Neo Sevr’in Yıldönümü (10 Ağustos 1920 – 10 Ağustos 2012)

Neo Sevr’in Yıldönümü (10 Ağustos 1920 – 10 Ağustos 2012)

İletigönderen anter79 » Cmt Ağu 11, 2012 11:02

Neo Sevr’in Yıldönümü (10 Ağustos 1920 – 10 Ağustos 2012)

30 Temmuz 2012 tarihindeki “ALİ CENGİZ OYUNLARI” yazımızda değindiğimiz Sevr BOP procesinin 93. yıldönümünde, yazılarımızı takip eden İngiliz Kraliçe’sinin sadık hizmetkârları, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Janet Douglas, Suriye Genel Müdürü John Wilks, Suriye Bölüm Başkanı Charles King ve beraberlerindeki mütercim ile birlikte NEO SEVR’in yıldönümünde, bizlerin ısrarlarını kırmayarak ve hiçbir masraftan kaçınmayarak, onca meşakkatli yolu teperek, 10 Ağustos gününün anlam ve önemini belirten, yüklü mesajlarla Kilis’e geldiler. Birinci Dünya Savaşı rövanşının yapıldığı Türklerle kaim bu topraklardaki misafirperver değerli Kilis halkımız, yenilgilerini unutamayan bu pek değerli misafirlerimizi, gayet samimi duygularla ağırlamışlardır.

Ayaklarının tozuyla, Kilis Valisi ile bir süre görüşen Janet Douglas, Suriye'deki son gelişmeler ile sınırdaki son durum hakkında bilgi aldı. Janet Douglas ve beraberindeki heyet buradan Suriye kaosundan çıkardıkları muhteşem eserleri Konteynır Kente geçerek incelemelerde bulundular. Kilis Belediye Başkanı Bulut’u da makamında ziyaret eden Büyükelçi Janet Douglas, zeytinyağının bolca bulunduğu bu vatan toprağını unutarak, Kilis’te gayet samimi olarak yaptığı konuşmasında; “Suriye’deki iç karışıklıktan dolayı Türkiye’ye sığınan sivil vatandaşın, bu konuda hiçbir hazırlık yokken kabul eden Türkiye’nin bu örnek davranışının her türlü övgüye layık olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Sığınmacılar için çok kısa bir zamanda modern bir kent kurularak onların her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Kilislilerin takdire şayan olduklarını” ifade etti. Son olarak Halep’te başlayan ve halen devam eden olaylar nedeni ile gelecekten haber vermeyi de ihmal etmeyen Janet Douglas, “mülteci akınında kesafet yaşanabileceğine dikkat çekerek” , bu konuda özellikle Kilis’in herhangi bir hazırlığının bulunup bulunmadığını sordu.

Bu konuşmanın Türkçesini sizlere açıklayayım: “BAŞINIZA NE KADAR BÜYÜK BİR BELA ALDIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ? YARIN BU BELA TARAFIMIZDAN DAHA DA BÜYÜTÜLECEK. NE KADAR HAZIRLIKLISINIZ SAHA DA BİR GÖRELİM DEDİK. AYRCA SURİYE’NİN KUZEYİNE YÖNELTTİĞİNİZ ZIRHLILARI DA GÖRME İMKÂNI BULDUK. NE DE OLSA KAOS’U ÇIKARTAN BİZİZ. HAKEM OLACAKTA BİZİZ.” Alt mesajını geçiyorlardı.

Kilis Belediye Başkanı yaptığı konuşmasında, “Suriyelilerle akrabalık bağlarımızın olduğunu, iki halkın aynı coğrafyanın insanları olduğunu, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olduklarından dolayı Suriyelileri mülteci olarak değil, misafir gözü ile değerlendirdiklerini belirterek, gelmesi muhtemel büyük bir akın için dahi hazır olduklarını” ifade etti. Yalnız dünyanın Suriye’deki katliama sessiz kaldığından şikâyetçi olduklarını belirten Bulut, “Libya gibi Irak gibi Suriye’de de petrol olsaydı, yapılması muhtemel bir müdahale ile bu kadar kan dökülmeyecekti.” diye konuştu. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Janet Douglas ve beraberindeki heyet, yaptıkları görüşmeden gayet memnun olduklarını belirterek, Kilis’ten ayrıldılar.

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, “Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer. Biz tarihimizi yeteri kadar bilmezsek maalesef coğrafyamızı aleyhimize çizmek isteyen, ülkemizde böl, parçala, yut sistemini izleyen güçler var” diyordu. Sevr’in Sınırlar ile ilgili başlığında (madde 27–36): “Edirne ve Kırklareli dahil olmak üzere Trakya'nın büyük bölümü Yunanistan'a, Ceyhan, Antep, Urfa, Mardin ve Cizre kent merkezleri Suriye'ye bırakılacak, İstanbul Osmanlı Devleti'nin başkenti olarak kalacak” maddesi geçiyordu. Ne acıdır ki, 10 Ağustos’un yıldönümünde Kilis’te tarih yine tekerrür etti. TARİH BUGÜNLERİ DE NOT ETTİ BİR TARAFA.


Mehmet UYSAL, 11 Ağustos 2012
Kullanıcı küçük betizi
anter79
Üye
Üye
 
İletiler: 20
Kayıt: Çrş May 09, 2012 12:42

Şu dizine dön: Mehmet UYSAL

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x