'Parti olarak kendini yenilemez ve oy kaybının nedenlerini sorgulamazsa AKPnin düşüş trendi artarak devam edecek'
29 Mart seçiminde yüzde 1.5lik hata payıyla AKPnin yüzde 39.8 oy alacağını açıklayan A&G Araştırma Şirketinin sahibi Gür, AKPnin oy kaybını üç nedene bağladı: Kriz, yanlış aday tercihi ve Güneydoğu politikası
Yerel seçim öncesi yaptıkları kamuoyu araştırmasıyla AKPnin oy kaybını önceden bilen ve seçim sonuçlarına yönelik en yakın tahmini yapan A&G Araştırma Şirketinin sahibi Adil Gür, Herkesten farklı bir şey söylediğimiz için araştırmanın başarısı dikkat çekti dedi.
Son genel seçimlerde en yakın tahmini yapan Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketini yöneten Tarhan Erdemle 17 yıl çalıştıktan sonra kendi şirketi A&Gyi kuran Adil Gür, yerel seçimin kazananlarından.
CNN Türk için 21-22 mart arasında 44 ilde 5 bin 412 kişiyle yaptığı araştırmada, artı eksi 1.5lik hata payıyla AKPnin yüzde 39.8 oy alacağını açıklayan Gürün tahminin doğruluğu, sonuçların açıklanmasıyla tescillendi.
Kriz ve Güneydoğu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Davos çıkışı sonrası AKPnin oyunu yüzde 55lere yükselttiğini, ancak bu oy oranının yerel seçimler öncesi düşüşe geçtiğini tespit ettiklerini belirten Gür, bu konuda şunları söyledi:
Seçimlerden 1 ay önce AKPnin yüzde 40ın altına düşeceğini öngörmüştüm. Bunun bana göre 3 nedeni var ve birincisi ekonomik kriz. Bunun partiye etkisi 2 puan.
Buna ek olarak Kimi gösterirsem kazanırım mantığıyla AKP bazı illerde aday seçiminde hata yaptı. Başbakanı yakın çevresindeki milletvekillerinin yanılttığını düşünüyorum. Bu yanlış adaylar da 2-3 puan götürdü. Yüzde 1.5-2 de Doğu ve Güneydoğuya yönelik politikalarının partiye oy kaybettirdiğini düşünüyorum.
AKPye yönelik mağduriyet algısının bu seçimlerde gündemde olmamasının da oy kaybını etkilediğini kaydeden Gür, AKPdeki düşüşün süreceğine yönelik öngörüsünü de şöyle açıkladı:
AKP'deki düşüş artarak devam edecek
Mağduriyet algısı beceriksizlik algısına dönüşmeye başladı. Başbakanın bunu dikkate alıp projelerle seçmenin karşısına çıkması gerekiyor. Parti olarak kendini yenilemez ve oy kaybının nedenlerini sorgulamazsa AKPnin düşüş trendi artarak devam edecek.
Başbakanın sert söylemi
AKPnin karşısında bir alternatifin olması halinde oy kaybının çok daha fazla olabileceğini ileri süren Gür, CHP ve MHPdeki oy artışlarının da milletvekili seçimleri için herhangi bir işaret vermeyeceğini savundu.
Seçim kampanyası sırasında Başbakan Erdoğanın dile getirdiği sert söylemin CHP ve MHPnin adaylarını kuvvetlendirdiğini belirten Gür, AKP karşısında birleşme yaşandığında bir çok ilin kaybedildiğinin görüldüğünü söyledi.
Hep doğru tahmin yapıyoruz
Antalya, Siirt, Van ve Şanlıurfayı AKPnin kaybedeceğini de önceden bildiğini dile getiren Gür, seçim sonuçlarına ilişkin başarısını da şu şekilde değerlendirdi: Şirketim ilk kez doğru ve yakın tahminde bulunmadı. 1995ten bu yana tüm seçimlerde başarılı tahminde bulunduk. Bu kez çok başarılı algılanmamız herkesin söylediğinin aksini açıklamamızdan kaynaklandı. Seçim öncesi yaygın kanaat AKPnin oylarını koruyacağı veya bir miktar artıracağı yönündeydi. Biz bunun böyle olmadığını açıkladık ve onun için öne çıktık. Kamuoyu araştırmalarında çıkan farklı sonuçları, araştırmadaki anketör faktörüne bağlayan Gür, Ustam dediği Tarhan Erdemin titizliğine de kefil olduğunu söyledi. Seçimin asıl galibi Adil Gür oldu yorumlarını manevi yönden kabul ettiğini anlatan Gür, bunun ekonomik yansımasının olup olmayacağının önümüzdeki günlerde görüleceğini ifade etti.
VATAN GAZETESI