AK Parti'den askere ikinci sert tavır

Genel & Güncel Konular

AK Parti'den askere ikinci sert tavır

İletigönderen alp » Çrş May 23, 2007 9:17

"Erdoğan hükümeti Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki muhtırasına sessiz kalmayan ilk hükümet olmuştu. Önceki gün Başer'in görevden alınması, hükümetin askeri kanattan gelen tasarruflara karşı ikinci duruşu oldu. Erdoğan, askeri kanadın çıkışlarına karşı dik durduğu mesajını vermek istiyor ve bu duruş ile 22 Temmuz seçimlerinde oy artışı bekliyor."

Murat Yetkin/Radikal

Erdoğan'ın Karargahından

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) açılış töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a en önde, yan yana yer ayrılmıştı. Aralarında yalnızca merdiven boşluğu vardı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Erdoğan'ın konuşmaları ardından hava akrobasi grubu Türk Yıldızları'nın gösterisi anons edildi.

Büyükanıt ve kuvvet komutanları, konuk savunma bakanları ve genelkurmay başkanları ile gösteriyi izlerken, Erdoğan, Gönül ile birlikte silah sergilerini gezmeyi tercih etti. Basına kapalı yemekte ise aynı masada oturdular. Ancak gözlemcilere göre, yemek sohbeti, törenlere yansıyan soğukluğu gidermeye yetmedi.

Soğukluğun yeni nedeni, emekli Orgeneral Edip Başer'in Terörle Uluslararası Mücadele Özel Temsilciliği'nden önceki gün alınmış olması mıydı? Başer adının, Erdoğan'a Büyükanıt tarafından önerildiği biliniyordu. Gerçi Büyükanıt sorulduğunda 'Ben atamadım ki' yanıtı verdi, tepkisi sorulduğunda da 'O da bana kalsın' dedi, 'Ne demek istediğimi anladınız herhalde?' diye ekleyerek. Oysa tam anlaşılamadı.

Erdoğan hükümeti Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki muhtırasına sessiz kalmayan ilk hükümet olmuştu. Önceki gün Başer'in görevden alınması, hükümetin askeri kanattan gelen tasarruflara karşı ikinci duruşu oldu. Erdoğan, askeri kanadın çıkışlarına karşı dik durduğu mesajını vermek istiyor ve bu duruş ile 22 Temmuz seçimlerinde oy artışı bekliyor.

Yine de, şimdi yazının başlığındaki tahmine geliyoruz, Erdoğan'ın kurmay heyetinde yapılan değerlendirmeler, tabana yansıtılan, yüzde 40-45 oy alırız, Meclis'in yüzde 70-80'i elimizde olur, Anayasa'yı değiştirir, istediğimizi istediğimiz göreve getiririz' yaklaşımıyla pek örtüşmüyor. Dün bana söylenen, karargâhta 22 Temmuz seçimlerinden beklenen milletvekili sayısının, Meclis'e girecek parti sayısı ve yüzde 10'u geçme oranına bağlı olarak, 290 ila 320 arası olduğu idi. Yani Erdoğan'ın kurmay heyetinde, 22 Temmuz'dan en iyimser beklenti 320 sandalye. Yani bugünkü 354 sayısının altında.

Ancak, Başbakan'ın karargâhındaki değerlendirmelerde bir ihtimal daha var.
O da, Meclis'e birlik içinde girebilecek partilerin, girdikten sonra çözülerek 6-7 parçalı bir parlamentonun oluşmasına neden olması ve karar alamaz hale gelen parlamentonun en geç önümüzdeki yıl bir seçime daha karar vermesi.

Yazının başlığındaki merak bu noktada devreye giriyor. Başbakan'ın ekibinde Genelkurmay'ın gerçekten bir seçim tahmin çalışması yaptırıp yaptırmadığı merak ediliyor. Yaptırdıysa, bunun bir şirkete mi, yoksa TSK imkânları içinde mi yaptırıldığı da merak ediliyor. Tabii böyle bir çalışma varsa, bunun sonuçları.

Dikkati çeken bir ayrıntı var. Dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa değişiklik paketini inceleme süresini geciktirerek ikinci oylamanın başarısız kalmasına yol açabileceği senaryosunu aktarmıştım. Bugün, AK Parti'nin sandalye sayısının en pembe tahminlere göre dahi azaldığı ve parçalı parlamentonun yeni bir seçime gideceği senaryosunu aktardım. Bu kafa karıştırıcı senaryoların AK Parti kulisleri kaynaklı olduğu. Bir yandan askeri çıkışlara karşı dik duruş, diğer yandan 22 Temmuz'a doğru yürüyüş, zihinleri giderek daha çok bulandırıyor galiba.
Kullanıcı küçük betizi
alp
Üye
Üye

İletiler: 335

İletigönderen Çetin Taş » Çrş May 23, 2007 17:20

"Erdoğan hükümeti Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki muhtırasına sessiz kalmayan ilk hükümet olmuştu. Önceki gün Başer'in görevden alınması, hükümetin askeri kanattan gelen tasarruflara karşı ikinci duruşu oldu. Erdoğan, askeri kanadın çıkışlarına karşı dik durduğu mesajını vermek istiyor ve bu duruş ile 22 Temmuz seçimlerinde oy artışı bekliyor."

:kikirik:
Ya bir yazar,bir gazeteci nasıl bu kadar saçma sapan bir yorum da bulunabilir?Bu halkı hiç mi tanımaz bu adamlar?Türk Halkı asker millettir,asker Türk halkının ta kendisidir.Asker ile uğraşan,askere >yapan iktidar Türk halkından nasıl oy alabilir?
Bunlar tabi ki olan bitenin bu amaçla yapıldığını kabul edersek soracağımız sorular.
Hem muhtıraya güya hükümetin verdiği >yanıt ve hem de Edip Başer'in görevden alınmasının askere mesaj olduğuna inanmak zor hem de çok zor.Bu iktidar,iktidarsız bir iktidar.Öyle ince şeyler düşünemezler,günü kurtarmaya çalışıyorlar,geleceğe yönelik düşündükleri tek şey yandaşlarına ne kadar çok ihaleden pay verebilecekleridir.
Vay Murat Yetkin vay! :mrgreen:
Sen de gazetecimisin be?! :twisted:
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen Ayberk » Çrş May 23, 2007 17:23

pae, Eyv.
Kullanıcı küçük betizi
Ayberk
Üye
Üye

İletiler: 1400