30 yıl sonra ilk kez Taksim Meydanı'nda
1 Mayıs 1977de Taksim Meydanında düzenlenen miting sırasında 34 kişinin öldürülmesi ile tarihe "Kanlı 1 Mayıs" diye geçen günden 30 yıl sonra, Taksim Meydanı yine bir 1 Mayıs eylemine tanık oluyor.
1 Mayısı Taksimde kutlamak isteyen gruplardan birinin taşlı saldırısına uğrayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya "uyarı ateşi" açtı.
1 Mayısı Taksimde kutlamak isteyen gruplardan birinin taşlı saldırısına uğrayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya "uyarı ateşi" açtı. Divan Oteli yakınlarında ortaya çıkan ve polisin müdahale ettiği bir gruptakiler, yeniden toplanarak Harbiye istikametine doğru yürüyüşe geçti.
Harbiye Orduevi önüne gelen gruptakiler, burada bekleyen polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundular.
Bunun üzerine polis tarafından grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya bir çok kez "uyarı ateşi" açıldı.
Bu arada, grubun Harbiye Orduevi önüne gelişi dolayısıyla ordu evinde hareketlilik yaşandığı gözlendi.
İSTİKLAL CADDESİ'NDE SERT MÜDAHALE
Güvenlik güçleri, İstiklal Caddesinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik gruba tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale etti.
Taksim Meydanında dağıtılan küçük gruplar, ara sokaklardan geçerek Galatasaray Lisesi civarında bir araya geldi. İstiklal Caddesi üzerinden Taksim Meydanına doğru yürüyüşe geçen grup, caddenin Taksim Meydanı çıkışında polis barikatı ile karşılaştı. Uzun süre polisle pazarlık yapan grup, Taksim Tramvay durağında açıklama yaptıktan sonra dağılacaklarını söyledi. Emniyet yetkilileri ile pazarlıklar sürerken, polis hoparlöründen yapılan Dağılın" açıklamasının hemen ardından gruba biber gazı ile müdahale edildi. İstiklal Caddesinden Tünel istikametine doğru kaçan grubun arkasından panzerler ve çevik kuvvet ekipleri, Tünele kadar biber gazı atarak grubun dağılmasını sağladı. Çok sayıda vatandaş müdahale sırasında kaçarken yaralandı. Aralarında eyleme katılmayan vatandaşların ve çevredeki dükkan sahiplerinin de bulunduğu çok sayıda kişi de atılan gaz bombalardan etkilendi. İstiklal Caddesini gaz bulutu kaplarken, birçok dükkan da kepenk kapattı.
Gaz bombalarının etkisiyle ara sokaklara dağılan göstericiler, buralarda da polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Polis göstericilere karşı cop kullandı ve çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Taksimdeki olaylar ara sokaklarda sürüyor.
Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesi öncesinde Taksim Meydanında incelemelerde bulundu.
Öte yandan, güvenlik güçleri, Harbiye Orduevi önünde toplanan bir grubu dağıtmak için havaya uyarı ateşi" açtı.
ÇATIŞMA OKMEYDANI'NA SIÇRADI
1 Mayıs 1977de öldürülen 34 kişinin anısına Taksim Meydanında gerçekleştirmek istenen anma törenine sert müdahale eden güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yer yer çıkan çatışmalar Okmeydanına sıçradı.
Okmeydanı Piyalepaşa girişine barikat kuran eylemciler ile polis arasındaki çatışma sürerken, polisin biber gazlı müdahalesine göstericiler taşla yanıt veriyor.
Güvenlik güçleri, Okmeydanından Taksime yürümek isteyen yaklaşık 500 kişiye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale üzerine Okmeydanının ara sokaklarına dağılan grupla güvenlik güçleri arasındaki yer yer kovalamaca yaşanıyor.
Öte yandan, Tarlabaşından Taksim Meydanına yürümek isteyen yaklaşık bin kişiye de müdahale edildi. "Tam Bağımsız Özgür Demokratik Bir Türkiye" yazılı bir pankart açan grubun meydana girmesine izin vermeyen polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında Cumhuriyet gazetesinin foto muhabiri Vedat Arıkın başına taş isabet etti. Arık hastaneye kaldırıldı.
