Ankara’da yeni bir tartışma

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Ankara’da yeni bir tartışma

İletigönderen Türk-Kan » Sal Tem 31, 2007 9:34

Arınç kendini hâlâ meclis başkanı sanıyor

Ankara’da yeni bir tartışma başladı. 22 dönem sona erdi ama Manisa milletvekili Bülent Arınç Meclis Başkanlığı görevini sürdürüyor. Geçici Başkan Şükrü Elekdağ da görevde. Cumhurbaşkanı Sezer yurt dışına gitse vekaleti kime bırakacak. Arınç yemin törenine kadar Başkan olduğunu savunuyor. Ancak bu görüşe katılmayanlar “Arınç 22 Temmuz’da seçilemeseydi yine başkan mı olacaktı. Milletvekili olmayan başkan olur mu?’’ diyorlar.

Ankara’da beklenmedik bir anda yeni bir tartışma daha başladı. 22 dönem sona erdi ama Manisa milletvekili Bülent Arınç Meclis Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Ancak, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ da görevde. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yurt dışına gitmesi durumunda vekaleti kime bırakacağı da belirsiz. Arınç, yemin törenine kadar Başkan olduğunu savunuyor. Ancak bu görüşe katılmayanlar “Arınç, 22 Temmuz’da seçilemeseydi yine başkan mı olacaktı. O zaman TBMM’nin milletvekili olmayan bir başkanı mı bulunacaktı?’’ sorusunu soruyorlar. 22 Temmuz seçimi öncesinde, miting meydanlarına Erdoğan ve Gül ile beraber çıkan Arınç dün Genelkurmay Başkanına, "TBMM Başkanı" sıfatı ile başsağlığı masajı gönderdi. Ancak seçimlerden bu yana ‘En yaşlı üye’’ sıfatı ile geçici başkan olarak Şükrü Elekdağ da göreve bulunuyor.

KİMSE BANA SÖYLEMEDİ
Elekdağ, GAZETEPORT’un “ Şu anda TBMM Başkanı sizmisiniz yok sa Sayın Arınç mı. Cumhurbaşkanı yur dışına gitse, vekili kim olacak?’’ sorusuna "Kimse bana bir şey söylemedi" dedi ve şaşkınlığını dile getirdi. Arınç ise "Şu anda Meclis Başkanlığım devam ediyor,sayın Şükrü Elekdağ geçici Meclis başkanlığı görevine başlayıncaya kadar" diyerek yeni bir hukuksal tartışma başlattı. TBMM İçtüzüğü'nde "Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yasama yılıdır" ifadesi yer alıyor. Tüzüğe göre Arınç’ın ikinci üç yıllık yasama dönemi 22 Temmuz’da sona erdi.

MESAJ GÖNDERDİ
Mardin'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Uzman Çavuş Muzaffer Karaca'nın şehit olması dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a "TBMM Başkanı" sıfatıyla başsağlığı mesajı gönderen Arınç, TBMM'nin resmi internet sayfasında hala bu sıfatı kullanıyor. Arınç'ın bu yaklaşımı hukukçu milletvekilleri arasında da tartışmaya neden oldu. İşte bazı milletvekillerinin bu konudaki görüşleri: CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ: Milletvekilleri henüz yemin etmedi. Ancak, başkanlık konusunda yetkili kişilerle görüştüm. Bana kimse bir şey söylemedi. Böyle hukuki bir ihtilaftan söz edilmedi. Bana söylenen "Sizin göreviniz and içme töreni ile başlayacak" CHP eski Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Uğur Aksöz: Bu konuda, iç tüzükte bir boşluk, hukuki bir ihtilaf var. Ama sayın Arınç'ın miting meydanlarında, otobüsün üstünden "Emaneti size teslim ediyorum" ifadesi her şeyi net olarak ortaya koymaktadır. Bu yaklaşımı etik değildir. Seçilen yeni meclisin bunu öngörerek bunu mutlaka boşluğu gidermesi gerekmektedir. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü: Yeni meclis oluşana kadar Meclis Başkanı Arınç'tır. Ancak bu konuda bir teamül oluşmuştur. CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş: YSK seçim sonuçlarını ilan ettiği anda görev biter. Yani artık yeni meclis teşekkül etmiştir. Bizim de Arınç'ın da 22. Dönemle ilgisi artık bitmiştir, geride kalmıştır. YSK'nın ilanı ile yeni Meclis Başkanı geçici olarak Şükrü Bey'dir. Arınç'ın böyle küçük hesaplara girmesi yakışık değildir. Meclis Başkanlığı'nı hem söylem, hemdavranış olarak korunmalıdır. CHP eski Niğde Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Orhan Eraslan: Meclis Başkanı şu anda Şükrü Elekdağ'dır. Ama sayın Arınç, o makamı çok sevmiş olabilir. Tabii bu kendi iç dünyasıyla ilgili bir şey…

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x