AB Etekleri tutuştu
Teslimiyet süreci kesilecek paniği
AKP iktidarı süresinde ülkenin üniter yapısına darbe vuracak her türlü tavizi koparan AB ve ABD yetkilileri kapatma davasının kabulü ile ağız birliği etmişçesine aynı ifadelerle yargıya saldırdılar, hükümeti sahiplendiler
Haber : Macit SOYDAN
Millete ait olan egemenliği bile Avrupa Birliğine teslim eden, BOP eşbaşkanlığı adı altında Amerikanın bölgedeki politikalarına hizmet eden AKPnin kapatılmasına ilişkin davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabül edilmesinin ardından yabancılar içerideki işbirlikçileriyle birlikte yargıyı hedef tahtasına oturttular. İktidara her istediğini yaptırtan AB ve ABD, teslimiyet sürecinin sona ereceği endişesi ile telaşa kapıldı. Çünkü, emperyalistlerin henüz tamamlattıramadığı dayatmalar kapıda bekliyordu.
AKPye böyle destek verdiler
Rehn: Kapatma davası haksız
AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Anayasa Mahkemesinin, AKP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin iddianameyi kabul etmesinden kaygı duyduğunu açıkladı. Rehn, Bu davada haklı bir durum görmüyorum dedi. Olli Rehn, yaptığı yazılı açıklamada, AKPye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak yarın Avrupa Komisyonunu bilgilendireceğini ve bunun, ABye aday bir ülkenin, değişiklik gerektirebilen anayasasında sistemik bir hata olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Ruijten: Hükümet topal bırakıldı
Avrupa Parlamentosunun Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Anayasa Mahkemesinin AKPnin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etmesinin Türk hükümetini topal bıraktığını söyledi. Ria Oomen Ruijten, Anayasa Mahkemesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKPnin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi kabul etmesini NTVye değerlendirdi. Ruijten, Böyle bir süreç devam ederken bir hükümetin tam olarak ülkeyi yönetmesi mümkün değil diye konuştu.
Swoboda: Karar felaket
AKPnin kapatılma davasının Anayasa Mahkemesinde kabülünün ardından Avrupa Parlamentosunun diğer üyelerinden de yargıyı hedef alan küstahça açıklamalar geldi. AP Sosyalist Grup Başkan Vekili Hannes Swoboda, Rehn ile Ruijteni aratmadı. Swoboda kararı felaket olarak nitelendirdi. Davanın Türk demokrasisine bir tehdit olduğunu savunan Sosyalıst Grup başkan vekili Swoboda, AKPnin kapatılma davasından çıkacak olumsuz tablonun Türkiyenin Avrupa Birliği yolculuğunun sonu olabileceğini ileri sürdü.
Casey: Demokrasiye bağlı kalın
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Anayasa Mahkemesinin, AKPnin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin iddianameyi kabulünün ardından, ilgili taraflardan siyasal olmayan ve Türk seçmenlerin son seçimlerde ifade ettiği temsili demokrasi ilkelerine bağlı bir süreç beklediklerini söyledi. Tom Casey, Herşeyden önce bildiğiniz gibi biz, Türkiyenin bağlı olduğu demokratik değerlere ve laik ilkelere büyük önem veriyoruz ve bu da bizim ilişkimiz ve müttefikliğimiz için temeldir dedi.
Avrupadan baskı ziyareti
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 10-12 Nisanda Türkiyeyi ziyaret edecek. Barroso ve Rehn, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Barroso ve Rehnin Türkiyede çeşili mesajlar vereceği, bunlar arasında Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine ve Türkiyedeki reform sürecine destek mesajlarının öncelikli olarak yer alacağı duyuruldu.