Bu arada, atılan molotof kokteylinin isabet ettiği bir polis memuru hafif şekilde yaralandı. Göstericilerin ara sokaklarda yaktıkları otomobili itfaiye ekipleri söndürdü.
Polisler ile göstericiler arasındaki kovalamaca, Piyalepaşa Caddesine çıkan ara sokaklarda halen sürüyor.
Bu arada, bazı güvenlik görevlilerinin göstericilere sapanla taş attıkları da gözlendi.
Öte yandan, Okmeydanı Fuat Soylu İlköğretim Okulu çevresinde gösterilerin devam etmesi sebebiyle, okuldaki öğrenciler zor anlar yaşadı. Okuldan çıkamayan öğrencilerden bazılarını velileri alırken, bir kısmı da okulda kaldı.
KESK: İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü derhal görevden alınmalı
TAKSİM'E YÜRÜYÜŞ
1 Mayıs alarmı nedeniyle toplu taşıma araçları ve metro kullanılmadığı için Taksim Meydanı sokağa çıkma yasağı uygulanan günleri andırıyordu. Sabah saatlerinde polis meydana çıkan tüm sokakları barikatla kesti. Fakat alınan güvenlik önlemlerine rağmen 1977 yılında hayatını kaybedenleri anmak isteyenler küçük gruplar halinde Taksim meydanına geldiler.
Taksimde 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında düzenlenen anma töreninin ardından slogan atarak yürüyüşe geçen gruplara polis müdahale etti.
Çeşitli noktalarda toplanarak küçük gruplar halinde Taksim Meydanına gelen sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile üyeleri, 1 Mayıs olaylarının yaşandığı Kazancı Yokuşunda toplanmaya başladılar.
Buraya gelen ilk gruplardan SHP, ÖDP, SODEV, Eğitim-Sen temsilcileri ve üyeleri, Kazancı Yokuşuna karanfiller bırakarak, Dolmabahçeden yürüyüşe geçen DİSK grubunu beklemeye başladılar.
Alana yaklaşan DİSK grubuyla AKM binasının önünde birleşen bu gruplar, tekrar Kazancı Yokuşuna doğru yürüyüşe geçtiler.
Kazancı Yokuşuna kırmızı karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulunan gruplar, "Yaşasın 1 Mayıs", "İşte 1 Mayıs, işte Taksim" şeklinde slogan atarak bir süre alkışlı protestoda bulundular.
Daha sonra gruba seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 1977 yılında ölenleri anmak istediklerini ifade ederek, "Şu anda İstanbulda ve Türkiyede olağanüstü hal, sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmeyecek bir uygulamayla kitlesel olarak alanlara girişimiz engellenmeye çalışıldı" dedi. Tüm engellemelere karşın alana ulaştıklarını kaydeden Çelebi, şöyle devam etti:
"Buradan şimdi şunu ilan ediyorum: Şu görüldü ki, artık Taksim, İstanbul ve tüm Türkiye miting alanı olmuştur. Herkesin bizim duyarlılığımızı anlamasını istiyorum. Burada yitirdiğimiz arkadaşlarımız adına yaptığımız bu anmaya, herkesin duyarlı davranmasını istiyoruz." KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da 30 yıl sonra tekrar Taksimde olduklarını ifade ederek, "O gün (1 Mayıs 1977) burada karanlık eller vardı. O karanlık eller Çorumda, Kahramanmaraşta, Bahçelievlerde ve Sivasta da vardı. Buna boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.
Bu arada Taksim Meydanında iki ayrı yerde toplanan gruplar, slogan atarak eylemlerini sürdürdüler. Grupları çembere alan polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruplar, Taksim Meydanından Tarlabaşı, Kazancı Yokuşu ve Gümüşsuyuna doğru ayrı ayrı yürüyüşe geçtiler.
Toplu yürüyüşe izin vermeyen polis, biber gazı atarak grupları dağıtmaya başladı. Bunun üzerine ara sokaklara dağılmaya başlayan gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.
TAKSİM'DE 'VALİ İSTİFA' SLOGANLARI
Konuşmaların ardından kalabalağın büyük bölümü Kazancı Yokuşu'ndan yürüyerek meydandan ayrıldı.
