AKP'deki düşüş devam edecek

Genel & Güncel Konular

AKP'deki düşüş devam edecek

İletigönderen Urumchi » Sal Mar 31, 2009 12:28

'Parti olarak kendini yenilemez ve oy kaybının nedenlerini sorgulamazsa AKP’nin düşüş trendi artarak devam edecek'

29 Mart seçiminde yüzde 1.5’lik hata payıyla AKP’nin yüzde 39.8 oy alacağını açıklayan A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Gür, AKP’nin oy kaybını üç nedene bağladı: Kriz, yanlış aday tercihi ve Güneydoğu politikası

Yerel seçim öncesi yaptıkları kamuoyu araştırmasıyla AKP’nin oy kaybını önceden bilen ve seçim sonuçlarına yönelik en yakın tahmini yapan A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Adil Gür, “Herkesten farklı bir şey söylediğimiz için araştırmanın başarısı dikkat çekti” dedi.
Son genel seçimlerde en yakın tahmini yapan Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’ni yöneten Tarhan Erdem’le 17 yıl çalıştıktan sonra kendi şirketi A&G’yi kuran Adil Gür, yerel seçimin kazananlarından.

CNN Türk için 21-22 mart arasında 44 ilde 5 bin 412 kişiyle yaptığı araştırmada, artı eksi 1.5’lik hata payıyla AKP’nin yüzde 39.8 oy alacağını açıklayan Gür’ün tahminin doğruluğu, sonuçların açıklanmasıyla tescillendi.

Kriz ve Güneydoğu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos çıkışı sonrası AKP’nin oyunu yüzde 55’lere yükselttiğini, ancak bu oy oranının yerel seçimler öncesi düşüşe geçtiğini tespit ettiklerini belirten Gür, bu konuda şunları söyledi:
“Seçimlerden 1 ay önce AKP’nin yüzde 40’ın altına düşeceğini öngörmüştüm. Bunun bana göre 3 nedeni var ve birincisi ekonomik kriz. Bunun partiye etkisi 2 puan.
Buna ek olarak ‘Kimi gösterirsem kazanırım’ mantığıyla AKP bazı illerde aday seçiminde hata yaptı. Başbakanı yakın çevresindeki milletvekillerinin yanılttığını düşünüyorum. Bu yanlış adaylar da 2-3 puan götürdü. Yüzde 1.5-2 de Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik politikalarının partiye oy kaybettirdiğini düşünüyorum.”

AKP’ye yönelik mağduriyet algısının bu seçimlerde gündemde olmamasının da oy kaybını etkilediğini kaydeden Gür, AKP’deki düşüşün süreceğine yönelik öngörüsünü de şöyle açıkladı:

AKP'deki düşüş artarak devam edecek

“Mağduriyet algısı beceriksizlik algısına dönüşmeye başladı. Başbakan’ın bunu dikkate alıp projelerle seçmenin karşısına çıkması gerekiyor. Parti olarak kendini yenilemez ve oy kaybının nedenlerini sorgulamazsa AKP’nin düşüş trendi artarak devam edecek.”

Başbakanın sert söylemi

AKP’nin karşısında bir alternatifin olması halinde oy kaybının çok daha fazla olabileceğini ileri süren Gür, CHP ve MHP’deki oy artışlarının da milletvekili seçimleri için herhangi bir işaret vermeyeceğini savundu.

Seçim kampanyası sırasında Başbakan Erdoğan’ın dile getirdiği sert söylemin CHP ve MHP’nin adaylarını kuvvetlendirdiğini belirten Gür, AKP karşısında birleşme yaşandığında bir çok ilin kaybedildiğinin görüldüğünü söyledi.

