ABD Cola Turka'ya böyle savaş açmış

Genel & Güncel Konular

ABD Cola Turka'ya böyle savaş açmış

İletigönderen İlteriş Kağan » Pzr Kas 20, 2022 1:41

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, ABD'nin baskısıyla o dönem yerli kolalarına 35 trilyon ceza kesilmek istendiğini anlattı. Ülker, 'Cezayı ödemedik.' dedi

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, pladis'in ve Godiva'nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye'nin yerli ve milli kola markası olan Cola Turka'yı neden elden çıkardıklarına ilişkin ilk kez önemli bir ayrıntıyı açıkladı. İstanbul Gençlik Platfomu'nun düzenlediği “Başarısızlık Zirvesi 2022” yayında konuşan Murat Ülker, ABD'nin baskısıyla kendilerine o dönem 35 trilyon lira ceza kesilmek istendiğini anlattı. O dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı ise bilindiği kadarıyla Ali Coşkun'du.
poster
   
MEVZUAT YOKMUŞ!
Murat Ülker'i anlatımıyla süreç şöyle gelişti: "Cola Turka şu nedenle olmadı. Rakiplerimiz bizi kıskandı. Önce bir meraklandırma kampanyasıyla Türkiye televizyonlarında aynı saatte bütün kanallarda şu reklamı yayımlayacağız diyerek başladık. Çok iyi bir lansman yaptık, malı çok iyi dağıttık ve malın kalitesi de iyiydi. Diyecekler ki Coca-Cola, Pepsi gibi değil ama olmaması lazım. Bence onlardan daha iyiydi. Mesela hiç kola içmeyen kayınvalidem Cola Turka yapmışsın ben de içmeye başladım dedi. Lansman yılı 2003 idi. Çok iyi başladık, Coca-Cola'dan sonra en büyük ikinci pazar payına sahip olduk. Üç litrelik ürünler gibi değişik ambalajlar yaptık. İsim iyi seçilmişti. İmalat tecrübemizden esinlenerek bitkiden, şekerden başlayarak kola çıkaran bir fabrika yapmıştık dikey entegrasyon sağladığımız için bize rekabet avantajı getirdi. Ardından konuşmalar başladı. Bizi kıskanan rakiplerimiz önce satar mısınız, dediler satmadık. Daha sonra bu adam bunu nasıl yapıyor, biz niye yapamıyoruz, dediler. Siz de yapın, dikey entegrasyon tesis kurun. Sonra gittiler Sanayi Bakanlığı'na sordular, yabancı sermaye olduğu için. Dikey entegrasyon yapmak istiyoruz... Halbuki Türkiye'de böyle bir mevzuat yok yani Türkiye bir krallık değil, lisans ülkesi değil. Gider tesisinizi kurarsınız yasalara uygun yaparsınız."

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ AMA
"Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur ismi lazım değil, beni Ankara'ya başbakanlığa çağırdı. Bana, 'Murat cebimde bir mektup var, seni ABD Büyükelçisi şikayet ediyor bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz' dedi. Çok utandım tabii. Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı, sen de bakansın ne demek ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor dedim. Böyle bir şey olabilir mi memlekette kanunlar var dedim ama kimse dinlemedi. Sonradan 35 trilyonluk ceza yedik. Küçük bir ceza! Artık bizi ne kadar büyük görüyorlarsa 35 trilyonluk ceza verdiler. Devletin karışacağı işe niye giriyorsun denebilir ama devletin kola işine karışacağı kimin aklına gelir? Böyle kurmuşsun, şöyle imalat yapıyorsun diye devletin karışacağı. Bende de biraz delilik var herhalde, gittim devleti mahkemeye verdim. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti. Mahkeme de milletin mahkemesi onun da tepesince TC yazıyor. Yedi yılın sonunda yanlış diyerek cezayı iptal etti. Cezayı ödemedik."

