İran İsrail’le Savaş İstemiyor, Savaş İsteyen İsrail! / Erol BİLBİLİK

İran İsrail’le Savaş İstemiyor, Savaş İsteyen İsrail! / Erol BİLBİLİK

İletigönderen bezgin » Pzt Mar 19, 2012 12:05

İran İsrail’le Savaş İstemiyor, Savaş İsteyen İsrail!

Tahran’da nükleer bilimciye suikast düzenleyenin Mossad ajanı olup olmadığını bilmek zor. Fakat ABD yönetiminin, bu suikastın Mossad tarafından düzenlendiğinden zerre kadar şüphesi yok. Zaten bu suikastı gerçekleştirmeye aday başka bir istihbarat örgütü de yok.

İsrail’in tek amacı, İran’ı çok sert bir misillemede bulunmaya zorlamak ve böylelikle savaş açma imkanına kavuşmaktır. İsrail, bir İran misillemesine karşılık verir durumda olursa uluslararası alanda bunun politik maliyeti daha azdır .

Türkiye’nin yürüttüğü arabuluculuğa gelince, bu arabuluculuk İran’ı tekrar müzakere masasına döndürse bile, Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı politik risk ve maliyetler çok büyük olacaktır. Bu yükü paylaşarak azaltmak için, Türkiye’nin yanına Arap dünyasından Katar ve Umman’ı ve arabuluculuk konularında tecrübe sahibi bir İskandinav ülkesini koymak gerekir.

ABD’de yeni yayınlanan “Tek Atımlık Zar-Obama’nın İran Diplomasisi” adlı kitabın yazarı Trita Parsi, reel politik çerçevede konuyu böyle ortaya koyuyor. Washington’da Johns Hopkins Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler dersleri veren Parsi, bir İran uzmanı ve Başkan Obama’nın İran konusunda danışmanı, İran asıllı. Tıpkı Obama gibi devşirilmiş bir Amerikalı…

Parsi, değerlendirmelerine şöyle devam ediyor:

    Obama Başarısız Oldu

    Obama yönetimi, İran konusunda diplomasi için kendine hareket alanı yaratamadı ve en azından birinci dönemde başarısız oldu. İran’ın sadece askeri tehditle yola geleceğine dayalı bir fikir ağırlık kazandı. İsrail, Fransa ve İngiltere tarafından desteklenen bu politika tamamen iç politika dinamiklerine göre şekillenen bir yola dönüştü.

    Obama İsrail’i Kontrol Edemez

    ABD, İran üzerinde büyük bir baskı kurup askeri tehdit oluşturuyor. ABD İranlıların ne yaptığını kontrol edemez. İran’ın gelişmeleri yanlış yorumlamasıyla askeri çatışma doğar. Öte yandan ABD bu oyunda İsrail kartını da kontrol edemez. Bu konuda asıl sorun, İsrail’in bir çatışma istiyor olmasıdır. Görüldüğü gibi bu politika değişik çatışma riskleri ile doludur ve ABD bu denklemde sadece kendini kontrol edebilir.

    Tek Suikast Yeterli

    Diyelim ki ABD askeri tehdidi sonuna kadar götürdü. Çatışmanın sınırına dayandı ama çizgiyi geçmek istemedi. İsraillilerin tek yapması gereken, doğru zamanda bir İranlı nükleer bilimciye suikast düzenlemek ya da İran’ın içinde başka bir bomba patlatmak. Çünkü İranlılar bu durumda misillemede bulunmak zorunda. Bir kıvılcım yeterli.

    ABD Sineye Çekemez

    İran’ın, Filistin’de ve Lübnan’da unsurları var. Dolayısı ile 1990’larda Buenos Aires’te olduğu gibi bazı ibadet yerlerine saldırılar olur ve saldırıların İran tarafından yapıldığı görüşü ağırlık kazanırsa… Nasıl olduğu önemli değil. ABD, durum bu noktaya geldiğinde, özellikle başkanlık seçim yılı olması nedeniyle yoğun bir baskı altıdayken, İranlıların tepkisini sineye çekemez.

    Hillary Clinton’dan Bir İlk

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önce benzeri olmayan bir şey yaptı. İranlı nükleer bilimcinin öldürülmesinin ardından derhal, ABD’nin bu olayda rol aldığı iddiasını kategorik olarak ret etti ve suikastı kınadı. Clinton, 2012’nin Ocak ikinci haftasında neden kameraların karşısına çıktı ve sözlü açıklama yaptı? Çünkü İran’a bunun ABD’den gelmediğini, ABD’nin bir savaş istemediğini net olarak söylemek istedi. İran’ın misilleme yapmasından korktu."
***
Trita Parsi’nin dile getirdiği reel politik gerçekleri analiz ettiğimizde, küresel sermaye patronları tarafından kurgulanan bir oyunun Obama yönetimi eliyle sahneye konulduğunu anlıyoruz. Bu oyun; Obama yönetiminin tamamen iç politika dinamiklerine odaklı bir ‘Orta Oyunu’ ya da aldatma oyunudur.

Obama’yı yönlendiren küresel sermaye patronları ABD başta olmak üzere dünya kamuoyunu bu oyunun seyircisi yapmıştır. Amaç, 6 Kasım 2012 tarihinde yapılacak başkanlık seçiminden Obama’nın 2. dönemde de başkan olarak çıkmasıdır.

Bu nedenle de;

Obama, büyük olasılıkla İran’a askeri müdahale gerçekleştiremez.
Obama, büyük olasılıkla İsrail’in İran’a askeri müdahalesine izin veremez.
Obama, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesine izin verse de Türk Genelkurmay Başkanı büyük olasılıkla izin vermez.



Erol BİLBİLİK, 9.02.2012
Güncel Meydan
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 1394
Kayıt: Prş Eki 30, 2008 1:35

Şu dizine dön: Erol BİLBİLİK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x