3-4 Yıla Kadar Tüm Üniversiteler Paralı Oluyor! / Mahiye MORGÜL

Eğitimci Yazar

3-4 Yıla Kadar Tüm Üniversiteler Paralı Oluyor! / Mahiye MORGÜL

İletigönderen Güncel Meydan » Sal Eki 18, 2011 23:21

3-4 Yıla Kadar Tüm Üniversiteler Paralı Oluyor!

Paralı Üniversite çıkartması Mersin’den başlatıldı. Demokratik Üniversite Açılımı da diyebilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesinin rektör yardımcısı Halil Nadiri, okulun tanıtımı için geldiği Mersin’de baklayı ağzından çıkardı.

Mersin Tercüman gazetesinin 26 Eylül 2011 tarihli baskısında bu haber şöyle yer aldı.

Alıntı: http://www.mersintercuman.com/detay.asp?p=h5210

“Doğu Akdeniz Üniversitesini tanıtan Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Halil Nadiri: ‘Önümüzdeki yıllarda tüm üniversiteler paralı olacak’

Hepkon Oteli’nde düzenlenen toplantıda, Doğu Akdeniz Üniversitesinin misyon ve vizyonunu anlatan rektör yardımcısı Prof.Dr.Halil Nadiri ….”

“Dünyada yeni gelişen genel eğitim felsefesi içerisinde her konuda bilgi sahibi olmak çok önemli. Bir mühendisin aynı zamanda ekonomiden, bir işletmecinin sosyoloji ve psikolojiden anlaması gerekiyor. Bu bakış açısıyla üniversitelerde geniş alanlarda eğitim programlarının olması, öğrencilerin kendi alanlarında uzmanlaşırken, diğer alanlarda da kendilerini geliştirme imkanı bulması gerekiyor.

Son yıllarda üniversite enflasyonu yaşandığını ve bu nedenle üniversite sayısında artış yaşandığına dikkat çeken Nadiri, Türkiye'de 170 üniversite bulunduğunu ve bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını vurguladı. Kalite için gerekli (kaynağın) sağlanabilmesi gerektiğine değinen Nadiri, bu nedenle önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tüm üniversitelerin paralı hale geleceğini savundu.”

Aynı haber Gazete İmece’nin internet sayfasında şöyle yer aldı.

Alıntı: http://www.gazeteimece.com/guncel/dogu-akdeniz-universitesi-kendini-tanitti.htm

“Doğu Akdeniz Üniversitesi Tanıtım ve Gelişim’den sorumlu rektör yardımcısı Prof. Dr. Halil Nadiri son yıllarda üniversite enflasyonu yaşandığını ifade ederek, Türkiye’de 170 tane üniversite bulunduğunu ifade etti. Bu sayının önümüzdeki yıllarda artacağını da kaydeden Nadiri, önümüzdeki birkaç sene içerisinde tüm üniversitelerin paralı hale geleceğini ileri sürerek “O zaman üniversite kadar verdiği eğitimin kalitesi de ön plana çıkıyor. Kalite içinde önemli olan şey gerekli kaynağın sağlanabilmesi sanıyorum ki önümüzdeki 3-4 yıl içersinde tüm üniversiteler paralı hale gelecek” diye konuştu. …..

Türkiye’de tüm bölümleri ABET lisansı almış olan tek üniversite Doğu Akdeniz Üniversitesi. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sağladığı başka bir avantaj ise Gazi Üniversitesi ile yapılan kardeşlik anlaşması ile çift diploma alma olanağı sağlaması. Dilerseniz hem İngilizce öğretmeni hem de makine mühendisi olabiliyorsunuz. Buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda Tıp Fakültesi’nde de benzer bir uygulamaya gidilecek.(23 Eylül 2011)”

Halil Nadiri bunları açıklarken bilmiyordu ki bunlar Türkiye’de halktan gizlenir. Bir anayasa değişikliği olacak, halk piyasacı eğitime yasal dayanak getiren böyle bir anayasaya evet dedirtilecek, bilmiyor. Ankara’da üniversitelerin tümüyle paralı hale geleceğini söylemek, erken öten horoz gibi cezalandırılır, bilmiyor.

Çok diplomalı olmak diplomalar bedava iken kolaydır, bir de açık öğretim işletme diploması alanlar ortalıkta geziyor, ama bununla işe girene rastlamadım.

Öğretmenlikte birden fazla diploma nasıl olacak? Eskiden yan alanlarımız olurdu, para vermezdik ona. Diyelim ki Almanca öğretmeni, okulunda kendi ders saatini doldurmuyorsa Türkçe derslerine veya Türkçe öğretmeni olarak atanabiliyordu. Ama şimdi, her iki alanı da kendi parasıyla okumuşsa, ayrı ayrı sertifikasını almışsa, iş bulma umudu olsun diye isterse matematik sertifikası da alabilecek… Yani bu taleplere göre fakültelerde Yaşam Boyu Öğrenme derslikleri açılacak, kalite(!) için gereken para temin edilecek… Miş!

Parasız eğitim isteyen gençlerin neden en ağır cezalarla hapsedildiklerinin cevabı burada. Piyasacı Anayasaya hayır diyecek olanların sesini kesiyorlar!

Üniversiteler nasıl paralı hale gelecek diye merak edenler, lütfen 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanununa bakınız:

http://ahmetdursun374.blogcu.com/meslek ... yk/9160464
http://www.myk.gov.tr

Ya da Ankara’da Atatürk Bulvarının ucundaki Sosyal Güvenlik İş-Kur gökdelenine bir uğrayınız. Diplomaları parçalayıp üçer aylık sertifikalar haline getiren on yabancı uyruklu uzman (Amerikalı!) ve yardımcıları orada makam odalarında sizin sorularınızı bekliyorlar.

Üniversiteleri piyasaya devrederken, Eğitim Fakültelerinde nasıl panayır gibi halka açık (fakülte öğrencilerine kapalı) sempozyum hazırladıklarını, İstanbul’da nasıl eğitim fuarı düzenlediklerini onlar size anlatacaklardır.

“3-4 yıla kadar tüm üniversiteler paralı oluyor!”

Yani üniversiteler demokratikleşiyor!

Rektör Yrd.Halil Nadiri baklayı ağzından kaçırdı mı, yoksa bağışıklık iksiri mi dağıttı?

Eğitimci Yazar Mahiye MORGÜL, 3 Ekim 2011
mahiye@gmail.com
Kullanıcı küçük betizi
Güncel Meydan
Üye
Üye

İletiler: 584

Şu dizine dön: Mahiye MORGÜL

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x