime satacağız. Bunun bilincinde olan insanlarız. 1’e alıp 10’a satma diye bir şey söz konusu değil. Burada yüzde 50’lik bir maliyet faktörü var. Büyükbaş hayvanda yüzde 20 kemik yapısını çıkarıyorsunuz. Daha sonra kalanın üzerinden yenmeyecek kısımları ayıklıyorsunuz. Satış süresi boyunca da fire veriliyor. İş yerinin kirası, elektrik parası, işçi parasını alt alta koyup topladığınızda satış fiyatlarımız maliyet fiyatlarının çerçevesinde. Kimse fahiş fiyata mal satan insan, vatanını milletini sevmeyen insan diye suçlanacak yapıda esnaf kesimi değiliz.”