
ABD Iraktan çıkış için kolları şimdiden sıvadı. İşgal için topraklarını açmamış Türkiye, ABDnin bu ülkeden çıkmasına destek için öne çıkıyor. ABD ordusu İskenderun ve Mersine uzanan hatta ağır tankları için köprüler bile inşa etmiş
ABD yeni Başkanı Barack Obama yönetimi altında, Iraktan çekilmenin çerçevesini çizen Güçlerin Statüsü Anlaşmasının (SOFA) ötesine geçip, ABDyi daha erkenden çıkarmak için olası güzergâhları planlamaya başladı. Binlerce asker ve milyonlarca ton mühimmatın çıkış rotasında Türkiye de Kuveyt ve Ürdünle birlikte öne çıkıyor. İşgal için ABD ordusuna topraklarını açmamış Türkiyenin, ABD ordusunu Iraktan çıkmasına yardıma ise hazır görünüyor. Hatta ABD ordusunun ağır tankları taşıyacak şekilde Iraktan Türkiyenin İskenderun ve Mersin limanlarına uzanan hatta köprü geçişleri inşa ettiği öne sürüldü.
Kuveytten girilmişti
SOFA, ABDnin 2011 sonu itibarıyla Iraktan tamamen çekilmiş olmasını öngörürken, Afganistanı takviye telaşındaki Obamanın erken çekilme ısrarı üzerine Pentagon muhtemel çıkış güzergâhlarını araştırmaya başladı. Bush yönetiminin Irak işgaline karar verdiği 2003te Amerikan askerini kabul etmesi için gereken tezkere TBMMden çıkmadığından ABD kuzey seçeneğinden olmuş ve asker ve malzemeler karadan sadece Kuveyt üzerinden Iraka geçirilebilmişti. Daha sonra Türkiye ve Ürdün hatları lojistik destek için kullanıldı. Altı yıllık işgalin sonucunda Iraktaki ABD askeri sayısı bugün 140 bin civarında. Geri çekilmenin asıl sorunu ise askerden ziyade ağır silahlar, tanklar ve mühimmatlar olduğundan karmaşık nakliye lojistiği sorununun çözümü gerekiyor. Bahreyndeki ABD 5. Filosundan Lojistik Bölümü Komutan Yardımcısı Terry Moores, Yavaştan işe koyulduk derken, donanmanın 20 bin kalem malzemeyi ticari ve askeri 17 gemi ile Ürdünün Akabe limanı üzerinden taşıdığını aktardı. Ama Ürdünden geçiş o kolay değil. Zira askeri kargoların 2006daki Sünni direnişinin merkezi olan ve şiddetin dinmediği Anbar bölgesinden geçmesi gerekiyor.
Mullen: Destekliyorlar
ABD Kamu Hesap Verilebilirlik Kurumu (GAO) ay başında Temsilciler Meclisine sunduğu raporda, Pentagonun Obamanın hızlandırılmış 16 aylık çekilme planı yahut SOFAyı dikkate almadan yeni geri çekilme stratejisi belirlemesi gerektiğini vurguladı. Kuveyt üzerinden çekilmenin kafi olmayacağını vurgulayan GAO, Kuveyt ve diğer komşuların tesis kapasitesi mazlemelerin taşınma hızını sınırlayabilir tespiti yaparken, sürece Türkiyeyi katan çoklu güzergâh benimsenmesini salık verdi. ABD ordusunun Irak sınırından Türkiyenin Akdenizdeki liman kentleri İskenderun ve Mersine ulaşım için ağır tank taşıyabilecek köprüler inşa ettiği kaydedildi. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Pentagonun Türkiye ve Ürdün rotalarını incelediğini söyleyip Ankara ve Ammanın geri çekilme planlamasını destekledikleri belirtti.
Kanal D Haber