
Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesi, Anayasa Mahkemesi adıyla dün Danıştay'ın belde belediyelerinin yerel seçimlere katılabileceği yönündeki kararını eleştiren açıklamanın mahkemenin 6 üyesi tarafından görüş birliği içinde yapıldığı yönünde bir açıklama yapan Başkan Haşim Kılıç'ı yalanladı. 8 üye, "bizim bu metinden haberimiz yok" dedi.
ANKARA- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sabah saatlerinde Osman Paksüt'e cevap olarak yaptığı açıklamaya Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesinden yalanlama geldi. Anayasa Mahkemesi adıyla dün Danıştay kararına yönelik açıklamadan haberi olmadığını belirten Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'e, "Muhalif görüşte olduğu için bu açıklamadan haberi olmaması normaldir" diye cevap veren Başkan Kılıç, bu açıklamayı 6'ya 5 karar ile yaptığını söyledi. Bu açıklamadan hemen sonra Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesi bir karşı bildiri yayımlayarak, Haşim Kılıç'ın açıklamasını yalanladı ve Anayasa Mahkemesi adıyla dün yapılan açıklamadan haberdar olmadıklarını bildirdi.
Bu durum yüksek yargı krizini derinleştirirken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, kendi açıklamasını yalanlayan üyelerin bildirisi sorulduğunda herhangi bir cevap vermeden binadan ayrıldı.
Haşim Kılıç'ın sabah saatlerinde yaptığı açıklama şöyleydi:
Anayasa Mahkemesi kapatılan belediyelerle ilgili olarak Danıştay ve YSKnın tüzel kişilikleri devam ettiği için seçime girebililer kararlarının Yüksek Mahkeme kararlarıyla çeliştiğini açıklayarak bunun Anayasa ihlali olduğunu vurgulamıştı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, belediyelerin dava açmalarına ilişkin yasal sürelerin başlangıç tarihinin, 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yayımlandığı 22 Mart 2008 yerine Mahkemenin gerekçeli kararının yayımlandığı 6 Aralık 2008in esas alınarak Mahkeme kararının değiştirilmesine yol açan bir sonuca ulaşıldığı bildirilmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin bu açıklamasının üzerine Başkanvekili Osman Paksüt, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı imzasıyla kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin yapılan açıklamanın, ''heyet kararı olmadığını'' ve ''açıklamada yer alan değerlendirmelere katılmadığını'' söyledi. Bu da kafalarda Anayasa Mahkemesi içerisinde bir fikir ayrılığı mı oldu şeklinde sorulara neden oldu.
Danıştay'ın verdiği, kapatılacak belde belediyelerinin de yerel seçimlere katılmasının önünü açan kararla ilgli Yüksek Seçim Kurulu'nun yaptığı "katılabilirler" açıklamasına tepki gösteren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "biz görüşümüzü bildirdik, bundan sonra bu kararı veren mahkemenin neden böyle bir karar verdiğini kamuoyuna açıklaması lazım" dedi.
Seçimlere yönelik yapılan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını ve kanunun geçici 1. maddesinin iptal isteminin olduğunu hatırlatan Kılıç, "Biz bunu karara bağladık biliyosunuz. Bu 6'ya 5 oy çokluğuyla alınmış bir karardır. Bu karara dair de gerekçelerimizi açıkladık" dedi.
Kılıç, bunun üzerinden daha sonra Danıştay'ın, Anayasa Mahkemesi'nden farklı yönde bir karar vermesini anlayamadığını ve bunu o beldelerin seçime girmesinin önünü açan kararı veren mahkemenin kamuoyuna anlatması ve kamuoyunu ikna etmesi gerektiğini vurguladı.
Dün Anayasa Mahkemesi tarafından seçimlere izin veren Danıştay kararını eleştiren açıklama konusundaki soruları da cevaplayan Kılıç, "Yapılan dünkü açıklama, biz geçici 1. maddenin iptali istemini görüşürken buna onay veren 6 arkadaşın isteği ile yapılmıştır. Biz Anayasa mahkemesi açısından daha önce bu konuyu görüşmüş insanlar olarak Danıştay'ın kararıyla ilgili görüşümüzü bildirdik" dedi.
Kılıç, "Sizin kararınız işlevsiz kalmış oldu, şimdi bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?" sorusuna da, "Biz verdiğimiz kararın arkasında durduk, yaptığımız açıklama da buna yönelikti. Şimdi farklı bir karar veren Danıştay da verdiği karara kamuoyuna açıklamak, anlatmak, gerekçelerini bildirmek durumundadır. Kendilerine dışarıdan bir durum olmuşsa onu da kendileri açıklayacaktır" şeklinde konuştu.
Kılıç, kurumlar arasındaki çatışma ve çekişme sorusuna da, "Bizim gibi kurumlar arasında bir kin olması asla düşünülemez. Biz düşüncelerimizi açıkladık, verilen karar ile ilgili yorum yaptık" şeklinde cevap verdi.
YSK'nın konuyla ilgili olarak basına salı günü açıklama yaptıktan sonra öğlen saatlerinde Başbakan'ın karara yönelik sert açıklamasını ve ardından da Anayasa Mahkemesi'nin 6 üyesinin Başbakan'a paralele bir açıklama yapmasının nasıl karşılandığını sorulması üzerine de Kılı, tamamile bir rastlantı olduğunu söyledi. kendi açıklamalarının Başbakan'ın açıklamasından bağımsız olduğunu belirten Kılıç, "Biz YSK'nın kararını Resmi Gazete'den dün öğrendik, gazete öğle saatlerinde elimize ulaştı ve açıklamanın akşam saatlerinde olması kaçınılmaz oldu" dedi.