‘Hep doğru tahmin yapıyoruz’

Antalya, Siirt, Van ve Şanlıurfa’yı AKP’nin kaybedeceğini de önceden bildiğini dile getiren Gür, seçim sonuçlarına ilişkin başarısını da şu şekilde değerlendirdi: “Şirketim ilk kez doğru ve yakın tahminde bulunmadı. 1995’ten bu yana tüm seçimlerde başarılı tahminde bulunduk. Bu kez çok başarılı algılanmamız herkesin söylediğinin aksini açıklamamızdan kaynaklandı. Seçim öncesi yaygın kanaat AKP’nin oylarını koruyacağı veya bir miktar artıracağı yönündeydi. Biz bunun böyle olmadığını açıkladık ve onun için öne çıktık.” Kamuoyu araştırmalarında çıkan farklı sonuçları, araştırmadaki anketör faktörüne bağlayan Gür, “Ustam” dediği Tarhan Erdem’in titizliğine de kefil olduğunu söyledi. “Seçimin asıl galibi Adil Gür oldu” yorumlarını manevi yönden kabul ettiğini anlatan Gür, bunun ekonomik yansımasının olup olmayacağının önümüzdeki günlerde görüleceğini ifade etti.

VATAN GAZETESI
Ama bilmedikleri bir şey var! Güneşin neden bu kadar parlak olduğunu hâlâ bilemiyor bilim adamları! Rüzgarın meteorolojinin konusu olduğunu sanıyor bu adamlar, rüzgarın Tanrı'nın soluğu nefesi olduğunu unutmuş, bu adamlar! O kaskatı, sert, çelik silahlarıyla, hala iyilikten, adaletten bahseden Allah'ın çocuklarını ve Allah'ı öldürmeye yemin etmişler! Yer, gök, doğu, batı, uygarlıkları, bilim adamları... Görecekler, ilahiler mi deliyor bu gök kubbeleri, atom bombaları mı?
Kullanıcı küçük betizi
Urumchi
Üye
Üye

İletiler: 259

İletigönderen Urumchi » Sal Mar 31, 2009 12:36

ekonomik kriz. Bunun partiye etkisi 2 puan

Davos krizi ile oylar %55 oluyor ; Ekonomik kriz ile sadece %2 azaliyor ....

Askere orduya sovuyorlar %2 azaliyor ...

Iddia ediyorum Deniz Baykal , Peres'e ana avrat duz gitsin herhangi bir oturumda ...

CHP %50'yi bulur !

Eger iktidar istiyorlarsa , CHP'li arkadaslar genel baskanlarina bu yonde tesvikte bulunsunlar ...

Gerisi bos ....
Ama bilmedikleri bir şey var! Güneşin neden bu kadar parlak olduğunu hâlâ bilemiyor bilim adamları! Rüzgarın meteorolojinin konusu olduğunu sanıyor bu adamlar, rüzgarın Tanrı'nın soluğu nefesi olduğunu unutmuş, bu adamlar! O kaskatı, sert, çelik silahlarıyla, hala iyilikten, adaletten bahseden Allah'ın çocuklarını ve Allah'ı öldürmeye yemin etmişler! Yer, gök, doğu, batı, uygarlıkları, bilim adamları... Görecekler, ilahiler mi deliyor bu gök kubbeleri, atom bombaları mı?
Kullanıcı küçük betizi
Urumchi
Üye
Üye

Re: AKP'deki düşüş devam edecek

İletigönderen sessiz sedasız » Sal Mar 31, 2009 14:19

AKP’nin karşısında bir alternatifin olması halinde oy kaybının çok daha fazla olabileceğini ileri süren Gür, CHP ve MHP’deki oy artışlarının da milletvekili seçimleri için herhangi bir işaret vermeyeceğini savundu.

bu saptama bana göre yalnış.sebebi ise akp li belediyelerin ne kadar yiyici ve zihniyeti belli olsa dahi diğer belediyelere göre hizmet anlayışı daha fazla.zaten akp liler oy getirebileceği için genelde belediyecilik anlayışlarına güveniyorlar.belediyecilikte genelde iyi olmalarına ayrıca sağa sola para kömür beyaz eşya dağıtmalarına rağmen chp ve mhp nin oylarının artması halkın tepkisinin yerelden daha çok genel icraatlere verildiğini düşündürüyor bana.bu tepkide yerelde bu kadar keskin olduysa milletvekili seçimlerinde de çok daha keskin olacaktır.ben bir genel seçimde akp ne kadar oy alıyorsa yerel seçimde onun 5 10 puan üzerinde bir oy almasını beklerim.çünkü bazı chp li akrabalarımdan ve tanıdıklarımdan bile genelde asla ama yerelde akp ye oy verebileceğini zaman zaman duymuştum.aklımda ki bu düşünceye rağmen akp yerelde bu kadar puan kaybetmişse ve akp nin kaybettiği oylarla birlikte kararsızlarda büyük ölçüde muhalefete yanaşmışsa bu benim için ileriki genel seçimlerde çok çok büyük bir değişimin belirtisidir.onun için chp ve mhp nin genel seçimlerde belkide koalisyon kurabileceğini düşünüyorum.bilmem ki çok mu iyimserim ???
Sen ne kadar bilirsen bil,Senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır.
Kullanıcı küçük betizi
sessiz sedasız
Üye
Üye

