yüce allah tan her zaman diliyorum, akepeye de bezbol sopası ..
söylemeye unutttum yüksek atlama sopası varya o daha ideal olur akepe için nede olsa kolay kolay kırılmaz...
Bilim insani, adinda insan kelimesi bulunduguna gore duygulara sahiptir. Tipki senin dedigin gibi heyecanla, sevkle, azimle, yeni bir seyler bulma ya da icat etme arzusuyla isini yapar. Ama yapilan isin kendisinde duygu yoktur. Duygu yapan insanin icindedir. Orneklemek gerekirse, elektron cok sevdigi icin protonun etrafinda donup durmaz. Bilgisayar fiziksel bir nesnenin modelini kuantum fiziksel yontemlere dayanarak cozdugunde, sevinmez. Yesil yaprakli bitkiler kuresel isinmadan bizi koruma duygusuyla karbon dioksiti, oksijene cevirmez. Benim anlatmak istedigim budur. Bilim denen aktivitede sartlar bellidir, sonuclar toplanir ve bir modele uygulanmaya calisilir. Modeller deneye uydugu surece kabul edilebilir ve bu surecin hicbir yerinde duygu yoktur.Ram yazdı:Bir birey bilimle uğraşırken heyecan duymalıdır. Heyecan duygusunu yaşamayan bilim adamı çok başarılı olamaz. Böyle olsa bile, duygu, yazdıklarını da göz önünde tutarsak olmazsa olmaz bir etken olarak görülmüyor. Ancak yine yanlışa düşüyorsun. Çünkü olumlu bilimler ile sosyâl bilimleri bir tutamazsın. Hem de sosyâl bilimin, temelinde insan ilişkileri olan uluslararası ilişkiler, siyâset bilimi gibi alanlarından bahsediyorsak, bu çok büyük bir yanlış olur.
Duygusal zeka ya da akilci zeka diye birsey yoktur. Zeka aklin pratik kullanimidir. Akli olmayanin zekasi da olmaz. Cok "duygusal zeki" ogrencilerim var diyen bir ogretmen ben hic gormedim.Ram yazdı:Esasen temel anlaşmazlık, duygusal zekâ ile akılcı zekânın ayrımının yapılamamasından ve ikisinin de yerinde kullanılması gerektiğinin anlaşılamamsından kaynaklanmaktadır.
Degismez kutsal bir kitabi olan bir din bile her bireyin kendine has yorumuna aciksa (ki ben buna katiliyorum), millilik denen ne tek bir kitabi ne de tek bir uygulama tarzi olmayan kavram nasil olurda tek basina dis politikanin tepesine oturtulabilir. O zaman her gelen yaptigini milli duygularla yaptim der, kurtulur. Reco'da eski milli goruscu degil mi? Adalet ve nesnellik goreceli kavramlar degildir.Ram yazdı:İslâm bir dindir, değişmez kutsal kitabı vardır ve her bireyin kendine has yorumuna açıktır.
Esasinda yazdigin bu uzun cumlen de pek anlasilir gibi degil. Ben duygusuz hersey bilimdir demiyorum, bilimde duygulara yer yoktur diyorum. Mesela, genelde, para karsiligi biriyle iliskiye giren bir insan herhangi bir duygusal durumla karsilasmaz, derler. O zaman icinde duygulara yer yoktur diye fuhus bilimseldir mi diyecegiz? Duygusuzlugu bilim zannedenler haltetmis.Ram yazdı:Öyleyse, duygusuzluğu bilim zannedenler yani duygudan arındırılmış olanı bilim zannedip millîliğe aykırı olsa da, bağları zedelese de bunu savunanlar diyerek başladığım görüşe katılmayıp da "tamamen duygusal olunmamalıdır görüşü yanlıştır" yani öyle durumlar, öyle gelişmeler olur ki, tamamen duygusal olunabilir görüşüne nasıl katılabiliyorsun, anlaşılır gibi değil.
recepkuyubasi yazdı:Doga bilimleri (olumlu bilim, sanirim "positive science" kelimesinden yapilma cok kotu bir ceviri, lutfen bunu kullanmayin) ile sosyal bilimleri bir tutmuyorum, cunku ben sosyal bilim dediginiz seyin bilim olduguna inanmiyorum, bir nedeni de senin de acikca belirttigin gibi bizzat konunun icinde duygularin var olmasidir.
