Aslında çok çalışıyormuşuz

Genel & Güncel Konular

Aslında çok çalışıyormuşuz

İletigönderen Pınar » Prş Nis 24, 2008 9:25

Aslında çok çalışıyormuşuz

KESK'in araştırmasına göre Türkiye'de çok tatil yapıldığı iddiası doğru değil. Araştırmaya göre, Türkiye 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6. ülke.

KESK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'de emekçilerin iddia edildiği gibi uzun süreler tatil yapmadığı ifade edilerek, Türkiye'nin 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6. ülke olduğu belirtildi.

KESK AR'ın gerçekleştirdiği araştırmada, Türkiye'de en yaygın yanılgılardan birinin, ''ülkede çok fazla tatil bulunduğu ve çalışanların bu tatiller nedeniyle yeterince çalışmadıkları inancı'' olduğu ifade edildi.

Bu iddianın, emekçiler ne zaman hak talebinde bulunsalar karşılarına çıkarıldığı savunulan araştırmada, ''Son olarak 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak tatil olması talebimize karşı Başbakan Erdoğan'ın 'Türkiye tatiller ülkesi' diyerek karşı çıkması, bu yanlış inancın masum bir şehir efsanesi olmaktan çıkarak, hükümeti bile inandıracak tehlikeli bir söylem haline dönüştüğünü gözler önüne sermiştir'' denildi.

Türkiye'de emekçilerin iddia edildiği gibi uzun süreler tatil yapmadığı ifade edilen araştırmada, şunlar kaydedildi:

''Türkiye'de ulusal bayram, yılbaşı, resmi ve dini bayram günlerinde resmi tatil günü sayısı 13,5'tur. Bu tatiller bazı yıllarda hafta sonlarına denk gelebildiği gibi, bazı yıllarda idari tatillerle birleştirilebilmektedir. Dünyanın tüm ülkelerinde benzer şekillerde dini, ulusal ve bölgesel bayramlar olmakta ve ülkelerin kültürüne resmi tatil günü sayısı 10 ile 25 arasında değişmektedir.

Türkiye'deki resmi tatil günü sayısı diğer ülkelerle birbirine yakın olmakla birlikte, ülkemizdeki haftalık çalışma süresinin dünyanın pek çok ülkesinden fazla olması, emekçilerin yıl içerisindeki toplam çalışma süresini yükseltmektedir.''

''TÜRKİYE'DE YILDA 1918 SAAT ÇALIŞILIYOR''

Araştırmada, OECD verilerine de yer verilerek, 2006 yılı içerisinde çalışanların toplam çalışma saatleri dikkate alındığında, Türkiye'nin, 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6. ülke durumuna olduğu belirtildi.

OECD'nin 8 Nisan 2008 tarihinde yayınladığı ''OECD Factbook 2008'' adlı raporuna göre, Türkiye'de 2006 yılında bir çalışanın yıl boyunca toplam 1918 saat çalıştığına dikkat çekilen araştırmada, buna karşın Hollanda'da bir emekçinin 1391 saat, Norveç'te 1407 saat, Almanya'da 1436 saat, Fransa'da ise 1564 saat çalıştığı ifade edildi.

Yıllık çalışma süreleri göz önüne alındığında 30 OECD ülkesinin ortalamasının 1777 saat, 15 AB ülkesinin ortalamasının ise 1625 saat olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye'deki emekçilerin OECD ülkeleri ortalamasından 141 saat (ortalama 3 iş haftası), AB15 ülkeleri ortalamasından ise 293 saat (ortalama 6,5 iş haftası) daha fazla çalıştığı kaydedildi.

Araştırmayla ilgili değerlendirmede, 1 Mayısın söz konusu gerekçelerle tatil edilmemesi eleştirilerek, şu görüşlere yer verildi:

''Hiçbir veriye dayanmaksızın, 'Türkiye tatiller ülkesidir' gerekçesiyle emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmeyerek, halk pek çok konuda olduğu gibi kandırılmaktadır. Türkiye'de emekçiler çok çalışmaktadır. AKP kabul etse de etmese de 1 Mayıs, emekleri ve alınterleriyle yeryüzündeki tüm güzellikleri ve değerleri yaratan emekçilerin bayramıdır. Bizler 1 Mayısı adına ve anlamına yakışır bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz.''


KAYNAK
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye
 
İletiler: 1380
Kayıt: Çrş Haz 06, 2007 7:47

İletigönderen celalsungur » Prş Nis 24, 2008 11:12

1918 saat yılda 240 gün oluyor, kamu işyerlerindeki verimlilik te yıllardır tartışılan bir konu. Daha önce benim de çalıştığım bir KİT'imizde görev başında uyurken bir kaç kere yakalanan bir çalışan'a İş Kanununun ilgili maddesi uygulanmaya çalışıldığında, çalışanların Sendika öncülüğünde ''susma, sustukça sıra sana gelecek'' diye eylem yaptıklarını, ve pazarlıklar sonucu, uyurken yakalanan çalışanın aynı KİT'e ait Çanakkale'deki işletmeye tayin edildiğini biliyorum.
Özelleştirmeye çalışılan hiç bir işletmeye de Sendika'nın işletmeci olarak talip olmaması da, bu iş yerlerindeki verimliliğin bir göstergesidir diye düşünüyorum.
Kullanıcı küçük betizi
celalsungur
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Cum Mar 07, 2008 0:57

İletigönderen 0KurtluElma0 » Prş Nis 24, 2008 11:15

Çalışma saatleri de sektörden sektöre değişiyor...Mesela kamu işçileri ile fabrika işçileri çalışma saatleri farklı...

Mesela ben bir tekstil fabrikasında sabah 8 gece 10 çalışıyordum...Yani 13 saat...Bir saniye bile oturmadan 13 saat çalışıyordum tabi fabrikadaki diğer işçilerde...Fabrikalarda durum böyle....12-13 saat çalışıyor işçiler cumartesi de dahil...


Ama kamu işçileri sanırım memur gibi sabah 8 akşam 5....Hatta bazıları diğer kamu işçilerindne hatta memurlardan bile daha fazla maaş alıyorlar....Ha kimse üstüne de alınmasın çoğu kamu işçisi de yan gelip yatıyo,doğru düzgün görevini yapmıyor...
Kullanıcı küçük betizi
0KurtluElma0
Üye
Üye
 
İletiler: 40
Kayıt: Sal Mar 11, 2008 15:29


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x