Avrupanın telaşı basınlarına da yansıdı
Anayasa Mahkemesinin, AKPyi kapatma davasını kabul etmesi dünyada büyük yankı buldu. Avrupa basını Türkiyenin krize itildiğini savundu. İşte Avrupa basınının, konu ile ilgili değerlendirmeleri:
Yabancı sermaye ile tehdit
İngiliz The Guardian, Anayasa Mahkemesinin kararı ile ülkenin krize atıldığı yorumunu yaptı. Gazete, Ankaranın laik elit ile yeni sınıf muhafazakar reformcu Müslümanlar arasındaki güç mücadelesinin, Türkiyenin AB iddiasını zedeleyeceğini ve yabancı sermayeyi caydıracağını yazdı.
Washington Times de, Türkiyede en yüksek mahkeme, potansiyel bir kriz yaratabilecek bir davayı başlatmaya karar verdi değerlendirmesini yaptı. Gazete, Türkiyenin AB başvurusu ve başarılı ekonomik canlanmasının geleceğinin riskte olduğunu yazdı.
Patlama tehlikesi var
New York Times de, Türkiyedeki mahkeme, patlama tehlikesini içeren bir davayı kabul etti başlıklı haberinde Mahkeme kararı, Türkiyeyi dindar ile laik Türkler arasındaki nihai çatışmaya da yakınlaştırdı görüşünü dile getirdi.
İngiliz The İndependent ise, Türkiyede iktidar partisi, fazla dindarolduğu için yargılanacak başlığını kullandığı haberinde analistlere dayanarak AKPnin anayasayı değiştirme planının siyasi olarak çok tehlikeli olacağını da yazdı.
Ekonomi gazetesi Financial Times , Türkiye, aylarca sürebilecek siyasi ve ekonomik belirsizlik ile karşı karşıya diye yazdı. Gazete, Anayasa Mahkemesinin kararının İstanbul borsasını düşürdüğünü de belirtti.
İstikrarsızlık yaratabilir
İspanyol El Pais, Türkiyedeki Anayasa Mahkemesi, iktidardaki ılımlı İslami AKPnin yasaklanmasına ilişkin süreci başlatma kararını aldı. Bunun da, ABye aday bu ülkede ciddi bir siyasi istikrarsızlığı yaratabilir yorumunu yaptı.
Alman yayın kurumu Deutsche Welle de, Anayasa Mahkemesi, AKP hakkında kapatılması istemiyle Yargıtayın hazırladığı iddianameyi kabul etti. Bu aşamadan sonra ön savunmasını yapması için iddianame AKPye gönderilecek dedi.
AB ve ABDNİN AKPYE YAPTIRDIKLARI
Egemenlik devredildi
Başbakan Erdoğan ile dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 29 Ekim 2004te İtalyanın başkenti Romada Avrupa Birliği Anayasasının imza törenine katıldı. Gül ve Erdoğan ikilisi, AB Anayasasına Hıristiyanlık dünyası için tarihi öneme sahip Papa X. Innocenizonun heykeli önünde imza attı. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Abdullah Gül AB liderleriyle fotoğraf çektirdi.
Topraklar yabancıya satıldı
AKP, 1986 yılında Anayasa Mahkemesinin yabancıya toprak satışını engelleyen kararını yasa değişiklikleri ile aşarak peşkeşin önünü açtı. Devletin resmi rakamlarına göre geçen yıl yabancıya 2 milyar 952 milyon dolarlık net gayrimenkul satışı yapıldı. İktidar, Türkiyeye yabancı sermaye girdi diyerek yaptığı satışla övünmeye devam ediyor.
Lozanı delen yasa Meclisten geçti
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin, Lozanı deldiği gerekçesiyle yeniden görüşülmek üzere Meclise iade ettiği tartışmalı Vakıflar Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunun tümünün yapılan açık oylamasına 314 milletvekili katıldı. Oylamada, 242 milletvekili kabul, 72 milletvekili ise ret oyu kullandı. Yasayla yabancıların Türkiyede yeni vakıf kurabilmelerine olanak sağlanıyor. Yabancılar, aynı zamanda Türkiyede kurulan vakıfların yönetim organlarında da görev alabilecek.
