ABD VE “TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ”

ABD VE “TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ”

İletigönderen gamze köse » Pzr Ara 27, 2020 15:53

Bu yazı değerli yazarlarımızdan Metin Aydoğan’ın 22 Eylül 2013 tarihinde yayınladığı “ABD ve “Türk Milli Eğitimi” başlıklı yazısının özetidir.
*
İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde 27 Aralık 1949 tarihinde ABD ile “Türkiye ve ABD Hükümetleri Arasında Eğitim Komisyonu Kurulması Hakkındaki Anlaşma” adıyla bir ikili anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre; Türkiye’den ABD’ne gönderilecek Türk öğrenci, öğretim üyesi ve kamu görevlileri ile ABD’nden Türkiye’ye gönderilecek Amerikalı ‘uzman’, ‘araştırmacı’ ve ‘eğitimci’nin statülerini belirliyordu.

Eğitim sistemini Amerika’nın belirlediğini anlaşmanın 5. maddesinden anlaşılıyordu. 5. madde şöyleydi: “Komisyon, dördü T.C. vatandaşı ve dördü ABD vatandaşı olmak üzere 8 üyeden oluşacaktır. ABD’nin Türkiye’deki diplomatik misyon şefi komisyonun fahri başkanı olacak ve komisyonda oyların eşit olması halinde kararı, komisyon başkanı verecektir.”
Yeni Dünya Düzeni politikalarının, azgelişmiş ülkeler için öngördüğü anlayış ile eğitimin birliği, yerini “dinsel eğitimde birlik”e bıraktı.

Milli Eğitim Bakanlığında pek çok konuda stratejik kararlar “önerebilen”; “Milli Eğitimi Geliştirme” adlı bir komisyon vardı. Bu komisyonda çalışanların üçte ikisi Amerikalıydı. Paralı hale getirilen Türk Milli Eğitimi, Atatürk’ün çok önem verdiği eğitimin birliği ilkesini ortadan kaldırmıştı.

Cevdet Sunay’dan Kenan Evren’e pek çok siyasetçi, Cumhuriyet ve Atatürk karşıtlarını tüm devlet kurumlarında üst yönetimlere yerleştirdi. Türkiye’nin 5.Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay 1968 yılında şu sözleri söylüyordu: “Bugünkü okullarda yetişen gençlere ülke yönetimi teslim edilemez. Biz, laik okullara karşı imam–hatip okullarını bir seçenek olarak düşünüyoruz. Devletin kilit mevkilerine yerleştireceğimiz kişileri, bu okullarda yetiştireceğiz.”
Amerikalılara ait özel eğitim burslarından yararlanan “oy avcısı” siyasetçilerin özgür iradeleriyle Amerika’ya verdikleri ödünler yüzünden Türk Milli Eğitimi bugün, altından kalkılması zor bir karmaşa içine girmiştir.

Kaynak: Metin Aydoğan, ABD ve “Türk Milli Eğitimi”, http://kuramsalaktarim.blogspot.com/201 ... .html#more
Kullanıcı küçük betizi
gamze köse
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Prş Oca 12, 2012 16:30

Re: ABD VE “TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ”

İletigönderen Gönül Pınar Atacı » Pzt Ara 28, 2020 14:29

Nurlar ve ışıklar içinde yatan ve uyuyan rahmetli Metin AYDOĞAN'a Ulu Tanrı'dan ebedi rahmet ve sukünet. O'nun bu özel ve güzel yazısını bizlere iletmiş olan sevgili Gamze'ye ise özel tebrikler, teşekkürler, selamlar, yeni başarılar ve en iyi dilekler.
Kullanıcı küçük betizi
Gönül Pınar Atacı
Üye
Üye
 
İletiler: 1285
Kayıt: Sal Ara 01, 2015 9:02

Re: ABD VE “TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ”

İletigönderen gamze köse » Sal Ara 29, 2020 7:42

Metin Aydoğan’dan o kadar doğru ver gerçek bilgiler öğrendim ki emanetlerini en iyi şekilde yaşatmaya çalışıyorum.
Prof. Dr. Cihan DURA hocamızın da katkılarıyla bu özeti sizlerin beğenisine sunduk. İlginiz için teşekkür ederim. Metin Aydoğan’ı özlemle anıyoruz.
Kullanıcı küçük betizi
gamze köse
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Prş Oca 12, 2012 16:30


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x