Taksim Meydanında 1 Mayıs için toplanan grup, polisin yoğun baskıları sonucu meydandan Gümüşsuyu istikametine doğru Vali İstifa" sloganları ile yürüyüşe geçti.
Taksimdeki anma törenini düzenleyen görevlilerin ve polisin dağılınö ikazına rağmen Gümüşsuyundan Dolmabahçeye doğru yürüyen grubu güvenlik güçleri takip ediyor. Yaklaşık 500 kişilik grubun Dolmabahçede polis eşliğinde dağılması bekleniyor.
DAĞILIN UYARISI
Taksim Meydanında sendika başkanları öncülüğünde toplanan ve sayıları her geçen dakika artarak yaklaşık 3 bin kişiye ulaşan grubu ikiye ayıran güvenlik güçleri, grubun dağılmaması halinde müdahale edeceğini açıkladı.
DOLAPDEREDE ÇATIŞMA
Dolapderede toplanan bir gruba ise polis biber gazı ile müdahale etti. Eylemciler güvenlik güçlerine molotof kokteylleri ile yanıt verdi. Çatışma sürüyor. Çatışmaların Taksim Meydanına sıçramasından endişe ediliyor.
Bu arada, Taksim Meydanında hiç pankart ve döviz açılmazken yalnızca siyah flamalarla meydana giren bir grup göze çarpıyor. Polis, meydanda toplanan grubun etrafını çevirirken, basın mensuplarını da çemberin dışına çıkması için uyarıyor.
Öte yandan, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde oluşturulan Kriz Masasında yaptığı açıklamada şu ana kadar 580 kişinin gözaltına alındığını belirterek, güvenlik güçlerine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu savundu.
POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI
1 Mayısı Taksimde kutlamak isteyen
gruplardan birinin taşlı saldırısına uğrayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya "uyarı ateşi" açtı.
Divan Oteli yakınlarında ortaya çıkan ve polisin müdahale ettiği bir gruptakiler, yeniden toplanarak Harbiye istikametine doğru yürüyüşe geçti.
Harbiye Orduevi önüne gelen gruptakiler, burada bekleyen polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundular.
Bunun üzerine polis tarafından grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya bir çok kez "uyarı ateşi" açıldı.
Bu arada, grubun Harbiye Orduevi önüne gelişi dolayısıyla ordu evinde hareketlilik yaşandığı gözlendi.
MİLLETVEKİLİ KETENCİ KARANFİL BIRAKTI
SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci ve bir grup partili, 1 Mayıs anma etkinlikleri kapsamında Taksim Kazancı Yokuşuna karanfil bıraktı.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ercan Karakaş ve bir grup partiliyle Taksim Meydanına geçen Ketenci, 1 Mayıs olaylarının yaşandığı Kazancı Yokuşunun başına geldi. Partililerle birlikte burada hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakan Ketenci ile beraberindekiler, saygı duruşunda bulundular.
Ketenci, yaptığı konuşmada, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenleri anmak için toplandıklarını ifade ederek, "Bugün içinde bulunduğumuz durum, tarihi dağınıklığın doğal sonucudur. Artık daha çok dayanışmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde daha güçlü olacağız" dedi.
Bu arada Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras da beraberindeki bir grup partiliyle buraya geldi.
Öte yandan, Taksim Meydanında özel bir televizyon kanalının röportaj yaptığı bir vatandaş, polisin müdahalesi ile gözaltına alındı. Buna tepki gösteren çevredeki bazı kişiler de polis merkezine götürüldü.
580 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Piyalepaşa Bulvarından Taksime yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.
Okmeydanı Fatma Girik Parkı yakınında toplanan, "1 Mayısta Taksime", "1977 katliamının suçlularını istiyoruz" yazılı pankart taşıyan grup, ara sokaklardan Piyalepaşa Bulvarına indi.
Havadan helikopterle, yerden de çevik kuvvet ekipleriyle takip edilen grup, cadde üzerinde konuşlandırılan güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.
Gaz bombalarıyla polisin müdahale ettiği gruptan ellerinde sapanlar bulunan, yüzlerini maskeler ile örten bazı kişiler polise taş attı. Müdahale üzerine gruptakiler, geri dönerek ara sokaklara girdi.
Kaynak:Milliyet