Al AK Partiyi vur, cuntaya!
Anayasa Mahkemesinin 367 Kararı için eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk NTVde Mirgün Cabasa aynen şöyle dedi:
-Hukuk açısından kabul edilemez ama siyasi olarak doğru olduğunu düşünüyorum!
Hukuksuz demokrasi!
Bu bir Türkiye klasiği.
Gücü gücü yetene
Siyasi tarihimiz bu modelin sayısız örnekleriyle dolu. Hatırla Sevgili adlı televizyon dizisinde 1960lar zemin olarak kullanılıyor. Demokrat Partinin 27 Mayıs 1960 ihtilaliyle devrilişi sonrasında Adnan Menderes ve arkadaşlarının yaşadığı mağduriyetler sergileniyor.
Ekran başındaki vicdanlı kişilerin yürekleri buruluyor:
-Ya bu kadar da yapılır mı? Bu insanlar ülkeyi yönetmiş başbakan, bakanlar, milletvekilleri
Hıfzı Topuzun şiirsel bir üslupla kaleme aldığı anıları, Elveda Afrika, Hoşça Kal Paris kitabında 1954 yılına ilişkin şu satırları okuyalım:
Demokrat Parti, bir kanun çıkartarak CHPnin mallarına el koymuştu. Başbakan Adnan Menderes Mecliste kürsüye çıkıp CHPli milletvekillerine dönerek şöyle diyordu:
-Bu size vurduğumuz birinci yumruktur! İkincisi de hazırlanıyor
Şimdi yine halk desteğinin arkasında olduğuna inanan AK Parti, sayıların büyüsüyle çılgın bir koşu tutturmuş gidiyor:
-Ben en büyük partiyim, istediğimi yaparım!
Türkiyenin sistemini değiştirecek bir yapılanma projesini oturup kendi aralarında konuştuktan sonra (tıpkı öbürleri gibi) geceyarısı açıklıyorlar.
Kendilerinden başka kimseyi gözleri görmüyor.
Erken seçim kararı alıyorlar
Tarihini bile belirliyorlar.
Arkasından Cumhurbaşkanı seçimini TBMMden alıp, sandığa sokuyorlar, bunun için referandum planı yapıyorlar
Ama bütün bu radikal değişiklikler için AK Parti kurmayları dışında kimseye bilgi vermiyorlar, görüş almıyorlar.
Demokrasi kültürleri yok.
Bilmiyorlar, ama bu çok önemli değil.
Bilmediklerini de bilmiyorlar, her şey tepetaklak gidiyor. Kendileriyle birlikte demokrasiyi de rayından çıkartıyorlar.
Felsefeleri Hızlı Tren örneğindeki gibi
Güç bende, kimse karışamaz, basıp geçeriz!..
Biliyorsunuz o tren Pamukovada devrildi.
Bu halleriyle, tam karşılarında yer alan yapılanmalara denk düşüyorlar:
-Al AK Partiyi, vur cuntaya!
Nazım ALPMAN