AKP'ye 3. Napolyon benzetmesi

Genel & Güncel Konular

AKP'ye 3. Napolyon benzetmesi

İletigönderen Pınar » Cmt Mar 14, 2009 9:03

Fransız Le Nouvel Observateur Dergisi: AKP basını 'boğuyor'.

Dergi, "Bu ülkede, basını boğazlamak gibi Üçüncü Napolyon’a özgü yöntemlere rastlıyoruz" diye yazdı. Derginin tarihçi yazarı Jacques Julliard köşe yazısında, ’siyasi baskı’ uygulayan hükümete rağmen, Türkiye’de yaşanan kültürel atılıma, Hürriyet’in artan tirajını örnek gösterdi.

Haftalık tirajı 542 bin olan Fransız Le Nouvel Observateur Dergisi, bu haftaki sayısında, Türkiye’ye yaptığı kısa seyahati aktaran tarihçi ve yazar Jacques Julliard’ın izlenimlerine yer verdi.

Julliard, ’Geçmiş ve gelecek arasındaki Türkiye’ başlıklı köşesinde, "Türkiye’nin önde gelen medya grubu Doğan Yayın Holding 395 milyon Euro vergi cezasına çarptırıldı. Bu ülkede, basını boğazlamak gibi Üçüncü Napolyon’a özgü yöntemlere rastlıyoruz" diye yazdı. "Modern, Müslüman ama laik bir Türkiye’ye evet, İslamcı bir Türkiye’ye ise hayır" diyen Julliard’ın yazısı özetle şöyle:

Çin benzeri otorite

Kısa bir süre önce gittiğim Türkiye’de bir olgu var ki, her şeyin üzerinde. Brüksel’deki AB budalalarına rağmen Türkiye’de sessizce yapılan niyet değişiklikleri ve belli bir gizliliğe karşın artan İslamcılık ile ekonomik modernleşme arasında hızlı bir yarış var. Çin’deki rejim benzeri otoriter bir hükümetin yönetiminde ve onun siyasi baskısı altında, ekonomik liberalizmin en saf haliyle karşı karşıyayız.

Hürriyet’in tirajı artıyor

Artan milli gelir ve şehirleşme İstanbul’u dünyanın hızlı büyüyen kenti haline getirdi. Müzeler çoğalıyor, müzik dünyasında büyük gelişme yaşanıyor ve mucize sayılabilecek şekilde Hürriyet gibi büyük gazetelerin düzenli olarak tirajını yükseltmesi kültürel patlamanın da bu hızdan geri kalmadığını gösteriyor.

Basını baskı altında tutuyorlar

Türkiye’de rejimin sertleşerek özellikle basını baskı altında tutma ve takibat açtırma girişimleri olmasa, bu gelişmeler Türkiye adına sevindirici gelişmeler olarak kaydedilebilirdi.

Stalin’in de meclisi vardı

Parlamento, seçimler ve siyasi partiler, Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği’nde de vardı. Ancak demokrasinin olmazsa olmaz kriteri ’basın özgürlüğü’dür. 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimler arifesinde gazeteciler keyfi olarak gözaltına alınırken, Türkiye’nin önde gelen medya grubu Doğan Yayın Holding 395 milyon Euro vergi cezasına çarptırıldı. Basını boğazlamak gibi 3’üncü Napolyon’a özgü yöntemlere rastlıyoruz.

Yarının Türkiyesi ne?

Müslüman olmayan vatandaşlara tacizler artmaktadır. Örneğin eskiden okullarda belli bir yere sahip olan dinler artık dışlanmaktadır. Yarının Türkiyesi ne olacak? İslamcı güçlü bir Cumhuriyet mi? Yoksa batı modeline yaklaşan modern bir ülke mi? Türkiye’nin gelecek yıllardaki siyasi gelişimi karar niteliğinde olacaktır.

İslamcı Türkiye’ye hayır

Kemalist, yahut post-Kemalist, yani Müslüman ama aynı zamanda laik bir Türkiye’ye ’Evet.’ Ancak İslamcı bir Türkiye’ye ’Hayır’ diyoruz.

Sözde Ermeni Soykırımı Kanunu’nu eleştirmişti

Fransız tarihçi-yazar Jacques Juillard, sözde Ermeni soykırımını tanıyan kanunun Fransa parlamentosuna sunulmasını eleştirmiş ve "Tarihi tarihçilere bırakın" diyen özgürlük bildirisinin mimarlarından olmuştu. Juillard, hálá Fransa’nın en büyük haber kanalı LCI’ın yorumculuğunu da yapıyor.

Cumhuriyet devralmış imparatorluk kurmuştu

Fransa İmparatoru Napolyon Bonarparte’ın yeğeni olan Louis Napoleon, 1848 yılında, Fransa’nın ilk Cumhuriyet idaresinin başına geçti. Birinci Cumhuriyet’in ilk devlet başkanı olan Louis Napoleon, oyların yüzde 75’ini alarak devlet başkanı seçilmişti. Ancak görev süresinin 3’üncü yılında, siyasi ve ekonomik reformlarını gerçekleştirmeye zamanı kalmadığı bahanesiyle Anayasa’yı değiştirip bir dönem daha seçilmenin yolunu açmaya çalıştı. Kendisini engelleyen parlamentodaki muhalefeti sindiren Louis-Napoleon, 1851’de bir darbe düzenleyip ’3’üncü Napolyon’ adıyla İmparatorluk ilan etti. Ardından tartışmalı bir referandumla halkın da desteğini aldı. 1870’e kadar tahtta kalan 3’üncü Napolyon, özellikle 1860’lara dek, muhalefeti yok etmek için basına sıkı bir sansür uyguladı. Önceleri 3’üncü Napolyon’u destekleyen Victor Hugo gibi aydınlar, onun diktatörleşmesinin ardından gönüllü sürgüne gittiler.

Resim
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye
 
İletiler: 1380
Kayıt: Çrş Haz 06, 2007 7:47

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x