Anayasa Mahkemesi tarihinde ilk kez böylesine bir olay yaşıyor... Mahkeme resmen ikiye bölündü. Bugüne kadar kanunlarla ilgili yapılan incelemelerde üyeler arasındaki farklı görüşler ve bölünmeler yaşanmıştı. Ancak bu kez durum farklı. Mahkeme üyeleri, karşılıklı açıklamalarla ve polemiklerle bölündü
Bir bölüm üyenin YSK ve Danıştayı suçlayıp, Anayasa ihlali yapıldığı yorumlarına, bir bölüm üye katılmayarak karşı açıklama yaptı.Önce Başkan Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesinin aksi yöndeki kararına rağmen kapatılan bütün belediyelerin seçime katılmalarına vize veren YSK ve Danıştaya sert çıktı. Bu yönde yaptığı açıklama, Anayasa Mahkemesinin ortak görüşü zannedildi. Ancak önce Başkanvekili Osman Paksüt Ben bu açıklamaya katılmıyorum dedi. Kılıç da, Paksüte O zaten karşı oy kullanmıştı. Haberinin olmaması normal. Ben üyelerin desteğiyle bu açıklamayı yaptım cevabını verdi. Ancak bu açıklamanın ardından 8 mahkeme üyesinin, Kılıçı yalanlayan ve açıklamasına karşı çıkan deklarasyon gibi bildirisi geldi.
İKİ CEPHE AÇILDI
Böylelikle Kılıç zor durumda kaldı. Şimdi mahkemede derin bir çatlak var.. Bir tarafta Turgut Özalın seçtiği Başkan Haşim Kılıç ile her zaman Kılıç ile birlikte hareket eden Sacit Adalı ve Ahmet Necdet Sezerin seçtiği üyeler Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli var.
Diğer tarafta ise Süleyman Demirelin seçtiği Fulya Kantarcıoğlu ile Sezerin seçtiği Şevket Apalak, Osman Paksüt, Mehmet Erten, Necmi Özler, Ayla Perktaş ile yedek üyeler Cafer Şat ve Fettah Oto bulunuyor. Diğer iki yedek üye Mustafa Yıldırım ve Ali Güzel ise bu tartışmada taraf olmadılar.
Anayasa Mahkemesindeki bu durum Başkan Kılıç ile Başkanvekili Paksüt etrafında, tavır koyan üyeler oluştuğunu gösteriyor. Üstelik Başkanvekili Paksütü, 5 asil iki yedek üye, Başkan Kılıçı ise 4 asil üye destekliyor. Yani Kılıça karşı olan asil üyeler, bir farkla önde Yedek üyelerle birlikte ise üstün durumdalar
Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında da toplantı yeter sayısı için en az 367 milletvekili olması gerektiğine karar veren Anayasa Mahkemesi çok eleştirilmişti. Ancak o gün kararı, mahkeme üyelerinin oyları belirlemişti. Eleştirilse de oy çokluğu vardı. Bugün ise mahkeme başkanı Haşim Kılıça yönelik üyelerden bir bölümünün güvensizliği ortaya çıkmış durumda Kılıç tüm bu gelişmelerin ardından son söz olarak Kayıkçı kavgasına çevirmeyelim diyor ama bu tartışmadan Anayasa Mahkemesi de, kendisi de yara alıyor