Sosyal bilimler dedigin aktivitede hic birseyin belirli stantartlara gore olcumu, hesabi mumkun degildir. Birisinin tum kanitlariyla ak dedigine oburu yine tum kanitlariyla kara diyebilir. Sosyal bilimler dedigin aktivite iyidir, uzerinde calisilmasi gerekir ve arastirmalarin yapilmasi gereklidir, uygulamalari cok fazladir. Ama bilim degildir, tipki felsefe gibi. En azindan bu haliyle.
Duygusal zeka ya da akilci zeka diye birsey yoktur. Zeka aklin pratik kullanimidir. Akli olmayanin zekasi da olmaz. Cok "duygusal zeki" ogrencilerim var diyen bir ogretmen ben hic gormedim.
Degismez kutsal bir kitabi olan bir din bile her bireyin kendine has yorumuna aciksa (ki ben buna katiliyorum), millilik denen ne tek bir kitabi ne de tek bir uygulama tarzi olmayan kavram nasil olurda tek basina dis politikanin tepesine oturtulabilir. O zaman her gelen yaptigini milli duygularla yaptim der, kurtulur. Reco'da eski milli goruscu degil mi? Adalet ve nesnellik goreceli kavramlar degildir.
Esasinda yazdigin bu uzun cumlen de pek anlasilir gibi degil. Ben duygusuz hersey bilimdir demiyorum, bilimde duygulara yer yoktur diyorum.
Dis politika konusunda hicbir zaman duygusal olunmamali. Sartlar ne olursa olsun. Ataturk dis politikada duygulariyla mi hareket ediyordu?
Bir karar millidir diye adil olmasa bile dis politikada uygulanabilir mi? Bu ikisini bir siraya koymak gerekirse ben once adil sonra milli bir Turkiye'yi tercih ederim. Ermenistan da muhtemelen milli duygularla Turk'un dagi Agri'yi cesitli bayraklarina koyuyor, Agri uzerinde hak iddia ediyor. Ama bu yaklasim nesnel olmadigindan yanlistir, cunku orasi savasla kazandigimiz Turk topragidir. Ulkenin icinde adalet guclu olsun diye kivranirken disinda adil olmasa bile milli dis politika kabul edilebilir mi? Bu iki yuzluluk olmaz mi?
Akepe adi gibi adil olsa ne icerdeki aydinlari bir dakika orada tutardi ne de Ermenistan'a bu derece gozu kapali yaklasirdi.
Son olarak, dis iliskilerde duygular yoktur cikarlar vardir sozunu dis iliskilerde milli duygular yoktur milli cikarlar vardir diye soyleseler bu kabul edilir bir hal almaz mi?
Denilebilir ki milli duygularla milli cikarlar celisir mi? Evet, gayet guzel celisebilir, cunku duygu nesnel degil, oznel bir kavramdir. Nesnel bir bakis acisiyla bakildiginda ulkenin cikarlari neyi gerektiriyorsa adalet sinirlari dahilinde o yapilir. Adaletle cikarin casittigi yerde bence adil olanin secilmesi en dogrusudur. Cunku inaniyorum ki adil olan her zaman haklidir ve kazanacaktir.
Davut Yildizi yazdı:Bizim icin Azerbaycan'in toprak bütünlügü, Türkiye'nin toprak bütünlügü kadar kutsaldir.
Davut Yildizi yazdı:Sehitlikten bayraklarin inmesi kendi tercihleridir.
Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular
Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk