Myanmar Olayları ve Size Aktarılmayan Gerçekler! / Av. Efe TANAY

Myanmar Olayları ve Size Aktarılmayan Gerçekler! / Av. Efe TANAY

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Prş Ağu 23, 2012 20:48

Myanmar Olayları ve Size Aktarılmayan Gerçekler!

Myanmar, İngiltere’den bağımsızlığını kazanalı 60 yıldan fazla olmuş bir ülke olmasına rağmen baskıcı askeri rejim ve Amerikan ambargosunun da etkisi ile Güneydoğu Asya’nın en az gelişmiş ülkelerinden biridir. 22 Yıllık Amerikan ambargosu, Hillary Clinton’ın Aralık 2011’deki Myanmar ziyaretinden iki ay sonra bir elçi atanması ile kalkmıştır ve şimdilerde ülke tam bir Dünya’ya açılma süreci yaşamaktadır.

Başkentin en merkez mahallelerinde bile 70’leri yaşadığınız, bankamatik ya da post makinesi gibi ülkemizde artık yeni teknolojilere yerini bırakmakta olan sistemlerin bile henüz bulunmadığı Myanmar’ı, tam da olayların olduğu tarihlerde ziyaret etme fırsatı yakaladım.Tabi bu ziyaretimi Türkiye’de servis edilen haberlere bakarak fikir sahibi olan tanıdığım herkes oldukça tedirginlikle karşıladı ancak Myanmar’a varmamla gerçekler bir bir önüme dizilmeye başladı.

Başkentte özellikle Müslüman mahallesinde kalıp, hemen her gün camileri ziyaret ettim. Birçok farklı bölgede yaşayan Müslümanların Budistlerle birlikte problemsiz ve gayet mutlu mesut yaşadığına şahit olmak doğrusu görmeyi beklediğim bir manzara değildi. Eğer gitmeden önce Myanmar hakkında izlediklerim ve okuduklarım tam anlamıyla doğru olsaydı oraya vardığımda kan revan içerisinde kaçışan Müslümanlar ve arkalarından koşan Budist rahiplerin olması gerekirdi.

Ancak Müslümanların azınlıkta yaşadığı birçok ülkeyi ziyaret etme fırsatı bulmuş biri olarak, özellikle belirtmem gerekir ki, hiçbir ülkede bu denli rahat ve her açıdan, özgürce dinlerini yaşayan Müslümanlara rastlamamıştım. Keza Büyük Budist Tapınaklarının hemen bitişiğinde bulunan ihtişamlı camiiler beni görmeyi beklediğimden çok daha farklı bir manzara ile karşıladı. Hatta Müslüman mahallesinde neredeyse her caddeye bir tane düşecek sıklıkta camii bulunduğunu söylemek doğru olur bu da dinlerini rahatça yaşayan Müslümanların en önemli göstergelerinden biri.

Resim
Myanmar’da birbirlerini linç ettikleri söylenen Müslümalar’ın ve Budistler’in
kendi makinemle çekilmiş bir aradaki görüntüleri.



Resim
Konakladığım yerin hemen yakınında bulunan Sule Budist Tapınağı (solda) ve
Yangon Merkez camii’nin (sağda) yan yana görüntüsü.


Ancak ülkenin Batısında yer alan Rakhine (Arakan) bölgesinde ölümlü çatışmalar gerçekten yaşanmış fakat gerçekler Türkiye’de çizilen senaryodan çok daha farklı görünüyor. Her şeyden önce olaylar bölgede (Arakan’da) sona ermiş durumda ve ülkede hiçbir gruba ilişkin ırkçılık gözlemlemediğimi belirtmeliyim. Fakat o halde “sistematik katliam”, “ırkçı zulüm” gibi söylemler neden? Zira 21 Ağustos 2012’de Myanmar Dış İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Myanmar’da toplam 88 kişi hayatını kaybetmiş olup bunlardan 54’ü Müslüman’mış. Myanmar devleti ise, yana yakıla Müslüman Dünyasına bu yaşanmış olan olayların belli bir dini grubu hedef almadığını izah etmeye çalışıyor, lakin nafile...

Türkiye’de gazeteler ölüleri yüzlerle ifade edip, haberlerde gerçekler abartılı ve trajik bir şekilde empoze edilirken, halk tarafından belli bir tepki zemini kısa sürede oluşturuldu. Zira kim mazlumun, ezilenin yanında olmaz ki? Fakat tüm bu mübalağaların bir nedeni olması gerekmez mi? Bir haberi daha dikkat çekici hale getirmek için süsleyen gazeteci yaklaşımından daha öte bir şeydi bu.

Bu kadar reklamdan sonra ise geriye bir tek çizilen bu hüzünlü tablonun meyveleri olan bağışları toplamak kalıyordu ve bu noktada da hemen yardım kuruluşları devreye girdi. Dünya’nın taa… öbür ucundaki Myanmar’a gidecek diye yapılan yardımın yerine ulaşıp ulaşmadığını kim kontrol edecekti ki, vicdanlardan başka? Peki o aynı vicdanlar, Deniz Feneri hadisesinde, yok olmamış mıydı? Alman Mahkemeleri sayesinde öğrenebilmiştik, Avrupalı Türkler’den yardım adı altında toplanan bağışların hangi Kanal’lara aktarıldığını.

Yalnız bu yardımlar “Din Kardeşlerimize” denilerek yapılıyorsa benim atladığım bir nokta var herhalde, Dünya’nın öbür ucunda değil de, Vatanımızın içerisinde ölen Mehmetçiklerimizin aileleri, Gazilerimiz yoksa Müslüman değiller mi?

Av. Efe TANAY, 23 Ağustos 2012
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Re: Myanmar Olayları ve Size Aktarılmayan Gerçekler! / Av. Efe TANAY

İletigönderen rizayaprak » Cum Ağu 24, 2012 17:29

türkiye satılmış ve tam anlamı ile teslim alınmış ise ya istiklal ya ölüm lafı hangi toplumu teyekkuza geçirebilirki koyun olan sürünün çobanı emri sınır dışından alıyorsa ne yapılabilirki ülke zaten polis devleti
Kullanıcı küçük betizi
rizayaprak
Üye
Üye
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzr Ağu 19, 2012 15:55

Re: Myanmar Olayları ve Size Aktarılmayan Gerçekler! / Av. Efe TANAY

İletigönderen Efe Tanay » Cmt Ağu 25, 2012 9:18

Devamı gelecek yazılarımla ilgili olarak @EfeTanay adlı twitter hesabımı takip edebilirsiniz. İlgi için çok teşekkür ederim.
Kullanıcı küçük betizi
Efe Tanay
Üye
Üye
 
İletiler: 1
Kayıt: Cum Ağu 24, 2012 9:03


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

cron

x