Amerika İran’a Saldıramayacak! / Erol BİLBİLİK

Amerika İran’a Saldıramayacak! / Erol BİLBİLİK

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Sal Oca 22, 2013 12:02

Amerika İran’a Saldıramayacak!

Erol BİLBİLİK, Araştırmacı-Yazar

İran’ın bugüne kadar tespit edilmiş nükleer tesisleri Natanz, Arak ve Qom’da bulunmaktadır. Buna karşın uzmanlar Amerikan istihbaratı’nın bilmediği çok sayıda nükleer tesisin bulunduğunu söylemektedir. Amerika; tam ölçekli bir savaş yerine bir kaç saatlik, İran’nın nükleer tesislerini hedef alan bir hava operasyonunu tercih edecektir. Bu tür sınırlı saldırının bile çok ciddi riskleri olacağını bilen Obama Yönetimi’nin böyle bir kararı kolayca alamayacağı açıktır.

Peki, böyle bir saldırı sorunu çözecek midir?

- Hayır çözemeyecektir; en fazla birkaç yıl geriletebilecektir. Buna karşın İran’ın sözü edilen nükleer tesislerinin dışında Amerikan istihbaratının günümüze kadar tesbit edemediği çok sayıda nükleer tesisi mevcuttur.

Amerika’nın İran’a böylesine bir saldırısı, İran’ın nükleer programını hızlandırabilecektir. Örneğin İsrail’in 1981’de Irak’ın Osirak reaktörünü bombalamasından sonra Saddam’ın nükleer çalışmalarını hızlandırmıştı. Saddam’ı nükleer silah üretmekten alıkoyan gerçekte İsrail’in saldırısı değil Amerika’nın 1991 yılından itibaren yürüttüğü çevreleme politikasıydı. Bu nedenle Amerika’nın saldırısı sonrasında İran’a karşı daha aktif bir çevreleme politikası izlemesi gerekiyor. Buna karşın Amerikan halkı ve Amerikan ekonomisi Ortadoğu’ya daha fazla asker gönderemez. Yanısıra diğer ülkeler yaptırımlar konusunda Amerika’nın tek yanlı müdahalesinden sonra bu günkü kadar yardımcı olamaz. İlaveten İran’ın misillemesinden doğacak ciddi risklerde sözkonusudur. Bu bağlamda İran Basra körfezindeki petrolün yüzde 90’ını dünya pazarına ulaştıran Hürmüz Boğazı’nı kapatarak dünya petrolünün yüzde 25’inin dünya pazarından çekilmesini sağlar. Amerikan üslerine saldırarak, körfez ülkelerini çatışmaya çekerek krizin daha da derinleşmesini sağlar.

Nitekim ABD Genelkurmay Başkanı Martin Demsey ve merkez kuvvetler Komutanı James Mattis de , “İran’a saldırının çok büyük riskler ve belirsizlikler“ içerdiğinden söz ederek buna karşı duruyorlar.
Haziran sonlarında yapılacak İran’daki başkanlık seçimleri dikkate alındığında Obama’nın sürekli olarak, “İran için bütün seçenekler masada“ söyleminin amacı; İran’ın Uluslararası Enerji Ajansı (UAEA) ile işbirliği yapmasını zorlamak ve yaptırımları arttırmaktır.
O nedenle Amerika’nı İran’a saldırısı gündeme gelemeyecektir.

Erol BİLBİLİK, 21 Ocak 2013
Güncel Meydan
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Erol BİLBİLİK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x