6 şaşkın CHP'li 367 hesabını altüst etti
Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur gizli oylaması yapılırken Genel Kurul Salonuna giren 6 CHPli milletvekili, TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından isim isim tespit edilerek tutanaklara geçirildi. AKPliler CHPlilere teşekkür ederken, CHPliler Vekillerimiz kontrol için girdi savunması yaptı
Gizli oylama başladıktan sonra CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, komisyon sıralarında oturan katip üyelerin yanına gelerek, oylama işlemini kontrol etmek istedi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ben sizi Divana çağırdım, gelmediniz. Size orada görev verilmedi. Komisyon sıralarından uzaklaşın lütfen diyerek, idare amirlerini göreve çağırdı. Bu sırada içeriye 5 CHP milletvekili daha girdi. Bunun üzerine, AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, içeriye girenlerin adlarını bir kağıda yazdı. Bazı AKP milletvekilleri de CHPlileri cep telefonları ile görüntüledi.
SALDIRIYA UĞRASAYDIM
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol gelişmeyi şöyle yorumladı: Merak ve kontrol amacıyla bulunan arkadaşlarımızı da dahil ederek 368 milletvekilinin Genel Kurulda bulunduğu iddiasının, hiçbir geçerliliği yoktur. Ben salonda bulunduğumda saldırıya uğrasaydım ve bu kulisteki 6 milletvekili arkadaşım da beni korumak amacıyla içeri girseydi, Genel Kurula katılmış mı sayılacaktı?
CHPYE TEŞEKKÜR EDERİZ
TBMM Başkanvekili, AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, salona giren CHPli 6 milletvekilinin yeter sayıya dahil edileceğini söyledi. İçtüzüğün 146. maddesinin son fıkrasında Genel Kurulda bulunup da oya katılmayanlar yeter sayıya dahil edilir ibaresinin bulunduğunu kaydeden Yakut, CHPye teşekkür ederiz dedi
CHP KULİSİ KARIŞTI
CHPli Ahmet Küçük (Çanakkale), Yaşar Tüzün (Bilecik), Şevket Arz (Trabzon), Rasim Çakır (Edirne) Erdoğan Yetenç (Manisa), Haşim Oralın (Denizli) oylama başladıktan sonra Genel Kurula girmesi CHPlilerin tepkisine neden oldu. Muharrem Kılıç ile Sinan Yerlikaya, diğerlerinin Genel Kurula girmemesi yönünde sık sık uyardı.
Hukukçular da bölündü
Prof. Dr. Zafer Üskül: Meclis İçtüzüğünde, yoklamanın nasıl yapılacağına ilişkin usul bellidir. Meclis Başkanı toplantı yeter sayısının bulunduğuna kanaat getirirse birleşimi açar, yeter sayının olmadığı konusunda tereddüte düşerse yoklama yapılır. Yeter sayı olduğu belirtilip, bileşimin açılmasından sonra tutanakla yoklama yapılmasını öngören herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Ancak ortaya çıkan durum son derece ilginç. AKP bu durumu tabii ki kullanacaktır. Çünkü ortada somut bir delil var. Oylama sonucuna göre 361 kişinin oylamaya aktif olarak katıldığı biliniyor. Ayrıca, 6 milletvekilinin de şu ya da bu sebeple Genel Kurul Salonuna girdiği, ancak oy kullanmadıkları tutanakla tespit edilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi, CHPnin yaptığı iptal başvurusunu incelerken bu ilginç durumu da mutlaka dikkate almalıdır.
RAKAM ARTMAZ
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk: Başkan birleşimi açtıktan sonra tereddüte düşerse yoklama yapar. Dünkü oturumda böyle bir tereddüt yaşanmadı. Yoklama yapılmadığı sürece, Anayasanın 96ncı maddesinde öngörülen yeter çoğunluğun varlığı kabul edilir. Yoklamanın yapılmadığı bir oturumda, bazı milletvekillerinin sonradan salona girmesi ve bu durumun tutanakla tespit edilmesi, yoklama yapıldığı anlamına gelmez. Yoklama yapılmadığı sürece esas alınacak rakam, oylama tutanağıdır. Oylama tutanağında bir tane rakam var, o da 361dir. Sonradan salona giren ve oy kullanmadan Genel Kuruldan çıkan 6 milletvekili, 361 rakamını değiştirmez.
İKTİDAR KULİSİNDEN KAÇTILAR: Oylamaya katılan CHP ve DYP milletvekilleri kendi kulislerini kullanmak yerine iktidar kulisinden salona girmeyi tercih ettiler. Kandoğan AKPlilerin tebrikleri ile dışarı çıkarken, Eraslan açıklama yapmadan TBMMden ayrıldı. CHPli Esat Canan da iktidar kulisinden salona girdi ve buradan ayrıldı.
ANADOLA TEBRİK: Arınçı oturumu açmadan yoklama yapmaya çağırmak için salona giren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, salonda görünce kuliste TBMM TVyi izleyen CHPli vekillerden alkış koptu. Konuşması sırasında iki defa 367 yerine yanlışlıkla 376 diyen Anadol, daha sonra bu sözlerini tutanaklardan düzelttirdi.
TÜYSÜZ FENALAŞTI: ANAVATAN Lideri Erkan Mumcunun milletvekilleriyle oylama öncesi yaptığı anket gergin geçti. Mumcunun nihai karar olarak Arkadaşlar girmiyoruz demesi, oylamaya katılma taraftarı
Turan Tüysüzü çok sinirlendirdi. Panik atak geçiren Tüysüz, hemen Güven Hastanesine kaldırıldı. Tetkiklerin ardından taburcu edildi.
AKPLİLER HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİ: AKPliler, oylama sürerken Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve kabine üyelerinin oturduğu Bakanlar Kurulu sıralarına akın ederek hatıra fotoğrafı çektirme yarışına girdiler. Arınç, fotoğraf çektirme yarışından rahatsız olarak Tüm dünya bizi izliyor diyerek bu eyleme son verdirdi.
MECLİS'TE PROTESTO
TBMM Genel Kurulunda cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun başladığı saatlerde, Meclis dışında da hareketli saatler yaşandı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle TBMM önüne gelen bir grup, Gülün cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto etti.
BEDAVA YEMEK. DONDURMA VE LOKUM İKRAMI: AKP Grubu dün TBMM lokantasında yenilen tüm yemeklerin faturasını üstlendi. Ancak ücret ödemek isteyen CHPliler nedeniyle lokantada sık sık tartışmalar yaşandı. CHPlilerin büyük bölümü AKP grubunun ikramını kabul etmeyerek yemek ücretlerini ödediler. AKP grubu iktidar kulisinde ayrıca dondurma ve lokum da dağıttı.
KOÇUN AĞZI KURUDU: Oylamanın yaklaştığı saatlerde iktidar ve muhalefet milletvekilleri DYP ve Anavatan Partisi genel başkanlarının basın toplantılarını canlı olarak izledi. Mumcunun katılmayacağını açıklaması iktidar kulisinde tam bir şok etkisi yarattı. AKPli Şükrü Ayalanın Tescilli ... diyerek tepki göstermesi dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, duygularını Ağzım kuruyor sözleriyle dile getirdi.
GÜLÜN KÜÇÜK OĞLU DA İZLEDİ: Meclisteki oylamayı cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gülün küçük oğlu Emre de izledi. Genel Kuruldaki locada oturan Emre, en az babası kadar heyecanlıydı.
kaynak:akşam