Haçlı seferlerine vize verdiler
29 Ocak 2007de Vakıflar Genel Müdürlüğünde basın toplantısı yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bir gazetecinin, Cemaat vakıfları misyonerlik faaliyetleri yaparlarsa ne olacak? şeklindeki sorusuna, Vakfın dini amacı varsa, amacı doğrultusunda elbette çalışacak cevabını verdi. Yazıcıyaya tepki gösteren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu, misyonerliğin milli güvenlik problemi olduğunu hatırlattı. Hatipoğlu, Misyonerlik konusunda AB baskısı devam ediyor. Hükümet bu yüzden sıkıntılı diye konuştu. Misyonerlik faaliyetleri AKP döneminde zirveye çıktı.
Talabaniyi ağırladılar
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde kabul edilmeyen Irakın ABDnin kuklası devlet başkanı Celal Talabani, Ankarada Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün mevkidaşı olarak ağırlandı. Gül, Irakın kuzeyine kara harekatı başladığı gün arayıp davet ettiği Talabaniyi Köşkün kapısında karşıladı.
DTPliler Çankayaya çıktı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKKya terör örgütü demeyen DTP heyetini Köşkte kabul etti. Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde de, bölücü örgüte destekten cezaevinde yatıp çıkan Leyla Zana ve arkadaşlarını, Bakanlığın resmi konutunda ağırlamıştı.
Barzaniler davet edildi
Türkiyenin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelikin, Irakın kuzeyinde gerçekleştirdiği temaslarda, Bölgesel Kürt Yönetimi BaşbakanıNeçirvan Barzaniyi, Türkiyeye davet ettiği öğrenildi. Cumhuriyetin haberine göre, temaslarda Nisanın 3. haftasında KDP Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Diyazi başkanlığında bir heyetin de Ankaraya gelmesi konusunda uzlaşıldığı belirtilirken, görüşmelerde Irakın kukla Cumhurbaşkanı Celal Talabaninin partisi KYB yetkililerinin de yeraldığı belirtildi.
Cargille kıyak TBMMden geçti
İktidarla muhalefet arasında Amerikan şirketi Cargille af getirdiği tartışmalarına yol açan 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlayan kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.
BUNLAR DA İLERİYE DÖNÜK PLANLANANLAR
301. Maddeyi kaldırın
Türklüğe hakareti yasaklayan 301. maddenin kaldırılması için bastırıyorlar. ABli yetkililer bu maddeyi ağızlarına sakız yaptı. Mart ayı başında vıÜüv0Başbakanlık Resmi Konutunda verilen yemekte konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan ise, Türk Ceza Kanununun 301. maddesinin yeniden yazımı çalışmalarının Adalet Bakanlığınca tamamlandığını anlattı.
Papaz ekümenik ilan edilsin
Fener Pum Patriği Bartholomeosun ekümenik ilan edilmesi için Avrupa ile Amerika sürekli telkinde bulunuyordu. ABD ve ABDnin yetkilileri her Türkiye ziyaretinde Patrikhaneye gitmeyi alışkanlık haline getirmiş, patrikten sürekli ekümenik diye söz etmişlerdi. Konu AB raporları ile Türkiyeye dayatılırken, ABDde İnsan Hakları Raporlarında konuyu sürekli gündeme getirdi.
Ruhban okulu açılsın
Avrupa Birliği ile Amerikanın dayattığı diğer konu ise, Ruhban Okulunun açılması oldu. Bu konuda yabancılara olumlu mesajlar veren AKP, henüz bu dayatmayı da hayata geçirememişti. Bu talepte AB raporları ile ABDnin insan hakları raporlarına girerken, yabancı yetkililer de her Türkiye ziyaretlerinde konuyu gündeme getirdiler.
PKK ile masaya oturun
Ankaraya geçtiğimiz ay ziyaretlerde bulunan ABDli yetkililer iktidara bu telkinde bulunurken, Avrupa Parlamentosunu bölücülere açan Avrupa Birliği de sürekli bu yönde telkinlerde bulundu. Celal Talabaniyi Ankarada ağırlayan ardından peşmergeyi davet eden AKPnin bu yönde atacağı adım merak ediliyordu.
02/04/2008 03:04
Yeniçağ Gazetesi