ŞEKER KANUNU İLE VURDULAR
"Değeri 10 trilyon olan bir iş, 35 trilyon ceza ve yedi sene tepende sallanırsa o işe nasıl yatırım yapabilirsiniz? Parayı böyle harcarsak kime nasıl hesap verebileceğiz? Kendimize, finansörlerimize, varsa bir inancımız ona hesap veremeyiz. 35 trilyon ceza, 10 trilyonluk bir iş ve kazanacağın da birkaç trilyon olsun. Neticede zor bir iş yani. Cezanın nedeni şeker kanununun bakanlık tarafından değişik yorumlanmasıydı. Mahkeme de böyle bir yorumun doğru olmayacağına karar verdi.... Cola Turka, Çamlıca, Link bizim markalarımızın hepsini Japonya'dan bir şirkete sattık. Şu an Cola Turca'yı onlar yapıyor, biz pazarlıyoruz ve satıyoruz. Ama biz artık içecek işi yapmıyoruz. Global düşünüyoruz artık. Bisküvide dünyada ikinciyiz, çikolatada herhalde altıncıyız. O konuda çalışıyoruz. "
Resim

ŞEKER ORTAKLIĞINI ZAM BİTİRDİ
Ülker'in Amerikan tekelleri ile sınavı bununla da bitmedi. Yıldız Holding geçen yıl yüzde 50 ortağı olduğu PNS Pendik Nişasta A.Ş’yi elden çıkarmıştı. Burada ortakları ise Amerikan gıda, ilaç ve tohum tekeli Cargill'di. Murat Ülker o dönem satışa ilişkinmuratulker.com'da kaleme aldığı yazıda şunları aktarmıştı: "Cargill (A. Blankenstein) bize, iyi para veririz, bizimle ortak kalmanızı tavsiye etmem demişti, anlamamıştım. Fakat gelen ilk Şeker Bayramının hemen öncesi glikoza yüklü bir zam yapmışlardı. Bu hepimizi zor durumda bırakmıştı. Zira bayram öncesi siparişler alınmış fiyatlar kesilmişti. Zaten bu tip tekelci tutumlar nedeniyle biz Cerestar’ı ortak alarak bir stratejik iş olarak Pendik Nişasta Sanayi İşletmesini kurmuştuk... Ama heyhat bilahare Cerestar’ı satın alan Cargill ile yine çarnaçar 50/50 ortak olmuştuk. Bizim stratejik yatırım masal olmuştu. Pendik verimli, kârlı ama kadük bir işletme olarak kaldı ve bizim payımız nihayet satıldı. Alan hayrını görsün."

Ülker ayrıca, "Eğer şekeri pahalı hale getirirseniz kas gücüyle çalışan ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan az gelirliler için büyük bir adaletsizliğe neden olursunuz” diyerek Cargill ile ayrılığın neden kaynaklandığını açıklamış oldu.

70 BİN ÇALIŞANI BİR ARAYA GETİRDİ
Yıldız Holding’in yurt içi ve yurt dışı operasyonlarındaki 70 bini aşkın çalışanını yine bir araya getirdi. Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu’na ev sahipliği yapan yeni sergi salonunun açılışının da yapıldığı Mutlu Et Mutlu Ol Günü’nde, Yıldız Holding çalışanlarının katılımıyla düzenlenen kermesin geliri LÖSEV’e bağışlandı. Etkinlikte Murat Ülker de sprey boya ile duvar süslemesi yaptı.

Toplumun her kesimine ulaşabilmek için Kızılay’dan AFAD’a, TEGV’den Darülaceze’ye pek çok sivil toplum kuruluşuyla iş birliği gerçekleştiren Yıldız Holding’in çalışanları da yıl boyunca bu girişimlere dahil oldu. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü şunları ifade etti: “Mutlu Et Mutlu Ol anlayışı, bizlere kurucumuz merhum Sabri Ülker’den miras kalan bir felsefe.” dedi.

