YENİ kabine AKP Grubunda hayal kırıklığı yarattı. Bülent Arınçın Başbakan Yardımcılığı Milli Görüş çizgisinden gelenleri mutlu etti ancak AKPnin daha ılımlı isimleri Arınçın MGK üyesi olarak kabineye girişini tereddütle karşıladı.
Hürriyet Gazetesi'nden Turan YILMAZ'ın haberine göre Ahmet Davutoğlunun dışarıdan Dışişleri Bakanı olarak atanması da hoşnutsuzluk yarattı. Bazı AKPliler, "Muhalefet bunu, 341 kişilik gruptan bir Dışişleri Bakanı bulunamadı mı diye kullanır" endişesini dile getirdi. Müsteşarlığı döneminden beri yıldızlarının barışmadığı Ömer Dinçerin Çalışma Bakanlığı gibi kritik bir göreve getirilmesi de birçok AKPliyi tedirgin etti. Grupta bugüne kadar öne çıkmayan bir isim olarak dikkat çeken Cevdet Yılmazın Devlet Bakanlığı da şaşkınlık yarattı. Kulislerde, Yılmazın bakanlığında Dinçer etkisinden söz ediliyor. Selma Aliye Kavafın Devlet Bakanlığı da şaşırtırken, kulislerde Başbakan Tayyip Erdoğanın AKP Kadın Kolları Başkanlığından beri tanıdığı Kavafı çalışkanlığı nedeniyle bu göreve getirdiği konuşuluyor.
Meclis Başkanlığı istiyor
Başbakan Tayyip Erdoğanın kabine dışı bıraktığı eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin için Meclis grup başkanvekilliği görevlerini düşündüğü ileri sürülüyor. İddiaya göre bu görevi istemeyen Çelikin gönlünden Meclis Başkanlığı geçiyor. Çelikin yakın çevresine, "Bu işi daha önce yaptım. Şimdi bu görev benim için tenzil-i rütbe olur" dediği öne sürülüyor. Erdoğan, 2007 seçimlerinin ardından yaptığı kabine değişikliği sırasında da Çeliki yine bu görev için düşünmüş, ancak Çelik bu öneriyi kabul etmemişti. Kulislerde, Erdoğanın Köksal Toptanın Meclis Başkanlığı görevini sürdürmesi eğiliminde olduğu konuşuluyor.
Şahinin grup başkanvekili olacağına kesin gözüyle bakılırken, Çelikin aynı görevi istememesi halinde Devlet Bakanlığından alınan Kürşad Tüzmen ya da Enerji Bakanlığından alınan Hilmi Gülerin bu göreve getirilebileceği öne sürülüyor.