Boğazlar savaşa açıldı 
İSTANBUL (21.08.2008)- Kafkasya'daki savaşa sızmaya çalışan ABD'ye, aradığı yolu Türkiye açtı. ABD'nin savaş gemileri, 'yardım' bahanesiyle Boğazlardan geçerek Gürcistan'a gidecek. Montrö Sözleşmesine uygun olduğu iddia edilen tehlikeli izin, savaşın yayılması riskini artırıyor. İki NATO gemisi de boğazlardan geçmek için bekliyor.
ABD, hamiliğine soyunduğu Gürcistan'a yardım bahanesiyle Kafkaslar'daki savaşa sızmaya çalışıyor. En kolay geçiş yolu olan Boğazlar'ı kullanmak için sıkıştıran ABD, gerekli 'izin'leri aldı. Bir destroyer, bir sahil koruma gemisi ve bir bayrak gemisinden oluşan üç ABD savaş gemisine, 'insani yardım' bahanesiyle Karadeniz'e çıkma izni verildi. Rusya bu karara henüz tepki göstermedi ama, savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçişi, Montrö Sözleşmesine aykırı.
Türkiye savaşın tarafı
ABD, Kafkaslar'a sızma çabasında önce Mercy ve Comfort adlı iki hastane gemisini Karadeniz'e çıkarmaya çalıştı. Gemilerin ağırlığı Montrö Sözleşmesine takılınca, daha az tonajlı Mcfaul adlı destroyer, Dallas adlı sahil koruma gemisi ve Altıncı Filo'nun bayrak gemisi USS mount Whitneye Karadeniz'e geçiş izni verildi. Mcfaul destroyerinin Yunanistan'ın Girit Adası'ndan yola çıktığı bildirildi.
Mcfaul destroyerinin Boğazlardan geçmesiyle birlikte Gürcistan savaşının başından bu yana ilk kez, ABD, Karadenizde askeri güç bulunduruyor olacak. 'İnsani yardım' taşıyacağı iddia edilen savaş gemilerinin Gürcistan limanlarına nasıl ulaşacağı ise başka bir sorun. ABD gemilerinin Gürcistan karasularını abluka altında tutan Rusya'nın Karadeniz donanmasıyla karşılaşmaması mümkün değil. Türkiye, ABD gemilerine geçiş izni vererek, hem Kafkasya'daki savaşın yayılma riskini arttırdı, hem de kendisini bu savaşın doğrudan bir tarafı haline getirdi.
NATO gemileri de Karadeniz'e gidiyor
Öte yandan NATO'ya ait savaş gemileri de Karadeniz'e doğru yol almaya başladı. Bu sabah erken saatlerde kılavuz kaptan eşliğinde Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giren İspanyol Almirante DonJuan Bordon ile Alman FGS Luebeck isimli iki savaş gemisi, sahil güvenlik botunun refakatinde yoluna devam etti. Saat 08.50'de Çimenlik Kalesi önlerine gelen iki savaş gemisinin Karadeniz'e gittiği öğrenildi. Gemilerini kesin geçiş zamanı ise açıklanmadı.
Montrö ihlal edildi
20 Temmuz 1936'da İsviçre'nin Montreux kentinde imzalanan Montrö Sözleşmesine göre Boğazlar'ın kullanım hakkı önemli oranda Türk devletine verildi. Sözleşmeye göre ticaret gemilerinin geçişinde hiçbir sınırlama getirilemiyor. Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkeler için 30 bin tondan daha ağır gemilerin geçişine sınırlamalar getirildi ve bu gemiler Karadeniz'de 21 günden daha fazla kalamıyor.
ABD, hastane gemilerini Montrö Sözleşmesinin bu maddesinden dolayı (daha uzun vadeli kalma planı) Karadeniz'e çıkarmadı. Daha hafif diğer üç savaş gemisinin geçişi de bu maddeye dayandırılarak Montrö'ya uygun olduğu yalanı ortaya atıldı. Yine Monrtö'ya göre savaş gemilerinin geçişlerinde sınırlandırmalar vardır. Türkiye, bu sınırlandırmaları ihlal ederek; hem Boğazlar'la ilgili ileri sürdüğü kendi tezlerini çiğnemekte, hem de emperyalizmin savaş arabasına/gemisine binmektedir.
Daha önemlisi, Gürcü-Rus savaşının ardından Kafkaslarda tırmanan savaş gerilimi ve keskinleşen emperyalist rekabet koşullarında savaş gemilerinin geçmesine izin verilmesidir. Gemilerin barışçıl amaçlar taşımadığı ortadadır. ABD, NATO gücünü de arkalayarak, bir yandan Gürcistan'a açık destek olurken, diğer taraftan Rusya'ya karşı gerilimi tırmandırma ve sınırlandırma politikası izlemektedir. Kafkaslarda savaşın başladığı günden beri soğuk savaş dönemini aratmayan açıklama ve restleşmeler yaşanıyor. Savaş gemilerinin geçmesi bu gerilimi sürdürme politikasıdır. Gemilerin askeri kapasitelerinden daha önemli olan, savaş diliyle taşıdıkları siyasi mesajdır. Mevcut durumda Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarının Rus donanmasının kontrolü altında olduğu da dikkate alındığında, gelişmeler hızla siyasi mesajların ötesine geçebilir.
Türkiye savaş gemilerinin geçişine izin vererek siyasi ve diplomatik olarak da yükseltilen savaşın tarafı olmuştur. Boğazların statüsü ve savaş gemilerinin geçişi bakımından Montrö anlaşmasına uygun olup olmadığından daha önemli olan, geçişe izin verilmesinin taşıdığı siyasi anlamdır. ABD savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişi, Kafkas savaşının çerçevesini genişleten bir rol oynayacaktır.
Atilim.org