
Erik Jan Zürcher: “Kemalist modernite, bugün izlenebilecek bir modernleşme yolu değildir”
“Modernleşen Türkiye’nin Tarihi” isimli kitabın yazarı ve Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü* başkanı dünyaca ünlü Türkolog Erik Jan Zürcher, ARI Hareketi’nin Bilgi Üniversitesi’nde 14 Ekim 2009 tarihinde düzenlediği “Türkiye’de Sekülerleşme ve Modernleşme” başlıklı yuvarlak masa toplantısına konuk oldu.
“Kemalist modernleşme” konusunun ele alındığı toplantıya, Sayın Zürcher’in yanı sıra Prof. Dr. Feroz Ahmad, Prof. Dr. Mete Tunçay, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. İlter Turan, Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, Prof. Dr. Nihal İncioğlu, Prof. Dr. Nevin Yurdsever Ateş, Prof. Dr. Ziya Öniş, Prof. Dr. Hakan Yılmaz, Prof. Dr. Şule Kut, Şahin Alpay, Mustafa Akyol, Hasan Bülent Kahraman, Nicole Pope, Nagehan Alçı gibi akademi ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Dr. Cüneyt Ülsever’in moderasyonunda, iki oturum üzerinden yürütülen tartışmada öne çıkan başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.
- ☩ Kemalist modernite, izlenebilecek modernlik tanımlarından yalnızca biri olmakla birlikte, erken Cumhuriyet dönemini anlamak açısından önemli ipuçları sunmaktadır. Fakat Kemalist modernite, bugün izlenebilecek bir modernleşme yolu sunmamaktadır.
☩ Kemalism, katı sınırlara sahip bir ideoloji değildir; Kemalist modernitenin savunduğu muasır medeniyetler seviyesi de farklı yorumlamalara açıktır.
☩ Farklı Kemalizm tanımları yapılabilir – bu tanımların içi dönemsel olarak farklı şekilde doldurulabilir. Sorgulamamız gereken, Kemalizmden ne anladığımızdır: Belirli zaman çerçevelerine sıkışmış tanımlar mı yoksa daha genel geçer, dönemsel kısıtlamaları aşan bir tanım mı?
☩ Kemalizm ve Kemalist modernleşme ne kadar özgürlükçüdür? Demokratik, bireysel özgürlüklere, vatandaşlığın getirdiği ve gerektirdiği özgürlüklere ne kadar yer açmıştır?
☩ Neden hala Kemalizmi konuşuyoruz? Bir sebebi tarihsel bir olgu olması, bir diğeri ise bugün, geçmişle sınırlı kaldığını düşündüğümüz Kemalist geleneklerini hala sürdürüyor olmamız.
☩ Kemalizmi bugünün resmi ideolojisi olarak görebilir miyiz?
☩ Bugünün özgürlük ve gelişmişlik açısından eksikliklerinin sorumlusunu arayışımızda tek suçluyu Kemalizme ve tek parti dönemine atfetmemiz ne kadar doğru? Tek parti dönemiyle bugün arasında geçen yaklaşık 60 yılı ve bu sürede gelip geçen hükümetleri neden kimse konuşmuyor?
ARI Hareketi, benzer yuvarlak masa toplantıları aracılığıyla Türkiye’nin çözüm bulmamış sorunlarına uzmanlar eşliğinde cevap aramaya devam edecektir.
Saygılarımızla bilginize sunarız,
Ural AKÜZÜM
Yönetim Kurulu Başkanı


Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.ari.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=355&Itemid=0