Arınç'tan Sezer'e suçlama
Meclis Başkanı Arınç, Anayasa Mahkemesinden, cumhurbaşkanı seçimini geçersiz sayan 367 kararını açıklamaya çağırdı.
"Meclis'e cumhurbaşkanı seçtirmediler" diyen Arınç, Sezer'in veto kararındaki tarihin de "eski tarih" olduğuna dikkat çekti.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanı seçim sürecinin Anayasa Mahkemesi tarafından çıkmaza sokulduğunu savunarak, "Yalvarıyorum size ey Mahkeme! O çok değerli yüce kararınızın gerekçesini yayınlayın da, demokrasi kaosa girmesin" dedi.
Haberin devamı
Meclis Başkanı Arınç, 5 yılın değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de bazı kurumların kutsal ve dokunulmaz görüldüğünü, Meclis'in ise yerden yere vurularak kararlarının yok sayıldığını söyledi.
HER GÜN YUKARILARA DOĞRU BAĞIRAMAM
Arınç, cumhurbaşkanı seçim sürecinin de Anayasa Mahkemesi tarafından çıkmaza sokulduğunu iddia etti. "Meclis'e cumhurbaşkanı seçtirmediler" diyen Arınç, mahkemenin "367 oy bulunmadığı gerekçesiyle cumhurbaşkanı seçimini geçersiz saydığını" hatırlatarak, gerekçenin bir an önce açıklanmasını istedi. Aksi halde yeni Meclis'in meclis başkanı ve cumhurbaşkanı seçmekte zorlanacağını belirten Arınç, yüksek mahkemeye "Yalvarıyorum o çok değerli yüce kararınızın gerekçesini yayınlayın da Türkiye'deki demokrasi kaosa girmesin. Ben her gün Meclis kapısına çıkıp bunun için yukarılara doğru bağıramam" diye seslendi.
SEZER'İN KARARINDAKİ TARİH NİYE ESKİ?
TBMM Başkanı Arınç "Ben hukukçuyum, Anayasa hukukçusuyum" diyecek, çok cesaretli insanların ortaya çıkamadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa değişiklik paketinin halkoyuna sunulması kararını 15 Haziran'da açıkladığını, ancak karar yazısında 8 Haziran tarihi bulunduğunu açıklayan Arınç, bunun maddi bir yanlışlık olamayacağını, Sezer'in çok titiz biri olduğunu kaydetti.
HARF HATASI İÇİN BİZİ NEREDEYSE AZARLADI
Gönderdikleri bir kanunda "yürürlük" kelimesinde "r" harfini unuttukları için, Sezer'in kendilerini "neredeyse azarladığını" anlatan Arınç, "Bu tarihi yanlış yazmış olamaz. İhtimal nedir? 8 Haziran'da bu hazırdı, şu veya bu sebeple gönderilmedi. 15 günün son dakikasında gönderildi denilebilir. Veya başka bir açıklama varsa o yapılabilir. İade üzerine gönderilen ve bir kelimesi bile değişmemiş bir kanun için tekrar 15 günlük inceleme süresi olabilir mi? 15'inde gelen bir şey niçin 8 Haziran tarihini taşımaktadır? İpin ucu biraz kaçmışa ve pirincin taşını ayıklamaya, süratle başlamamız gerekiyor."
GENELKURMAY'A SENARYOLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA ÇAĞRISI
Arınç, "ABD'deki Hudson Enstitüsü'nün Türkiye'ye yönelik senaryoya" ilişkin bir soru üzerine de, Türkiye üzerine senaryo üretmenin yanlış olduğu kadar, buna itiraz etmemenin, ilgili kuruluşlara bildirmemenin de o kadar yanlış olduğunu vurguladı. Büyükelçilik mensuplarının, askerlerin bu toplantıya katılmasının yararlı olabileceğini ifade eden Arınç, ancak toplantıdan sonra buraya katılanları, neler konuşulduğunu, askeri kurumlara, büyükelçiliklere bildirmesi gerektiğini belirtti. Arınç, Genelkurmay Başkanlığı'nın konuyla ilgili açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/19688/arınç'tan-sezer'e-suçlama.html