AKP bastırdı ABD döndü
Kasım Cindemir / WASHINGTON
27 Nisanda yayınlanan ve e-muhtıra ya da yumuşak darbe olarak nitelenen Genelkurmay bildirisinden sonra taraf olmadığını bütün dünyaya duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı, bundan beş gün sonra fikir değiştirdi ve 13 gün sonra da açıkça taraf olmaya karar verdi.
Washington, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Riceın ağzından 10 Mayıs günü AKPyi destekleme noktasına nasıl geldi?
27 Nisan geceyarısı bildirisinin hemen ardından, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Brükselde biz taraf değiliz açıklamasında bulundu. Oradaki bir gazeteci ısrarla Dan Friedin üzerine gidince, Ben açıklamamı yaptım, biz taraf değiliz cevabını aldı.
Dan Friedin Washingtondaki yardımcısı Matt Bryza ise, ABD, Türkiyede anayasal süreçleri ve laik demokrasiyi destekler diye konuştu.
2 MAYIS
Bu cevaplar, 2 Mayıs gününe kadar ABD Dışişleri Bakanlığının resmi çizgisi oldu ve sözcülerin brifinglerine aynen böyle yansıdı.
2 Mayısta ise, Bakanlık Sözcü Yardımcısı Tom Casey, ilk kez olarak anayasal süreçlere ne askerin ne de bir başkasının karışmasını istemediklerini söyledi. Aynı gün, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Şarm el Şeyhe uçarken, askerlerin anayasal sürece karışmaması konusunda AB ile aynı görüşte olduklarını belirtti.
AKP HÜKÜMET
Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 28 Nisan ile 2 Mayıs arasında devreye AKP girdi. İyi haber alan bu kaynaklara göre, bu girişimler Ankarada ABD Büyükelçiliği nezdinde yapıldı.
Bir kaynak, Bu noktada, AKPnin işbaşındaki hükümet olduğunu unutmamak gerekiyor dedi. Buna göre, ABD Büyükelçiliğine ABD adına yapılan açıklamalardan çok şiddetli rahatsızlık duyulduğu aktarıldı.
MERKEZE MESAJ
Bir kaynak, Ankaradaki büyükelçilik oldukça telaşlandı dedi. Yapılan değerlendirmelerden sonra, Washington merkeze iki ayrı mesaj içeren bir kripto çekilmesine karar verildi.
Washington merkeze giden mesajlar şöyleydi:
-Ankarada hükümet son derece rahatsız, bu bize iletildi.
-Eğer, demokraside kesinti olursa, buna, bizim onay verdiğimiz şeklinde bir hava doğacaktır ve bunun sorumluluğu bize yüklenebilir.
KAYGI MI ÖVGÜ MÜ
Bu mesajlar, ABDnin dönüşünü getirdi. Bir kaynak, ABD, bir yandan dünyada demokrasi istediğini söylerken, öte yandan bir müdahale destekçisi gibi görülebilir ve suçlanabilirdi. Bu ciddi bir endişe yarattı ve resmi çizgi değişti dedi. Aynı kaynak, ABD Dışişleri Bakanlığı, en azından hükümet ile ilişkisini sağlam tutmak için bu yola girdi dedi.
Sonuçta, Condoleezza Rice, ABD Senatosunda, Bu hükümet halk tarafından seçildi ve Türkiyeyi Avrupaya doğru götürmeye kendini adadı demiş ve Türkiyenin ABye üyeliğini desteklediklerini hatırlatmıştı.
Bu sözler, basına, AKPye övgü olarak yansıdı.
ŞİKAYET EDİYORLAR
Bir güvenilir kaynak, aylar önce ve özel bir sohbet sırasında, AKP adına ABD Başkentine gelen bazı kişilerin askeri şikayet ettiğini ve bizi askere karşı koruyun mesajını verdiğini söylemişti. Aynı kaynak, Buna eminmisiniz? yolunda ısrarla sorulunca, Tabii eminim diyerek cevap vermişti.
Bir gözlemci şu değerlendirmeyi yaptı:
ABDnin konumu aslında ne İsaya ne Musaya- noktasında. Bush Yönetimi içinde AKPyi hiç sevmeyenler var. Bu biliniyor. Ama, Dışişleri Bakanlığı işbaşındaki hükümet ile arayı açmamayı önemli buldu ve tercih etti. Türkiyede ne olacak ve Washington ne yapacak hep birlikte göreceğiz. Asıl oyuncular ve sahne Türkiyede.
hürriyet