ABD Birinci Değil Üçüncü (Çeviri: Asaf ATAMAN)

ABD Birinci Değil Üçüncü (Çeviri: Asaf ATAMAN)

İletigönderen Tevfik Bir » Çrş Tem 26, 2017 21:58

‘Yumuşak güç’ olarak Türkçe’ye çevrilen ‘soft power’, yazıdaki anlamıyla, uluslararası ilişkilerde ikna edici yaklaşım, ekonomik veya kültürel etki demektir.

Pentagon’un türettiği, rejimleri değiştirme ve “müttefikleri” iknâ etme(!) yöntemi olan “yumuşak güç”ü yazar Banu Avar “havuç metodu” olarak nitelendirmektedir. Dış İlişkiler Konseyi (CFR) yayın organı Foreign Policy'de çıkan, ABD ile ilgili politik tavsiyeler veren yazının okunması gerektiğini düşünerek çevirdik.
Asaf ATAMAN - Tevfik BİR



Amerika Birinci Değil Üçüncü / Jesse Chase Lubitz
America’s Not First. It’s Third. - Jesse Chase Lubitz / http://www.foreignpolicy.com

Fransa, ülkelerin yıllık ‘yumuşak güç’ sıralamasında, ABD’nin üst sırasının temelini sarstı.
Diğer alanların yanı sıra özgürlük ve küresel kültürel erişim gibi konularda hükümetlerin taahhüdünü ölçmek için verileri ve uluslar arası seçimleri birleştiren ‘Soft Power 30’ raporu, Portland Communications tarafından Güney California Üniversitesi Kamu Diplomasisi Merkezi işbirliğiyle piyasaya sürüldü.

Fransa son iki yılda 4 ve 5’inci sırada yer alırken bu yıl birden bire öne çıktı. Raporda Emmanuel Macron’un küresel görünümü, iş dünyası ve AB yanlısı gündemi ile ülkenin bir numaraya yükselen yerli ve uluslar arası popülaritesi yer aldı.
Rapora göre ABD, uluslararası ittifaklardan ziyade milliyetçi retoriğin teşvik edilmesi nedeniyle (Birleşik Krallığın arkasında kalarak) üçüncü sıraya düştü. Yetkililer ABD’nin, Trans Pasifik Ortaklığı’ndan ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini, bu raporun kanıtı olarak gösteriyor.

Raporun yazarlarından biri olan Jonathan McClory, “Sıralamalar, Amerika’nın küresel itibarı ve nüfuzunda bir başka veri noktası da sunuyor. Sonuç olarak Amerika’nın yumuşak gücündeki düşüş, küresel olayların şekillenmesine yol açacak yeteneğinin azalması anlamına geliyor.

Raporda, planlanan bütçe kesintilerinin Dışişleri Bakanlığı’nda yapılması ve hükümette kilit görevler bulunmamasının ABD’nin zayıflığını ve küresel nüfuzu zayıflattığını gösterdiği belirtildi. Buna ek olarak, Başkan Trump’ın ‘America’s First (Öncelik Amerika)’ sloganı ve ideolojisinin, ABD’yi önceliklendirmekten çok izole etmek için çalıştığı ifade edildi.

Raporda, “Trump’ın Öncelik Amerika doktrini yurtdışında kötü bir şekilde sunuldu, müttefikleri yabancılaştırarak dünyanın geri kalanıyla olan bağlantıları tahrip etti” denildi.

Rapor ayrıca, Asya ülkelerinin genel olarak ‘yumuşak güç’ sıralamalarını yükseltirken, çoğu Avrupa ülkesinin de sırlamalarını geliştirdiğini ve koruduğunu gösterdi.

Soft Power 30 raporu yalnızca en iyi 30 ülkeyi listeliyor olsa da, raporun yazarları önümüzdeki yıl listede çok sayıda eksilme olabileceğine inanıyor.


Çeviri: Asaf ATAMAN
Orijinali: Jesse Chase Lubitz / 18 Temmuz 2017
http://foreignpolicy.com/2017/07/18/ame ... ign=buffer
Kullanıcı küçük betizi
Tevfik Bir
Site Yetkilisi
Site Yetkilisi
 
İletiler: 66
Kayıt: Çrş Tem 27, 2011 10:40

Şu dizine dön: Tevfik BİR

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x