ABD'nin Başkanı Obama Değil / Teoman ALİLİ

ABD'nin Başkanı Obama Değil / Teoman ALİLİ

İletigönderen Türk-Kan » Prş Nis 28, 2011 1:12

ABD'nin Başkanı Obama Değil

TEOMAN ALİLİ

Amerikan başkanlık yarışında Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi Senatör John McCain'di. McCain'in, Obama rüzgarı karşısında pek şansı yoktu ama politikaları Bush politikalarının devamıydı ve aslında bu politika kesintiye uğramaması gereken dış adımları içeriyordu. McCain için en önemli konu Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi ve bu yönde çalışmaların daha belirli biçimde yapılmasıydı. Bir başka değişle McCain, Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi'nin yada en kısa ve bilinen adıyla BOP'un sınır çizme ve yönetim değiştirme operasyonlarına başlamasını istiyordu. Obama'nın hedefi ise esas olarak Afganistan üzerine yoğunlaşıp Orta Asya saldırılarını arttırmaktı.

DEMOKRATLAR PARLAMENTOLARI KAYBETTİ

Doğrusu Obama başkanlık seçimlerini kazandı ama başkanlığı sırasında önemli mevziler kaybetti. Herşey 3 Kasım 2011'de yapılan ve esas olarak dış politikayı belirleyen Temsilciler Meclisi seçimlerinde başladı. Cumhuriyetçiler ara seçimlerde mecliste çoğunluğu elde etti. Üst organ Senato'da ise demokratların sayısı azalırken Cumhuriyetçilerin yapısı güçlendi. Çünkü Cumhuriyetçiler, birlikte hareket etmeye başladılar. Örnegin ABD Senatosu´nda Cumhuriyetçi üyeler birlikte hareket etmeyi başararak, ABD finans piyasalarının gözden geçirilmesine yönelik kapsamlı tasarının ilerlemesini engelledi.Senato´da yapılan oylamada Demokratlar gerekli 60 oyu bulamadı.Tasarının maddelerine yönelik görüşmelere geçilmesi için yapılan oylamada 41 hayır, 57 evet oyu kullanıldı. Bütün bu güç dengesinin başında ise Senatör McCain bulunuyordu. En önemli hamleleri ise Mısır olayları sırasında yaşandı. Mısır'da olaylar sürerken Amerikan yönetimi ilk kez bir senato kararı çıkardı. 4 Şubat günü çıkarılan karar taslağının ardında Senatör McCain imzası vardı. Yani senato Hüsnü Mübarek'i diktatör ilan eden ve yönetimden çekilmesini isteyen McCain'in tasarısını kabul etti. Bu durum aslında BOP hamlesinin artarak devam edeceğinin göstergesiydi.

CANVAS'IN AKIL HOCASI

Şimdilik CANVAS ismi size yabancı gelebilir ancak çok yakında Aydınlık'ta yayımlanmaya başlayacak olan "Ortadoğu'ya karşı devrim imal merkezi" yazı dizimde CANVAS'la çok yakından tanışacaksınız. Mısır olaylarının örgütlenmesinde aktif rol alan merkezi Sırbistan'daki örgüt hakkında çok ayrıntılı bilgileri bulacaksınız. Şimdilik sadece giriş bilgisi verelim. CANVAS’ın merkezi Sırbistan’da ancak kısa isim ingilizce tam isimden türemiş.CANVAS, "Center for Applied Non-Violent Action and Strategies."in kısaltılmış hali. Türkçesi “Şiddetsiz Direniş Hareket ve Strateji Merkezi.” Belgrad’ta belli bir binaları yok. Daha çok Üniversitelerde kürsü halinde çalışıyorlar. Açık Toplum Fonu’ndan açık destek alıyorlar zaten bunu da gizlemiyorlar. En büyük destekçilerinden biri ABD başkanlık yarışında Obama’nın rakibi olan John McCain.

Fonlarını, eğitim merkezlerini ve eğitimcilerini ise Belgrad Politik Bilimler Fakültesi, Boston MA Fletcher School of Law and Diplomacy, Colorado Springs CO Colarado College ve San Francisko CA Standford University, Albert Einstein Institution, Freedom House, ve Internetional Republican Instute(IRI) gibi kurumlardan ve John McCain, Lindsey Graham ve Brent Scowcroft gibi kişilerden sağlıyorlar. Mısır'daki eylemlerin baş örgütleyicisi olan 6 Nisan Gençlik Örgütü'nün lideri Muhammed Aden 2008 yılında McCain'i ziyaret ettikten sonra 2009 yılında Sırbistan'da CANVAS eğitimi aldı. Kısıcası McCain, Mısır olayları sırasında önce tasarısını Senato'ya kabul ettirdi ardından paralı askerlerini Mısır'a sürdü.

LİBYA VE MCCAIN

McCain, ismi Libya'da da dikkat çekiyor.

Amerikalı Senatör John McCain, 22 Nisan'da yaptığı açıklamada ABD'nin Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Konseyi, Libya halkının gerçek sesi olarak tanıması çağrısında bulundu.Libya'da muhaliflerin elindeki Bingazi'yi ziyaret eden McCain, gazetecilere açıklamasında, ABD'nin Libyalı muhaliflerin kurduğu konseyi, Libya halkının gerçek sesi olarak tanıması ve dondurulan mal varlıklarının Libyalı muhaliflere aktarılması çağrısı yaptı.Mccain ayrıca, NATO'nun bu ülkede düzenlediği hava operasyonlarını artırması ve Batılı müttefiklerin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan indirilmesine yardım etmeleri için Libyalı muhaliflere, eğitim, silah ve komuta-kontrol faaliyetleri sağlamaları gerektiğini kaydetti. Sizce Ortadoğu'da bunca olay yaşanırken neden McCain ismi öne çıkıyor?


TEOMAN ALİLİ, 27 Nisan 2011
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Teoman ALİLİ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x