TV kanallarında önemsiz haber oldu. Haber sitelerinde ise “Temel Hastalık Sınav” başlığıyla yer aldı:
“Conrad Otel’deki toplantının birinci oturumunda, ‘Türkiye’de Eğitim Sistemi’nin Mevcut Durumu’ başlığı altında eğitim konusu masaya yatırıldı. Oturuma; Prof. Dr. Eser Karakaş, Prof. Dr. Yunus Çengel ve Prof. Dr. Fatih Töremen katıldı.
Prof. Dr. Eser Karakaş, eğitimin Türkiye’nin en sorunlu sektörü olduğunu söyledi. Son 20-30 senede dünyadaki gelişmelere ayak uydurmada en çok direnen sektörlerden birinin eğitim olduğuna vurgu yapan Karakaş, “WhatsApp 19 milyar dolara satıldı. Eğitimle bunun ilişkisini kuramadığımız zaman Türkiye’nin geleceği karanlıktır.” dedi.
Türkiye’deki eğitim müfredatını eleştiren Karakaş, ‘Hiçbir öğrenci ve öğretmenin altından kalkması mümkün olmayan saçma sapan bir müfredatla karşı karşıyayız. Yapılması gereken; bu müfredattan beklentileri minimuma çekmektir. Mevcut eğitim sisteminde bir lise mezunundan 3 beklentim var. Birincisi; 4 işlemi mantığını iyi bilsin. Ana dilini, okumayı sevsin. İngilizce’de orta düzeye gelsin. Benim bu üçünün dışında lise mezunundan başka bir beklentim yok.’ ifadelerini kullandı.”
…….
Birinci konu belli oldu; “en sorunlu sektör eğitim”!
Eğitim sektör müdür, efendi, efendi kendine gel… Hizmettir ve bu hizmeti halkına vermek devletin asli görevidir; bu devlet onun için Sosyal Anayasa ile yönetiliyor, bilmiyor musunuz? Yoksa siz bu halkı devletsiz bırakmanın adamı mısınız?
Bre gafiller, Anayasası Kamucu ve Sosyal esasına dayalı olan bir ülkede eğitimi “sektör” ile tanımlamak ancak Piyasacı/Liberal Anayasalarda olur…
Biliyorum ve yazıyorum; 1995 GATS Sözleşmesi gereği Eğitim hizmetleri sektöre devrediliyor, Tansu Çiller’den beri bu işin içindedir Eser Karakaş.
Abant’ta toplanmalarından anlıyoruz ki dertleri dersaneler…
2007’de “Müfredat reformunun önündeki engel dersaneciliktir” demişti. Müfredat reformu dediği de “eğitimin sektöre devredilmesi.”
ABD eğitim tekelleri açmışlar ağızlarını, Türkiye’de eğitimin sektörleşmiş olan en önemli pastasını yutmayı, yani dersanelerin sınavlara endeksli olmaktan çıkartılıp modül sistem sertifikalı kurslara çevrilmesini bekliyor. Bunun için şeytan sofrası kuruldu Abant’ta.
Daha önce merkezi sınav sistemine paralel kurdukları dersaneleri şimdi yabancılara devretmek için nasıl dönüş yapacaklarını bilemiyorlar. Dersanelerde kıyamet kopabilir, çatlak sesler çıkabilir, bu iş partilerin ana gövdesini de sarsabilir. İşte bunun için yeni MİT YASASI geliyor. THE MİT demek lazım, patenti İngiliz’dir.
Abant’ta, Üniversite giriş sınavlarının kaldırılması, her fakültenin kendi özel sınavla öğrenci alması gibi görüşler de dile gelmiştir, tahmin etmek zor değil. Bunu başbakan ağzından çıkarmıştı, şimdi lafı uzatmalarına gerek yok. Fakülteler kendi sınavlarını yapmaya ne zaman hazır olabileceklerini belirtmiştir ki dersaneler için 2015 son yıl ilan edildi.
