29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ne Demek?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ne Demek?

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Cum Eki 28, 2011 11:53

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ne Demek?

Ne diyordu Başkomutan:

"Gelecek nesilllerin Türkiye’de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hucum edenlerin başında, Cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilâkis; Türkiye’nin münevver ve Cumhuriyetçi çocukları, böyle Cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakiki zihniyetlerini tahlil ve tespitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir. "
(Mustafa Kemal Atatürk)


29 Ekim 1923...

Mevcut iktidarın hatırlanmasını dahi istemediği bu günün anlam ve önemini tarih kitaplarında yer alan mevcut dizeler dışında kaçımız her dem okuyor ve biliyoruz?


...Oysa ekliyor Gazi: "Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur."

Eğitim siteminin basma kalıplar halinde uygulandığı bir ülkede, kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ne ifade ediyor?

Sordunuz mu çocuklarınıza ya da anlattınız mı?

Hani bu 29 Ekim nasıl bir bayrammış, neden kutlanırmış!..

Tarih kronolojisinde yerini aldığı vakit, bin bir ıstırabı bağrında yaşatmış bu millet tarafından neden büyük bir coşku ile karşılanmış?

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkan Gazi'nin, bir millete bağımsızlık ve hürriyetin anahtarını armağan ettiği, 'KURTULUŞ' yolunu açtığı o büyük günden itibaren, Cumhuriyetin ilanına kadar olan süreçte ecdadımız neler yaşamış?

Tarihi anlatın çocuklarınıza!..

Balkan Savaş'ını anlatın mesela...

Okul müfredatlarında milli benlikten uzak, sadece savaş tarihlerinin ezberletildiği sekiz maddelik sebep- sonuç ilişkisi ile değil.

Bir zamanlar bizim olan topraklara nasıl bir hüzün ile veda edişimizi anlatın. Muhacirliği anlatın onlara. Bu zorlu yolda anavatana dönen çileli halkın, açlıktan ve sefaletten insanlığı utandıracak ıstırabını anlatın. Bir insan boyunda olan ağaçların gövdelerindeki kabukların hayatta kalabilmek adına nasıl yendiğini anlatın. Edirne caminin duvarlarını ve hatta halılarını dile getirecek olan Bulgar postallarının çamura belediği kederi anlatın. Okunamayan ezanları, kılınamayan sabah namazlarını anlatın.

Esir olan bir halkın dinini de gereği gibi yaşayamayacağını anlatın!..

Sarıkamış'ı anlatın onlara... Bir kurşun dahi atamadan şehit olan 90.000 askeri anlatın.

Çanakkale savaşını anlatın. İki tabur halinde şehit olan 57. alayın vatansever evlatlarını anlatın. Çıkartmada esir düşen iki Anzak subayının Türkler için söylenen: "Esir düştüğünüz vakit bu yamyamların elinde nasıl kalacaksınız bilinmez" nidalarına rağmen, yıllar sonra hatıralarında anlatacakları asil Türk’ün bu insanlara hoşgörü ile yaklaştığı insanlık dersini anlatın.

Elinde matarası, ayağında çarığı, kahraman Türk ecdadının tarihin altın sayfalarına nasıl " Çanakkale geçilmez" yazdırdığını anlatın.

Hayatının baharında, bir hilâl uğruna yaşamlarını hiçe sayan, kınalı saçlarını, tatlı canlarını, vatan uğruna siper eden ve geri dönemedikleri için o yıl hiç mezun veremeyen 15-16 yaşlarında ki Mektep-i Sultani öğrencilerini anlatın.

Süveyş kanalını anlatın, Conk bayırını anlatın. İzmir’i Yunan’ın elinden alan Türk’ün, bağımsızlık savaşını ve bu uğurda nice anaların, nice isimsiz kahramanların sayfalar dolusu yaşanmışlığını anlatın.

Kahraman Maraş’ı anlatın çocuklarınıza, Fransız askerlerine boyun eğmeyen Gazi Antep’i anlatın.

Anadolu halkının direnişini anlatın. Kuvva-i Milliye ateşini anlatın onlara... Ülkenin her karış toprağının nasıl kazanıldığını, sınırları kan ve gözyaşı ile çizilen aziz vatanın hikayesini anlatın. Tüm bu ısdırabın bağrından geçmiş büyük bir ulusun vatanın müdafası için kurtuluş harbindeki destan yazdıran hederini anlatın.

Yarın 29 Ekim...

Kaçınızın çocuğu Cumhuriyet'in ilan edildiği bu günün neden Türk milleti için bu kadar önemli olması gerektiğini biliyor?

Ancak bu şerefli tarihi bilenler 29 Ekim’in anlam ve öneminin farkındalığına varabilirler.

Bilmelisiniz ki: Unutturulmak istenen bu tarihin ileri nesillere devir teslimi boynumuzun borcudur.

Cumhuriyet'in önemini anlatın çocuklarınıza...

Unutmayın, unutturmayın!..

Nilgün BAŞTUĞ, 28 Ekim 2011
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Nilgün BAŞTUĞ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x