4 kat arttırma veya sıfırlama yetkisi TRT’de: Saate bile vergi geldi

Genel & Güncel Konular

4 kat arttırma veya sıfırlama yetkisi TRT’de: Saate bile vergi geldi

İletigönderen İlteriş Kağan » Cmt Oca 07, 2023 0:49

Memura yapılan yüzde 30 zam tepkilere neden olurken, asgari ücrette yapılan artış daha ilk aydan açlık sınırına yaklaştı. Emekçiye yapılan zamlar sınırlı kalırken vergilerdeki yüzde 123’e varan artışlar dikkat çekti. Uygulanan politika eleştirilere neden olurken, TRT e-Bandrol uygulaması kapsamına; bilgisayar, tablet ve akıllı saatler de eklendi. Böylece bu cihazlar seri numarası, IMEI numarası ve şasi numarası bulunmayanlar e-bandrol uygulamasından yararlanamayacak.
Resim
Türkiye’de derinleşen ekonomik krizle beraber, ücretler hızla erirken yapılan zamlar emekçiyi yine açlık sınırına mahkum ediyor. Memura yapılan yüzde 30, asgari ücretliye yapılan yüzde 54 zammı enflasyon yutarken, devlet kendi alacaklarını enflasyonun üzerinde artırdı.

Vergi, ceza ve harçlarda yapılan yüzde 123’lük zam ‘çifte standart’ eleştirisine neden olurken, TRT e-Bandrol uygulaması kapsamına; bilgisayar, tablet ve akıllı saatler de eklendi. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu e-Bandrol Uygulaması Yönetmeliği’nde değişiklikler yapan yönetmelik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre, yurt içinde üretim yapan mükelleflerin e-Bandrol uygulamasından yararlanabilmeleri için ibraz edecekleri kapasite raporuna esas alınarak televizyon için yıllık 500 bin adet, bilgisayar, tablet ve akıllı kol saati cihazlarının her biri için yıllık 100 bin adet üretim kapasitesine sahip olma şartı aranacak. Önceki uygulamada, bu rakamlar faaliyeti devam eden mükelleflerin bir önceki yıl 20 bin adet televizyon bandrolü almış olması, ilk defa faaliyete başlayan mükelleflerin ise ibraz edecekleri kapasite raporuna göre yıllık 20 bin adet televizyon üretim kapasitesine sahip olması şartlarıyla sınırlanmıştı.

Öte yandan yapılan denetimlerde bandrole tabi cihazların IMEI numarası, şasi numarası veya seri numarasına ilişkin usulsüzlük tespit edilmesi halinde, hakkında tespit yapılan mükellef tespit tarihinden itibaren e-Bandrol uygulamasından yararlanamayacak. Bu durumda mükellefe fiziki bandrol verilecek. Bir yıl içinde 3 defa bandrolsüz cihaz satışının tespiti halinde, mükellefin de e-Bandrol uygulamasına son verilecek ve mükellefe fiziki bandrol verilecek. Mükellef hakkında yapılan son tespit tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde bandrole ilişkin herhangi bir olumsuz tespit olmaması halinde e-Bandrol uygulamasından tekrar yararlandırılabilecek.

4 KAT ARTTIRMA VEYA SIFIRLAMA YETKİSİ TRT’DE
Yapılan bandrol düzenlemesinde yetkili TRT olacak. Yeni belirlenen üretim kapasitesi rakamlarını her bir cihaz türü için ayrı ayrı dört katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkisi TRT’de olacak. Yapılan denetimlerde bandrole tabi cihazların IMEI numarası, şasi numarası veya seri numarasına ilişkin usulsüzlük tespit edilmesi halinde, hakkında tespit yapılan mükellef tespit tarihinden itibaren e-Bandrol uygulamasından yararlanamayacak.

Bu durumda mükellefe fiziki bandrol verilecek. Bir yıl içinde üç defa bandrolsüz cihaz satışının tespiti halinde, mükellefin e-Bandrol uygulamasına son verilecek ve mükellefe fiziki bandrol verilecek. Mükellef hakkında yapılan son tespit tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde bandrole ilişkin herhangi bir olumsuz tespit olmaması halinde e-Bandrol uygulamasından tekrar yararlandırılabilecek.

TELEFONLARDA TAKSİT LİMİTİ YÜKSELTİLDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) cep telefonlarında taksit miktarını artırdı. Yeni düzenlemeye göre BDDK’nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik içeren kararı, kurumun internet sitesinde bugün yayınlandı. Buna göre; cep telefonu alımına yönelik tüketici kredilerinin vade sınırında düzenlemeye gidildi. Cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan tüketici kredilerinde vade sınırının belirlenmesinde dikkate alınan 5 bin liralık tutar, 12 bin liraya çıkarıldı. Yenileme merkezi veya yetkili satıcı niteliğinde olması kaydıyla bahse konu yönetmelik kapsamında ‘yenilenmiş ürün’ niteliğinde olan cep telefonu alımlarında kredi kartlarında taksitlendirme vadesinin, herhangi bir tutar sınırı olmaksızın 12 ay olarak belirlenmesine karar verildi.

PASAPORT HARÇLARI YÜZDE 123 ZAMLANDI
Yeniden Değerleme Oranı adı verilen pasaport, ceza ve harçlardaki miktarın artışını belirleyen oran yüzde 123 olarak artarken, emekçinin ücret artışının bunu altında kalması tepkilere neden oldu. Bu bedellerde yapılan zamlar ‘’Devlete enflasyon yüzde 123, memura yüzde 30’’ eleştirilerini beraberinde getirdi. Yeniden Değerleme Oranı ile en çok pasaport ücretlerinde artış yaşandı.

Yeni yıl için ceza, harç ve bazı vergilerdeki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak belirlendi. 2023 yılı için pasaport bedeli de 501 lira oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre 2023 için, 6 aya kadar pasaportların harç tutarı 309,40 iken yüzde 122.91 artışla 689,70 lira, 1 yıl süreli olanlar için 452,30 iken yüzde 122.92 zamlı 1008,30 lira, 2 yıl süreli olanlar için 738,40 iken yüzde yüzde 122.92 artışla 1646,10 lira, 3 yıl süreliler için 1049,00 iken yüzde 122.92 zamlı 2 bin 338,50 lira, 3 yıldan fazla süreli olanlar için 1.478,30 iken yaklaşık yüzde 123 artışla 3 bin 295.50 lira oldu.

KAMU TESİSLERİNDE HİZMET BEDELLERİ YÜZDE 100 ARTTI
Kamuya ait sosyal tesislerde verilen hizmetler için uygulanacak asgari bedeller belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan verilere göre bu bedellere yüzde 100’e varan zamlar yapıldı.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesislerinden yararlanacak kurum personeli, tesisin özelliklerine göre yemek ücreti olarak kişi başına günlük 84 lira, 70 lira veya 55 lira ödeyecek. Konaklama bedeli ise söz konusu özelliklere göre 32 lira, 29 lira veya 25 lira olarak belirlendi. Kararlaştırılan konaklama bedelleri yaz dönemine rastlayan 1 Temmuz ila 15 Ağustos arasında 42 veya 38 lira olacak.

Konut veya bağımsız bölümde buzdolabı ve televizyon bulunanlarda her bir özellik için günlük en az 14 lira, klima bulunanlarda günlük en az 20 lira konut başına ilave bedel alınacak. Misafirhanelerden yararlanan kurum personeli, kişi başına her gece için en az 42 lira ödeyecek.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x