AB’de kriz

Genel & Güncel Konular

AB’de kriz

İletigönderen Pınar » Pzt Haz 16, 2008 13:33

AB’de kriz

Böylece İrlanda’nın Lizbon Antlaşması’nı çöpe atmasının ardından AB yeni bir kaosa doğru yelken açtı.

Avrupa Birliği’nde kriz

İrlanda halkının AB Anayasası’nı reddetmesinin, birliğin durumunu tehlikeye attığı bildirildi

Genişlemenin ardından ortaya çıkan yeni anayasa ihtiyacını, 2005 yılında Fransa ve Hollanda’da düzenlenen referandumlardan olumsuz sonuç çıkması nedeniyle ertelemek zorunda kalan AB’nin “B planı” olarak hazırladığı Lizbon Anlaşması’nın referandum yoluna başvuran tek üye İrlanda’da reddedilmesi, Brüksel’de “hayal kırıklığı” yarattı. Brüksel’den gelen ilk tepkilerde başarısızlığın sorumluluğu, diğer 26 üyenin aksine referandum kararı alan İrlanda hükümetine yüklendi. Avrupa Parlamentosunun (AP) en büyük grubu Hristiyan Demokratlar’dan yapılan açıklamada, İrlanda halkının hayal kırıklığı yaratan tercihini kabullenmekten başka çareleri olmadığı belirtilerek, “İrlanda hükümeti bu yenilginin edenlerini önümüzdeki hafta toplanacak AB zirvesinde açıklamak zorundadır” denildi. Açıklamada, İrlanda’daki referandum kampanyasının Lizbon Anlaşması ekseninden çıktığı ve “bilgilendirici” olmak yerine “hilekar” bir hal aldığı ileri sürüldü.

Kaos yaşanıyor

Hristiyan Demokratlar, Lizbon Anlaşması’nı referanduma götürmeme kararı alan diğer 26 üyenin parlamentoda onay sürecine devam ederek, “Avrupa’nın anayasa reformunda kararlı olduğu konusunda açık sinyal vermeleri” çağrısında bulundu. AP’nin ikinci büyük grubu Sosyalistler ise İrlanda’daki referandum sonucuna daha temkinli tepki vererek, 27 Avrupa ülkesi halkının AB’den ne istediğinin açık tartışmayla ortaya çıkarılmasını istedi. Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, “Eğer (Lizbon) anlaşma İrlanda halkı tarafından reddedildiyse, önümüzdeki hafta toplanacak olan AB zirvesi liderliğini göstermelidir. İrlanda hükümeti şimdi ne istediğini ve bunu AB’nin nasıl hayata geçirmesi gerektiğini söyleyerek (bu süreçte) kilit rol oynamak durumundadır” dedi. Schulz, “Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları nasıl bir AB istediklerini kamuoyuna biran önce açıklamak zorundalar” görüşünü savundu.

AB Anayasası’nın rededilmesini manşetlerine taşıyan gazeteler, AB’nin krize girdiğini yazdı.

Resim
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x