
Askeri bölgelerin de satışına olanak tanıyan girişimden Genelkurmayın müdahalesiyle geri adım atıldı. Askeri bölgelerde, mal edinimleri, Genelkurmayın iznine bağlandı. Baraj ve köprü gibi özel güvenlik bölgelerindeki satışlar için ise Valilikler karar verecek.
TBMM Genel Kurulunda geçen hafta yabancılara mülk satışına ilişkin yasa tasarısı görüşülürken, AKPli milletvekillerinin, yabancılara askeri bölgelerde de mülk satışını öngören girişimden geri adım atıldı. Genelkurmay bu girişime karşı çıktı ve önerge değiştirildi. Askeri yasak bölgelerde, mal edinimleri Genelkurmayın iznine bağlandı. Ancak baraj ve köprü gibi özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz edinimlerine Valilikler karar verecek.Önergenin yeniden görüşülmek üzere geri çekildiği Meclis Adalet Komisyonunda Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi Hakim Albay Erol Dursun, bu düzenlemede sadece askeri alanların kendilerini ilgilendirdiğini, diğer konuların siyasi tercih olduğunu vurguladı ve ülke güvenliği, sınır güvenliği ve terörle mücadele kapsamında ellerinde bulundurmaları gereken araziler olduğunu söyledi.
CİDDİ TEREDDÜTÜMÜZ VAR
Dursun, Stratejik bölgeler ve güvenlik bölgeleri bizim için hayati önemde arazilerdir. Bunlar üzerinde yabancıların mülk edinmesi konusunda ciddi tereddütlerimiz var. Biz buralara yabancı şirketlerin hangi amaçla gelirse gelsin sonraki faaliyetlerini kestiremeyiz. Bizim stratejik bölgemizde mülk edinirse, biz daha sonra nasıl önlem alacağız. Buralardaki mülk edinme Genelkurmay Başkanlığının iznine tabi olursa sorun olmaz dedi.
CHPli İsa Gök, BM Genel Sekreteri Kofi Annanın Güney Kıbrıs ile KKTC arasında mülk satışında mütekabiliyet esasının uygulanmasına, Güney Kıbrısta kişi başına düşen gelir çok yüksek olduğu için karşı çıktığını anlattı. Gök, O nedenle, AB ülkelerinin yabancı sermayeye izin verdiği kadar bizim de vermemizin karşılığı saflıktır dedi. CHPli Ali İhsan Köktürk de askeri yasak bölgeler ile özel güvenlik bölgelerinde yabancıların mülk edinmesine Valilerin izin vermesine yönelik geri çekilen önergeye karşı çıktı. AKPlilerin Valilere güvenmiyor musunuz? diye laf atması üzerine de Köktürk, Valilere verilen talimatları da biliyoruz. Valilere, kamyonların üzerine çıkıp kömür dağıtın diyenler var dedi. CHPli Rahmi Güner de Öyle bir noktaya geldik ki askeri bölgeleri de elimizden çıkaracağız diye konuştu.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise eleştirileri yanıtlarken, milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine, Askeri bölgeler için gelen bir yatırım talebi yok. Sadece genel bir düzenleme yapılırken bu konu dikkate alındı dedi.
GENELKURMAYIN DEDİĞİ OLDU
Yapılan görüşmelerin ardından, Genelkurmayın da isteği doğrultusunda AKPlilerin verdiği önergeyle madde yeniden düzenlendi. Buna göre, yabancı şirketlerin askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ve stratjik bölgelerdeki mal edinimleri Genelkurmay Başkanlığının ya da yetkilendireceği komutanlıkların, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabi olacak. Valilik iznine tabi olan konular ilgili idare temsilcilerinin katılımıyla oluşan komisyonda, edinimin faaliyet konusuna uygunluğu değerlendirilerek karara bağlanacak. Bunun uygulanması , ilgili bakanlıkların görüşlerinin alınmasından sonra, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenecek yönetmelikle belirlenecek.
Komisyonda, yine Genelkurmay Başkanlığının istemi doğrultusunda, CHP ve MHPlilerin verdiği bir önergeyle, Türkiyede taşınmaz tesisinde, hisseleri menkul kıymet borsalarında işlem gören şirketlerin ediniminde, kayıt ve sınırlama aranmayacağına ilişkin hüküm de maddeden çıkarıldı.
Komisyon toplantısının çıkışında CHPli Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada komisyondan geçen düzenlemeyi eleştirdi. Gök, valiliğin iznine bağlanan özel güvenlik bölgelerindeki taşınmazların santral, baraj ve köprülerin de girdiğini belirterek, İstanbul boğazı da özel bölge. Bu düzenlemeler de Anayasa Mahkemesinden döner dedi.
Kaynak