ABD ve Rusya'nın Kosova Restleşmesi

Balkan ülkelerinin bulunduğu bölge.

ABD ve Rusya'nın Kosova Restleşmesi

İletigönderen Egeli » Cmt Şub 02, 2008 5:21

Kosova Başbakanı, birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceklerini açıklarken, Rusya, ABD ve AB'den farklı sesler yükseldi.

Kosova Başbakanı Haşim Taci, birkaç güne kadar Sırbistan'dan bağımsızlıklarını ilan edeceklerini açıklaması üzerine ABD, Rusya ve AB'den konuyla ilgili farklı açıklamalar geldi.

ABD, Kosova'nın atacağı adımlarda yanında olacağını yinelerken, Rusya, ise 'her zaman olduğu gibi Sırbistan'ın yanındayız. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi dünya dengelerini değiştirir' şeklinde tehditlerde bulundu.


TACİ: BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BAĞIMSIZ OLACAĞIZ

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, AB'nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Javier Solana ile görüştükten sonra bu açıklamayı yapan Taçi, kararın ABD ve AB ile koordine edileceğini söyledi.

Taci de Kosova'nın bazı prosedür ve istişarelerin tamamlanması ihtiyacına saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Taci, "Kosova her şeyiyle bağımsızlık ilanına hazırdır ve bu da bir kaç günlük bir mesele" dedi.

AB BİRAZ BEKLEYİN DİYOR

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, Haşim Taci ile tarih konusunu konuşmadıklarını ancak günü gününe eşgüdüm içinde çalıştıklarını söyledi.

Avrupa Birliği, bunun için en azından Sırbistan'ın çekişmeli geçen cumhurbaşkanlığı seçiminin beklenmesini istiyor. AB bağımsızlık ilanını en az Şubat ortasına dek erteletmek istiyor.

PUTİN: DÜNYA DENGELERİ DEĞİŞİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kosova konusunda Moskova'nın tutumunun değişmediğini söyleyerek, Kosova'nın bağımsızlığının tek taraflı ilan edilmesine kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Putin, bugün Kremlin'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Başbakanı Voyislav Koştunitsa ile görüştü. Rus lider, Tadiç ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya'nın Kosova'nın bağımsızlığını tek taraflı ilan etmesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Putin, "Bu tür bir karar bütün uluslararası hukuku tehlikeye sokar ve sadece Balkanlardaki istikrası değil bütün dünyadaki dengelerin bozulmasın sebep olur." diye konuştu. Putin ayrıca Rusya'nın Sırp halkının "güvenilir dostu ve emin partneri" olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD, DESTEĞİNİ TEKRARLADI

ABD Dışişleri Bakan Vekili Yardımcısı Rosemary Di Carlo, ABD'nin Kosova'nın bağımsızlığına verdiği desteği yineleyerek, Kosova liderlerinden Kosova statüsüne bir an önce çözüm getirmelerini talep etti.

Kosova'ya gerçekleştirdiği günü birlik ziyareti çerçevesinde Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ile biraraya gelen ABD'li yüksek diplomat Di Carlo, Priştine'de yaptığı açıklamada Kosova'nın statü çözümünün Ahtisaari planında aramalarından dolayı Kosovalı liderleri destekledi.

"Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesinde Ahtisaari planının çözüm olarak alınması, izlenecek en doğru yoldur" şeklinde konuşan Rosemary Di Carlo, "Taraflar arasındaki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine ileriye gitmek için Ahtisaari planının en doğru yol olduğunu düşünüyoruz. Kosova'nın statüsü bir an önce çözüme kavuşmalıdır" ifadelerini kullandı.

ABD diplomatı Di Carlo, ABD Dışişleri Bakanı Condelezza Rice'ın, çözümün bölgeye istikrar sağlayacak şekilde bulunması için Avrupa müttefikleriyle istişarelere devam ettiğini hatırlattı.

Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu da yaptığı açıklamada, Kosova'nın Ahtisaari planına sadık kalarak demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olacağını hatırlattı.

Başkan Sejdiu, ABD'ye her alanda verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Kosova diğer ülkelerle birlikte bölgede istikrar unsuru olacaktır. Bu bizim ana hedeflerimizden biridir" dedi.

Edinilen bilgiye göre, ABD'li diplomat Di Carlo'nun, ziyareti sırasında, Priştine'deki, Kosova'nın bağımsızlığını en yakın bir tarihte ilan etmesi için Kosovalı liderlere ABD'den mesaj getirdiği söyleniyor.

SEÇİMLER 17 KASIMDA YAPILMIŞTI

Kosova'da 17 Kasım'da milletvekili genel seçimleri yapılmıştı.
Seçimde en fazla oyu alan Haşim Taçi'nin liderliğindeki Kosova Demokrasi Partisi (PDK) 37, ikinci sıradaki Kosova Demokratik Birliği (LDK) 25, Yeni Kosova İttifakı (ARK) 13, Dardania Demokratik Birliği (LDD) 11, Lahey'de yargılanmakta olan Ramuş Haradinay'ın liderliğindeki Kosova Refah İttifakı (AAK) 10 milletvekilliği kazanmıştı.

Dünya Bülteni
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40

Şu dizine dön: Balkanlar

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x