DİJİTAL VERGİ NASIL KALKTI?
Türkiye bu durumla yeni karşılaşmıyor. Rusya yaptırmaları konusunda da ABD OFAC yetkililerini gönderip Türk iş dünyasının tehdit edebiliyor. Türkiye'nin iktisadi bağımsızlığına tecavüz anlamına gelen bu adımlar ise Hükümet tarafından nedense engellenmek yerine önü açılıyor. Çok değil geçen dönemde Türkiye Amerikan teknoloji devlerine dijital hizmetler vergisi koydu. Bunun üzerine ABD, Türkiye'ye ekonomik misilleme olarak bir dizi ticari tedbir koymuştu. Yapılan görüşmeler sonucu 2021'de anlaşmaya varıldı ve Google, Facebook ve Amazon gibi çokuluslu teknoloji şirketleri ödeme yapmaktan kurtarıldı. ABD de bu sene itibarıyla tedbirleri kaldırdı. Amerikan devleti, Avrupa için de benzer tedbirleri hayata geçiriyor. Avrupa verilerini korumak ve bu çokuluslu teknoloji titanlarının tekelini kırmak için yaptığı her girişimde ABD tarafından misilleme ile karşılaşıyor. Bu nedenle kalıcı düzenleme yerine bu şirketlere dönem dönem büyük cezalar kesiyor. ABD de karşılık olarak özellikle Avrupalı otomotiv şirketlerine ceza uyguluyor. ABD'nin pazarda rekabet edemediği Çinli Huawei'ye yönelik yaptırımları da kendi şirketlerinin çıkarlarını korumak amaçlı. Lafa gelince serbest piyasa diyerek yıllarca Dünya Ticaret Örgütü eliyle gelişen ve az gelişmiş ülkelerin kaynaklarını sömüren Batılı devletler kendi çıkarları söz konusu olduğunda serbest ticareti unutuyorlar.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Re: ABD Cola Turka'ya böyle savaş açmış

İletigönderen MİLLİ KURT ATILIMI ! » Pzr Kas 20, 2022 10:52

Teorideki ideal hali ile, saf ve temiz kapitalizm ve serbest piyasa hayat ve gerçeklik koşullarında var olamıyor. İdeal hali ile insanlığa büyük faydası olabilecek bir sistem. Chomsky bütün teknoloji ve ilaç sanayi yatırımlarının halk tarafından , devlet tarafından yapıldığını, bundan kar edip faydalananların özel şirketler olduğunu söyler. Yani koca bir serbest girişimci, serbest piyasa, ve kapitalizm yalanı var ortalıkta.

Buna en iyi çözüm Kapitalist Komünizm dediğim sistem. Serbest girişim ile dahi kişiler insan hayatını geliştiriyorlar, üretim artıyor, herkesin refahı ve özgürlükler artıyor, fakat tüketim üretimden alınan pay ve paylaşma ile sınırlandırılıyor. Gene herkesin tüketim gücü artıyor fakat başkasının tükettiğinin katsayısı ile sınırlı, 4 katını aşamıyor. Eşit, kardeş, ve huzurlu bir toplum yaratılmış oluyor. Saf Komünizm ile saf kapitalizmin en ideal yanları alınmış oluyor.
Kullanıcı küçük betizi
MİLLİ KURT ATILIMI !
Üye
Üye
 
İletiler: 291
Kayıt: Çrş Kas 03, 2021 12:10

Re: ABD Cola Turka'ya böyle savaş açmış

İletigönderen MİLLİ KURT ATILIMI ! » Pzt Kas 21, 2022 11:48

Milyonlarca dolar tüketim gücü olan birisi insanlığı köleleştirmiş oluyor. Bu kadar tüketim gücün varsa hayatta hiçbirşey yapmadan yaşayabiliyorsun. Evden çık, ye iç, otellerde kal herkes senin kölen oluyor. Las Vegasa git, bir sürü sex kölen oluyor. Ya da pussy magnet denilen bir araba al, kadınların çoğu ile yat. Malikanen oldu mu herkes sana ve parana hürmet etsin, vesaire vesaire. Milyonlarca doların oldu mu insanlığı köleleştirmiş oluyorsun.

Dolayısı ile bu kadar tüketim gücüne sahip olmak doğal değil, adaletli değil. Tüketim gücünün sınırlanması gerekiyor.

Toplumun, insanlığın, ve gen havuzunun bir parçasısın. Bu kadar tüketmeyi hak ettim diyemezsin, herkesin hakkını yiyorsun.

Amerika için yıllık 25bin ile 100bin dolar arasında kalmalı tüketim gücü.

Türkiye için ortalama 10 bin dolar ise, 5 bin ile 20 bin dolar arasında kalmalı.

Bunlar tahmini rakamlar. Tüketim gücünün sınırsız olması çok büyük adaletsizlikler yaratıyor ve de

bilime doğaya ve insan doğasına aykırı.
Kullanıcı küçük betizi
MİLLİ KURT ATILIMI !
Üye
Üye
 
İletiler: 291
Kayıt: Çrş Kas 03, 2021 12:10


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x