880 bin kişi icralık / Kredi kartları / Kriz teğet geçti

Genel & Güncel Konular

880 bin kişi icralık / Kredi kartları / Kriz teğet geçti

İletigönderen hirbo06 » Pzr Oca 18, 2009 10:56

880 bin kişi icralık

Kriz, kredi kartı batağını büyüttü. Haciz memurları tahsilat için kapıya dayandı!

Geçen yıl 450 bin kişiydi

AKP’nin yanlış ekonomi politikalarıyla inleyen vatandaş, krizin ardından çareyi kredi kartında arayınca gırtlağına kadar borç batağına saplandı. 2007’de 450 bin olan icralık kredi kartı sayısı, geçen yıl 880 bine fırladı.

2009 da ümit vermiyor

Çaresİzlİkten kredi kartına sarılan tüketici, 2001’de 15 milyon olan kart sayısının 2008’de 45 milyona çıkmasına yol açtı. ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, “2009 rakamları şimdiden yüzde 5 arttı. Varın, siz hesap edin” dedi.

Kart borcu 880 bin kişiyi icralık etti

Ekonomik sıkıntıda olan için geçici çözüm üretmesi bakımından adeta mucize olarak görülen kredi kartı, borcunu ödeyemeyenler için kâbusa dönüşüyor. 2008 yılında borcunu ödeyemeyen 880 bin kişi batağa saplandı.

Türkiye’de son yıllarda hızla artan kredi kartı kullanımı 2008 yılında adeta patlama yaptı. Tüketiciler zorlu ekonomik koşulları karşısında birden çok karta, adeta sığınmak isteyince kart sayısı 2001’de 15 milyon iken 2008’de 45 milyona fırladı. Kart konusunu gündemlerinden düşürmeyen Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Geçen yıl 880 bin kişi kredi kartı borcu nedeniyle icralık oldu” dedi.

2009’u göremiyoruz!

ÇETKODER Başkanı Göktaş, durumun ciddiyeti için şunları kaydetti: “Kredi kartının borcunu ödeyemeyenler geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın artış gösterdi. 2007’de kartlarını ödeyemediği için icraya düşenlerin sayısı 450 bin iken bu rakam 2008’de 880 bin kişi oldu. Şu an bu sayı korkunç boyutta. Şimdiden 2008’in rakamında yüzde 5 artış var. Henüz birinci aydayız. Gerisini siz hesap edin.”

İşsizlik maaşı için talep 60 bine çıktı

Kriz derinleştikçe, işsiz kalan kesim devletin sunduğu imkânlara sarılıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), aralık ayında işsizlik ödeneğinden yararlanma amaçlı başvuru sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 184 oranında artış göstererek 59 bin 382 kişiye yükseldiğini belirterek, sanayinin istihdamda verdiği uyarı işaretlerinin arttığını bildirdi. TİSK, ayrıca işgücü piyasasında beklentilerin bozulduğuna işaret ederek, ‘üretim ve tüketimde kötümserlik güçlenmektedir’ uyarısında bulundu.



Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
hirbo06
Üye
Üye
 
İletiler: 156
Kayıt: Cmt Kas 10, 2007 18:48
Konum: ONCE AHLAK,TERBIYE VE NEZAKET SONRA FIKIR ALISVERISI! SAYGIMIZ; BILGI,DUSUNCE VE EMEGE, REP'E DEGIL!

Çiftçi borca battı

İletigönderen hirbo06 » Pzr Oca 18, 2009 11:47

http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10002


Çiftçi borca battı 09.11.2008
Serhat Akkan
serhatakkan@gmail.com

--------------------------------------------------------------------------------

Gübre ve mazota yapılan zamlarla maliyeti karşılayamaz noktaya gelen Türk çiftçisi borç batağında. Çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan borcu 10 milyar YTL’yi aştı
MİLLİ gelirin yüzde 7.7’sini, ihracatın yüzde 9’unu, istihdamın ise yüzde 28’ini oluşturan tarım sektörü kriz kıskacında. Daha şimdiden traktör satışları geriledi. 2008 Ocak-Eylül dönemi traktör satış miktarı 2007 Ocak-Eylül dönemine göre yüzde 28 oranında azaldı. Çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan borcu 10 milyar YTL’yi aştı. Son bir yıl içinde gübrede yüzde 180, mazotta yüzde 40’a varan fiyat artışları çiftçi kayıplarını daha büyük boyutlara ulaştırdı. 2008 Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre gübre tüketiminde yüzde 12 oranında azalma meydana geldi.
TZOB’un kriz reçetesi
Böyle bir tabloda küresel mali krizle karşı karşıya kalan Türk tarımı, kendini koruma noktasında da bir takım sıkıntılar yaşıyor. Tarımın içinde bulunduğu sorunlar, geçtiğimiz günlerde toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun da gündemindeydi. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman, tarımı ve çiftçileri korumak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:


Girdi fiyatlarındaki artışlar frenlenmeli veya telafi edilmelidir: İthalatta gümrük vergileri aşağıya çekilmeli, KDV’ler yüzde 1’e düşürülmeli veya iade edilmelidir. Ayrıca girdi destekleri artırılarak fiyat artışları telafi edilmelidir.

Elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır: Yıl başından bu yana elektriğe yapılan yüzde 60’a yakın zam, çiftçileri zor durumda bıraktı. Çiftçi borcunu ödeyemez oldu. Bu kapsamda elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Ayrıca icralar durdurulmalı, kesilen elektrikler açılmalı ve tarımda kullanılan elektrik desteklenmelidir.

Kredi kullanımında kısıntı olmamalı ve yükselen faizler telafi edilmelidir: Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne ayırdığı kaynaklar artırılmalı, faiz desteği uygun düzeylerde belirlenerek, yeterli bütçe ile daha etkili bir uygulama yapılmalıdır.

Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemelidir: Tarım Kanunu’na uyularak tarım destek bütçesinin oluşturulması gerekmektedir. Bu dönemde primlerin de erken ödenmesi önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Sulama alanları hızla genişletilmelidir: Göletler gibi küçük sulama yapıları için gerekli yatırımlar artırılmalıdır. GAP Eylem Planı bu konuda bir fırsat olarak değerlendirilmeli, diğer projelere de önem verilmeli ve uygulama programları tavizsiz gerçekleştirilmelidir.

Artırılacak bütçe çerçevesinde oluşturulacak bir fonla, stratejik ürünler için TMO’nun gerektiğinde müdahale alımları yapması sağlanmalıdır.

Tarımsal kamu yatırımları artırılmalıdır.

Kırsal kalkınma hızlandırılıp, kırsal alanda tarım dışı iş ve gelir imkanları artırılmalıdır.

--------------------------------------------------------------------------------

Tarımın Kasım takvimi

Geç kalınmış harman işleri ile endüstri bitkileri hasadı (Pancar, pamuk, çeltik, v.s.) yapılır.

Turunçgiller, muz ve zeytinlerde hasat devam eder. Ambalajlanır ve pazara sevkedilir.

Bağlara koyun ve sığır sürüleri salınarak yapraklar yedirilir.

Mevsim dolayısıyla kümeslerin havalandırılmasına temizlik ve dezenfeksiyonuna devam edilir.

Hayvanlar çeşitli yemlerle beslenirler. Bazı yerlerde meralarda otlatma yapılabilir.
Kullanıcı küçük betizi
hirbo06
Üye
Üye
 
İletiler: 156
Kayıt: Cmt Kas 10, 2007 18:48
Konum: ONCE AHLAK,TERBIYE VE NEZAKET SONRA FIKIR ALISVERISI! SAYGIMIZ; BILGI,DUSUNCE VE EMEGE, REP'E DEGIL!

İletigönderen SAVCI_33 » Pzr Oca 18, 2009 15:32

Kriz akp ailesi için teğet geçmiştir.Gemiciklerine yumurta fabrikalarına birşey olmaz :evil:
Kullanıcı küçük betizi
SAVCI_33
Üye
Üye
 
İletiler: 88
Kayıt: Cmt Şub 24, 2007 12:58

İletigönderen Tsigalko » Pzr Oca 18, 2009 16:13

Esnaf arkadaşlarımızın ve bizim gözlemlerimiz ile;
%35 %40 arası olan kredi kartıyla ödemeler şu anda %70 80'lere ulaşmış durumda.
Doğrudur tabi ki teğet geçmiş olabilir ama kimleri;
Çağrı'yı, Ülker'i, Kiler'i, Reis'i, Asya Finans'ı, Evkur'u, Kumtel'i, Bim'i ve daha nicelerini...
Kimleri 12'den vurdu.
Halkı, Küçük esnafı, yani bizleri hepimizi.
Resim
"Tarihi isimler değil; "zaman" lar belirler! Ve zamanlar hep Atatürk'ü haklı çıkarıyor."
Ahmet Taner Kışlalı
Kullanıcı küçük betizi
Tsigalko
Üye
Üye
 
İletiler: 346
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 23:17

İletigönderen Panzehir » Pzr Oca 18, 2009 16:52

Kriz daha tam olarak kendisini hissettirmedi... Şubat ve Mart ayında adha keskin bir şekilde, en baba şekilde dans edeceğini görürüz.

Bu teğet, vatandaşın içine kadar işleyen ve içinde şov yapan; iç teğettir.

Gün gelir devran döner
Adımıza türküler söylenir bu şehirde!..
...
Kullanıcı küçük betizi
Panzehir
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İletiler: 3483
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:02


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

cron

x