Askeri yığınaktan kaygılıyız

Genel & Güncel Konular

Askeri yığınaktan kaygılıyız

İletigönderen Veled » Pzt Haz 18, 2007 14:19

Askeri yığınaktan kaygılıyız

Irak'ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türk ordusunun sınırdaki hareketliliğinden endişe duyduklarını söyledi. Zebari, Erdoğan'ın ''PKK sorunu önce içeride çözülmeli'' yönündeki açıklamasının da cesaret verici olduğu belirtti.




CNN International'ın yayınına katılan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "Irak'a herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduklarını"söyledi.

Zebari, Türkiye'nın terör örgütü PKK'ya ilişkin güvenlik kaygılarını "meşru" olarak nitelendirdi, ancak sorunun,Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizma çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini savundu.

Zebari, "Kürt asıllı olmama karşın Irak'ın dışişleri bakanıyım ve sorumluluğum, Türkiye ile gerginliğin yumuşatılması. PKK'nin sınır ötesi saldırıları ve benzer konularda Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının giderilmesi için elimizden gelenin en iyisini yaptık" dedi.


Hoşyar Zebari, "Sanırım Türkiye'nin, Irak hükümeti ve kuzey Irak'taki bölgesel yetkililer konusunda bazı kaygıları var. Ancak bu meselelerin çözümü için bir mekanizma bulunuyor. ABD, Irak ve Türkiye arasında bir üçlü komisyon var. ABD burada General (Joseph) Ralston tarafından temsil ediliyor ve bu komisyon, en başta Türkiye'nin PKK'ya ilişkin meşru güvenlik kaygıları için oluşturulmuştu. Ancak bu komisyon, şimdiye kadar faaliyete geçemedi" diye konuştu.

ASKERİ YIĞINAKTAN KAYGILIYIZ
Zebari, "Türkiye'nin askeri yığınağına gelince, biz kesinlikle kaygılıyız. Bizim konumumuz, her türlü askeri müdahaleye karşı çıkmak. Çünkü bu, daha fazla şiddete ve istikrarsızlığa yol açacak. Dolayısıyla askeri eyleme girişilmemesi yönünde defalarca çağrıda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Hoşyar Zebari ayrıca, "Türkiye Başbakanının, terör örgütü PKK sorununa, başka ülkelerin sınırlarından içeriye girilmesinin düşünülmesinden önce Türkiye içinde karşılık verilmesi gerektiği yönündeki sözleri bizi cesaretlendirdi" diye konuştu.

Zebari, daha fazla karşı karşıya gelinmesinin, hem Irak'ın, hem Türkiye'nin, hem de başkalarının menfaatine aykırı olduğunu ve bu çerçevede gerginliğin yumuşatılması için Türk hükümetiyle danışma içinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/19599/askeri-yığınaktan-kaygılıyız.html
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x