İletiler: 988

Re: AKP'deki düşüş devam edecek

İletigönderen Urumchi » Sal Mar 31, 2009 15:05

sessiz sedasız yazdı:
chp ve mhp nin genel seçimlerde belkide koalisyon kurabileceğini düşünüyorum.bilmem ki çok mu iyimserim ???

Bana gore bir koalisyondan cok , bir daha ki genel secimlere akli basinda bir merkez sag parti girerse AKP yalan olur ..

MHP ve CHP tas catlasa %40 alirlar , AKP %48'i gordu ...

Acilen , Anti - Emperyalist bir merkez sag hareketi baslarsa ... Bir sonuca ulasilabilir ..

Tabi bugune kadar boyle bir sag parti malesef olmadi :) ...
Kullanıcı küçük betizi
Urumchi
Üye
Üye

İletigönderen özgürtürk » Sal Mar 31, 2009 15:31

Selamlar, aranıza yeni katıldım. Gerçi eskiden pek çok forumda yazmışlığım var idi, lakin ne hikmetse bu forumlar birer birer kapandı/kapatıldı!
Her neyse,
Demek istediğimi kısa ve öz bir biçimde aktarayım ki başınız ağrımasın;
Kanaatim odur ki artık siyaseten SAĞ-SOL kavramları yok! Daha doğrusu günümüz şartlarında politik yaşantımızı SAĞ-SOL olarak gruplamak ciddi bir hata gibi duruyor.
Bence artık iki ana kutup CUMHURİYETÇİLER ve KÜRESELCİLER olarak tanımlanmalı. Her ana siyasi görüşün fraksiyonları olabileceği gibi bu saydığım iki görüşün de fraksiyonları vardır ve olmalıdır da;
Özünde Cumhuriyetçi olmakla birlikte kimileri Türkçü/Turancı, bazıları Sosyal Demokrat ve hatta bazıları da Muhafazakar kanatta görebilir kendilerini.. Lakin aslolan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinden hareketle siyasal görüşlerini temellendirmek olmalıdır.
Karşı tarafta, bir güruh kendini AKP ci, bir miktarı salt liboş ve belki daha azı katıksız ayrılıkçı/Kürtçü diye tanımlayabilir kendini.. Neticeten hepsi Küreselcidir özünde.. Ve sanmam ki bu tanımlamadan gocunsunlar..
Yani nihayetinde, konuya biraz da bu açıdan bakıp öyle değerlendirmek ve fraksiyonlarımız dahi olsa Cumhuriyetçi kafalar olarak birlikte hareket tarzı geliştirmek zorundayız.. Çünkü karşımızdaki güruh hep birlikte hareket ediyor!
Saygılarımla.
Kullanıcı küçük betizi
özgürtürk
Üye
Üye