Eser Karakaş’ın müfredattan böyle şikâyet ettiğine bakmayın, 2006’da Ziya Selçuk’la birlikte MEB’da Hüseyin Çelik’in danışmanıydı. Eğitim piyasası kurulmasını, MEB’nın dağıtılmasını, müfredatların hafifletilmesini, dersanelerin kapatılıp şirket okullarına dönüştürülmesini savundular ve bunun için Mesleki Yeterlilik Kurumunu kurdular. “Dersaneler Müfredat reformunun önünde en büyük engeldir” demişti. Bu konuda hükümet adına konuşan kişi olduğunu gördüğüm için onun Dünya Bankasından görevli olduğunu kuvvetle tahmin ediyorum.
Ona çok kızıyorum. Şeytan sofrasına oturmuş, Lise mezunundan ne beklediğini tarif ediyor. Tarif ettiğin şey ilkokul mezunu bile değil. Kim oluyorsun ülkemin eğitim seviyesini belirliyorsun? İndirmişsin zaten, 1970’in ilkokul mezunu bugünkü lisenin üzerindeydi, ne yaptın o programları? Kitapların içinden bilgiyi çaldınız, çocuklarımız onlardan mahrum kaldı, şimdi de sertifikalı kurslara gitsin bilgi isteyen diyorsunuz…
Vicdansızlar! Kamucu mantığınız mı var da hedef belirlediniz, toplumsal kalkınmada şu kadar mühendis şu kadar süre içinde yetiştireceğiz… Diyemezsiniz, çünkü ağa babanız WB size montajcı çıkartın hepsini, çırak olsun okuma yazma bilsin yeter diyor. Onun için 8 yıllık eğitime geçirtip çıraklık okullarını kapattınız, onun için ancak lise mezunu çırak olunuyor. İstediğiniz hedefe vardınız, neyi şikayet ediyorsunuz?
Ankara Ostim’deki iş yerleri ilkokul mezunu çalıştıracak çırak bile bulamıyor sizin yüzünüzden. Güya 8 yıllık zorunlu eğitimle İHL orta kısmını kapatmıştınız, büyük yalandı! Siz çıraklık okullarını kapattınız, ama 5.sınıftan başlayan Din Okulları açtınız ve şimdi Din Eğitimi kitaplarına şeytanı soktunuz, veliler dava ediyor kitaplarınızı. Siz Matematik’ten geometriyi kaldırdınız, hiç pergel cetvel iletki kullanmadan Lise sona getiriyorsunuz çocukları ve bu kadar geriletme yetmedi, artık sadece 4 işlem (toplama çıkarma çarpma bölme) seviyesinde Lise bitirsinler, yeter diyorsunuz.
Eser Karakaş, kendine gel BRE GAFİL, minimuma çektiniz müfredatı, çocuklar disleksi oluyor artık, daha ne istiyorsunuz? Biz eskiden bundan fazlasını askerde Ali Okulu’nda öğretirdik, sen ne hakla eğitimimizi bu seviyeye indirmekten söz ediyorsun!
Hele bakayım şu WhatsApp neymiş dedim, “Teknoloji sektörü” imiş. Bilgisunarda “Teknoloji sektörünün en büyük satın alma olayına imza atan Facebook, toplamda 19 milyar dolar karşılığında WhatsApp’ı kendi bünyesine kattı” yazıyor. Karakaş’a göre, eğitimle bunun ilişkisini kurmak lazımmış…
Tekelci emperyalist sermayedir bunlar, biri diğerini yutuyor, benim çocuğum da onun mantığını anlasın, yeter, öyle mi?
Senin emperyalist Dünya Bankasından kaç lira maaş aldığını öğrenmesinler, şeytan sofralarınızda bebelerimizin üzerinden ne hesaplar yaptığınızı bilmesinler değil mi?
Daha fazla bilgi öğrenmelerinden korkuyorsunuz…
Kurduğunuz şeytan sofrasında çocuklarımızın öz be öz dede mirası olan bilgileri nasıl onlara geri satacağınızı konuşuyorsunuz. Daha az bilgiye daha fazla para ödemelerini programladınız, disleksi yaptınız onları, zihinsel gelişimlerini bozdunuz!
Bebelerimizin zihinsel gelişimini bozan o zehirli pastanızı kendi çocuklarınıza yedirin ve lütfen artık bu ülkeden gidin!
Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, 23 Şubat 2014
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com