AKP iktidarı bu yanlışları nasıl yaptı?

AKP iktidarı bu yanlışları nasıl yaptı?

İletigönderen İlteriş Kağan » Prş Tem 08, 2021 17:24

AKP iktidarı bu yanlışları nasıl yaptı?
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin anketine göre halkın yüzde 70'i bugün yaşanan kötü ekonomik sorunların, ekonomi politikalarında yapılan yanlışlardan kaynaklandığına inanıyor.
Yanlış diyen yüzde 70; bu vesile ile yanlışlardan dolayı sıkıntı çektiğini de açıklamış oluyor. Aksi halde neden yanlış desin?

AKP'nin her seçim bildirgesinde iktisat politikaları yoktur. Yalnızca yapacağız - edeceğiz şeklinde popülist tavizler vardır. Daha teknik olarak bakarsak, politika yok, politikasızlık vardır.

AKP iktidarı bu yanlışları nasıl yaptı?
1. İlk icraat olarak, Devlet Planlama Teşkilatı'nı rafa kaldırdı ve sonra da feshetti.
Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, yerli ve yabancı ciddi yatırım sermayesi ürkektir. İstikrar arar. Planlama, uygulanacak iktisadi ve sosyal politika hedeflerini belirler. Bu politikaların koordinasyonunu yapar. Planlama yapılırsa, ekonomide belirsizlik azalır, ayrıca mecliste görüşüldüğü için konsensüs ve güven oluşur.
AKP Genel Başkanı Erdoğan, hangi gerekçelerle olduğu tartışmalı olan günübirlik kararları tercih etti. Bu nedenle ekonomi dünyanın en kırılgan ekonomisi oldu.

2. Devlet dışlandı ve piyasa-devlet dengesi bozuldu. Devletin ekonomide payı azaldı. Kamu kurumlarının, tekel niteliğinde olanlar dahil, özelleştirilmesi ve kamu yatırımlarını kamu-özel işbirliği çerçevesinde yapılması nedeni ile devletin ekonomide payı azaldı.
Kamu tekellerinin özelleştirilmesi piyasada oligopol yapıların oluşmasına neden oldu. Stokçuluk arttı.

Kamu-özel işbirliği gelecek kamu gelirlerine bu günden çek yazmak demektir. Potansiyel kamu gelirlerinin bu günden harcanmasıdır. Bu nedenledir ki, bütçe içinde yatırım harcamalarının payı düştü. Bütçe; popülizm ve şatafat bütçesi oldu.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kaldırıldı. Kamu bankaları her seçimde ucuz kredilerde kullanıldı.

3. 2003 sonrasında dünyada sermaye hareketleri hızlandı. AKP iktidarı bu imkanı kullanamadı. Dalgalı kur politikası paralelinde kontrolsüz kısa vadeli sermaye girişleri arttı. Kısa vadeli sermaye (sıcak Para) girişlerinin daha fazla olduğu ekonomilere, yabancı sermaye doğrudan yeni yatırım yapmıyor. Ya içerde finans sektörünü tercih ediyor, ya da kurulu işletmeleri satın almayı veya ortak olmayı tercih ediyor. Bunun nedeni sıcak para hareketlerinin spekülatif piyasa yaratması, hızlı girip çıkmasıyla belirsizlik ve ülke riski artırmasıdır.

Bu yanlışın sonucu olarak; 2013 yılına kadar düşük kur, dışa bağımlı üretim yapısına neden oldu. Cari açık sürdürülemez boyuttadır. Girdi ithalatının yüksek olması, firmaların zora girmesi işsizliği artırdı.

Yüksek risk ve kırılganlık kur şoklarına neden oldu. Enflasyon arttı, halk yoksullaştı, toplumsal refah kayboldu, döviz borcu olan firmalar zora girdi.

4. AKP'nin dış ticaret politikası hiç olmadı. Dış ticarete Çin lobisi hakim oldu. 2003 yılından 2019 yılına kadar geçen 17 yılda, Çin'e karşı 256,6 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Çin'de büyüme mucizesi Çin'in becerisi değil bizim gibi hesap-kitap bilmeyen ülkelerin beceriksizliğidir.

Üstelik Çin'den hiç ithalat yapmazsak, üretimimiz değişmez. Çünkü Çin'den aramalı ve teknoloji ithalatının payı çok düşüktür.
Çin lobisi kimdir? Tarikatların etkisi var mı? Bunlar cevaba muhtaçtır.

AKP'nin ekonomi alanında yanlışları olmasaydı;
* Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılamaz, spekülatif seviyesine inmezdi,
* Türkiye Dünyanın en kırılgan ve en riskli ülkesi olmazdı,
* Enflasyon yüzde 18 seviyesine çıkmazdı;
* İşsiz sayısı 10 milyona, mutlak yoksul sayısı 16 milyona çıkmazdı,
* Merkez Bankası rezervleri eksiye geçmezdi,
* Yabancı ve yerli sermaye kaçmazdı, beyin göçü olmazdı.
Bu kadar yanlış, sehven de olsa olmaz… Ekonomiyi yönetenler bu yanlışları neden yaptılar?..

Esfender KORKMAZ
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x