İletiler: 84

İletigönderen termO » Sal Mar 31, 2009 19:59

Hayırlısıyla bir seçimi daha geride bırakmış olduk.Seçimde Chp'den sandık görevlisiydim.Bulunduğum sandıkta Chp Akp'ye 3 kat fark atmıştı,bazı sandıklarda ise 220 Chp,30 Akp oyu çıktı. :) Fakat İşçi Partisi belediye meclislerinde nerdeyse hiç oy alamadı.Toplasanız 5 oy dahi etmez yani.Bu biraz can sıkıcıydı...
Akp düşüştedir.7 yıl sonunda nihayet oyları düşmeye başlamıştır fakat bizim ümitlenebilmemiz için yeterlimidir bilemiyorum...Oyları düşmesine rağmen 2 muhalefet partisinin toplamından daha fazla oy aldılar.Bunu görmezden gelerek ''Akp eridi bitti yandı gitti'' diye düşünmek gerçekçi olmayacaktır.
Akp'nin oylarının düşmesinin en büyük nedeni ekonomik krizdir.Küresel kriz şu anda tüm aleviyle kendisini hissettirmekte,ihracat rakamları düşmekte,işsizlik tavan yapmaktadır.Çevremdeki birçok kişi işsiz duruma düştü ekonomik kriz yüzünden.Burada da doğal olarak en büyük suçlu Akp olduğu için,Akp'nin oyları düşmüştür.Fakat düşen oyları Chp'ye veya İşçi Partisi'ne gitmemiş ise burada suçlu olan Baykal ve ekibidir.Akp artık doğal ömrünü tamamlamış ve ekonomiyi mahvettiği için buna alternatif olarak normalde Chp'nin görülmesi gerekmektedir.Bu ortamda dahi Türk ulusu Chp'ye güvendiğini ama Baykal'a güvenmediğini belli etmiştir.Bu yüzden Baykal Efendi'nin çıkıpta ''Chpnin oylarını arttırdık,yükseliyoruz,Akp bitiyor artık vs..'' demesi bana çok komik gelmektedir. :) Aslına bakarsanız Baykal'ın durumu Akp'den bile daha kötüdür.Bu kadar rezil durumda bir Akp bir daha bulunamayabilir.Eğer Akp hatalarından ders çıkartırsa ve ekonomik krizde 2010 yılında biraz sönmeye başlarsa Akp oylarını yeniden yükselticektir.Bu durumda Akp'nin alacağı en muhtemel oylar Mhp ve Saadet tabanlı olacaktır.Az birazda Chp'den oy kapacağı muhakkaktır.Fakat ben 2011 seçimlerinde Chp'nin yine yerinde sayacağına inanıyorum.7 yıl önceki Chp ile şimdiki Chp arasındaki tek fark Kemel Kılıçdaroğlu'nun kişisel başarısından ibarettir. :) Yoksa parti yönetimi,teşkilatlar,çalışmalar,projeler bazında Baykal'ın Chp'si hala yerinde saymaktadır ne yazık ki...
Ekonomik krizden sonra Akp'ye en büyük darbeyi Tayyip'in gururu ve kibiri vurmuştur. :) Ceketi aday gösterse başkan seçtireceğini zanneden zihniyetin oyları elbette düşecektir.Kayseri'de yüzde 70 oy alan Akp bu seçimde yüzde 50 oy alabilmiştir.Kayseri gibi bi yerde oylarını bu kadar düşüren Akp,bunu sadece kendi beceriksizliğine borçludur.Yoksa Chp'nin veya Mhp'nin çalışmaları sonucu olan bir olay yoktur ortada...
Peki bundan sonra ne oalcaktır?
-Akp'nin imajı sarsılmış ve ilk defa oy kaybetmiştir.Bunun nedenleri üzerinde mutlaka düşüneceklerdir.Kendilerince bazı önlemler alacakları kesindir.Bunları zaman içerisinde göreceğiz.
-Pembe tablodan bir an önce sıyrılmamız şarttır.Atatürkçüler olarak Akp'nin oy kaybetmiş olmasına sevinmeliyiz ama bu bizim tek tesellimiz olmamalıdır.Ergenekon tertibi tüm hızıyla devam etmektedir,önümüzdeki günlerde yeni anayasanın tekrar gündeme geleceği muhakkaktır.Bu durumda Mhp'nin tavrı önemlidir.Akp yine Mhp'yi yanına alabilirse birşeyler yapmaya çalışacaktır.
-Akp hala meclisten istediği kanunu geçirebilecek güce sahiptir ve bunu Çankaya'da rahatlıkla onaylatacaktır.Bu durum gözardı edilmemelidir.Meclis çoğnluğuuna ve Çankaya'ya sahip olan bir Akp'yi 100 küsur vekili bulunan Chp'nin durdurması çok zordur...
-Eğer Chp kendisini Baykal'dan kurtarabilirse mutlaka sıçrama yapacak ve bu sefer Akp'nin oylarından çok daha ciddi düşüşler görülecektir.
Kullanıcı küçük betizi
termO
Üye
Üye

İletiler: 12

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x