Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan'da söylediğimiz şeylerin aynen şu anda da arkasındayız'' dedi.
Orgeneral Büyükanıt, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin bildirisinin seçim sonuçlarında etkili olduğu'' yönündeki görüşlerle ilgili olarak, ''elimizde somut veriler olmadan bir şey söyleyemeyiz,ama benim düşüncem öyle değil'' değerlendirmesinde bulundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, KKTC Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla Merkez Ordu Evi'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecinin sorularını yanıtladı.
GÜNLÜK DEĞİŞMEZ
Bir gazetecinin, ''12 Nisan'da yaptığınız açıklama, 27 Nisan Bildirisini açıkladınız. Onun arkasında mısınız?'' sorusu üzerine şöyle konuştu: ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan'da söylediğimiz şeylerin aynen şu anda da arkasındayız. Zaten söylediklerimizde de anormal birşey yoktu. Herkesin bildiği konular vardı. Ama ben bu akşam burada Kıbrıs için varım. Arkadaşlarım Kıbrıs için var. KKTC halkı için var. Kıbrıs televizyonu nerede? Burada. Ben şahsen Genelkurmay Başkanı olarak Kıbrıs dışında herhangi bir şey konuşmayacağım. Bugüne kadar ne söylediysek arkasındayız. İnanarak söyledik, bilerek söyledik. Ama bugün KKTC Silahlı Kuvvetler Günü'nü kutlamaya geldik. Kıbrıs'ın dışında benim ağzımdan hiçbir laf çıkmaz bu akşam.'' Orgeneral Büyükanıt, ''Türk Silahlı Kuvvetlerin bildirisinin seçim sonuçlarında etkili olduğu'' yönündeki yorumların ifade edilmesi üzerine şu değerlendirmede bulundu: ''Bizim araştırma şirketlerimiz filan yok. Elimizde somut veriler olmadan da bir şey söyleyemeyiz. Bu soruya da cevap veremem. Ama benim düşüncem öyle değil. Ama bakın, benim ki de veriye dayalı bir şey değil, tahmine dayalı.''
Orgeneral Büyükanıt, resepsiyon sırasında gazetecilerin kendisine soru sormak istemeleri üzerine, ''Küresel ısınmadan bahsedelim. Ankara'nın su sorununda bahsedelim'' dedi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Ankara'daki su sorununa dikkat çekmesi üzerine Orgeneral Büyükanıt, sorunun sadece Ankara'da değil, dünyanın birçok yerinde sıkıntı yarattığını anlattı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bugün bir gazetede yer alan ''Türkiye ve ABD'nin ortak operasyon gerçekleştirilebileceği'' iddialarıyla ilgili olarak, ''Ne yazdığını tam olarak görmeden bir şey diyemem. Okudum ama hakikaten öyle mi?'' dedi. Orgeneral Saygun, terör örgütünün kullandığı Avrupa menşeili silahlara da dikkat çekti.
12 NİSAN'DA NE DEMİŞTİ?
Orgeneral Yaşar Büyükanıt gönderme yaptığı 12 Nisan konuşmasında cumhurbaşkanlığı ile konuşmuş ve "özde laik" tartışmasını başlatmıştı. Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuşmuştu: Şimdiye kadar bu konuda hiçbir şekilde, hiçbir zeminde, hiç kimseyle konuşmadım. Bir hususu belirtmek istiyorum: Türk Silahlı Kuvvetlerini yalnız basın mensupları değil Türk milleti de yakından tanıyor. Bizim temel düşünce yapımızı, inandığımız temel değerleri, cumhuriyet ilkelerine, laiklik ilkesine bağlılığımızı bilmeyen kimse yoktur herhalde. Olamaz... Bu konulardaki hassasiyetimizi Türk milleti biliyor. Onun için bunları tek tek saymaya gerek yok. Bu değerler manzumesine sahibiz. Bir diğer önemli husus, seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda TSKnın başkomutanıdır. Bu yönüyle TSKyı yakından ilgilendirmektedir. Biz hem cumhurbaşkanımızın hem de aynı zamanda başkomutanımızın Silahlı Kuvvetler ve Türk milletinin sahip olduğu cumhuriyetin temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum. Tabii ki yasal mevzuatı, anayasayı, hukuku, cumhurbaşkanı nasıl seçiliyor, bunların hepsini biliyoruz. Hem vatandaş hem TSKnın bir personeli olarak cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde sahip olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz. Bunu biz bilemeyiz. Karar Meclisin kararıdır. Cumhurbaşkanlığı konusunda zaten bundan başka da bir şey söyleme durumunda değilim. Hukuken de hakka sahip değilim.
E-MUHTIRA
Orgeneral Büyükanıt'ın 12 Nisan açıklamalarının ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kamuoyunda tartışılmasıyla e-muhtıra olarak nitelenen ve Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan basın açıklaması da sürecin önemli ayrıntılarından olmuştu. Genelkurmay Başkanlığı "Basın Açıklaması No: 8" adıyla 27 Nisan gecesi sitesinden bu açıklamayı kamuoyuyla paylaşmıştı.
Kaynak