Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı Konuşması

Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı Konuşması

İletigönderen Otopsi » Cum Şub 13, 2009 19:32

GAZİ MUSTAFA KEMAL’İN

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİ ÜZERİNE

TBMM’İNDE YAPTIĞI KONUŞMA

29 EKİM 1923


Muhterem Arkadaşlar,

Mühim ve cihanşümul (dünya çapında) hâdisat-ı fevkalâde (fevkalâde olaylar) karşısında muhterem milletimizin teyakkuz ve intibah-ı hakikisine ( gerçek uyanışına)bir vesika-i kıymettar olan (değerli bir belge olan)Teşkilat-ı Esasiye Kanunumuzun (Anayasamızın)bazı maddelerini tavzih (açıklamak) için encümen-i mahsus tarafından (özel ihtisas komisyonu tarafından) heyeti celilenize teklif olunan (yüksek heyetinize sunulan)kanun layihasının (kanun teklifinin) kabulü münasebetiyle Yeni Türkiye Devleti’nin zaten ve cihanca malûm olan (dünyaca bilinen) malûm olması lâzım gelen mahiyeti, ( biliniyor olması gereken mahiyeti), beynelmilel maruf ünvanıyla yâdedildi .(uluslar arası bilinen adıyla adlandırıldı.)

Bunun icab-ı tabiîyesi (doğal sonucu) olmak üzere, bu güne kadar doğrudan doğruya Meclisinizin riyasetinde (başkanlığında) bulundurduğunuz arkadaşınıza ifa ettirdiğiniz (yaptırdığınız) vazifeyi Reisicumhur ünvanıyla yine aynı arkadaşınıza, bu âciz arkadaşınıza tevcih buyurdunuz.(verdiniz).

Bu münasebetle şimdiye kadar mükerreren (bir çok kereler) hakkımda izhar buyurmuş olduğunuz (göstermiş bulunduğunuz) muhabbet ve samimiyet ve itimadı bir defa daha göstermekle yüksek kadirşinaslığınızı ispat etmiş oluyorsunuz. Bundan dolayı heyet-i celilenize (yüksek heyetinize) bütün samimiyeti ruhiyemle arz-ı teşekkürat ederim. (bütün içtenliğimle teşekkürlerimi sunarım).

Efendiler, asırlardan beri şarkta mağdur ve mazlum olan milletimiz, (yüzlerce yıldan buyana doğuda haksızlığa uğramış ve zulüm görmüş bulunan milletimiz), Türk Milleti, hakikatte meftur olduğu hasailden muârra telâkki ediliyordu.(aslında sahip olduğu hasletlerden uzakmış gibi sayılıyordu). Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat, idrâk, kendi hakkında suizanda (yanlış kanıda) bulunanların ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak zevahirperest (üstünkörü) insanlar olduğunu pek güzel ispat etti. Milletimiz, haiz olduğu evsaf ve liyakatini hükümetinin yeni ismiyle cihan-ı medeniyete (uygar dünyaya) daha çok suhuletle izhara (kolayca göstermeye) muvaffak olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti cihanda işgal ettiği mevkiye lâyık olduğunu âsarı ile (eserleriyle) ispat edecektir. Arkadaşlar, bu müessese-i âliyeyi ( yüksek kurumu) vücuda getiren Türk Milleti’nin son dört sene zarfında ihraz ettiği (kazandığı) zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere, tecelliyatını (kendini) gösterecektir. Âcizleri,(bendeniz) mazhar olduğum bu emniyet ve itimada (gösterdiğiniz bu güvene) ve kesbi liyakat etmek için (lâyık olabilmem için) pek mühim gördüğüm noktadaki ihtiyacımı arzetmek mecburiyetindeyim. (çok önemli gördüğüm bir ihtiyacımı bildirmek zorundayım). O ihtiyaç, heyet-i âlinizin (yüksek heyetinizin) şahsım hakkındaki teveccüh ve itimadının, (sevgi ve güveninin) müzaheretinin (desteğinin) devamıdır. Ancak bu sayede ve Allahın inayetiyle (yardımıyla), şahsıma tevcih buyurduğunuz (verdiğiniz) ve buyuracağınız vezaifi (vazifeleri) hüsnü ifaya (başarıyla yerine getirmeye) muvaffak olabileceğimi ümit ederim. Daima muhterem arkadaşlarımın ellerine, çok samimi ve sıkı bir surette yapışarak onların şahıslarından kendimi bir an bile müsteğni görmeyerek çalışacağım, milletin teveccühünü (sevgisini) daima noktai istinat telâkki ederek, (dayanak noktası alarak) hep beraber ileriye gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.

http://www.orhancekic.com/makale.asp?id=493
Kullanıcı küçük betizi
Otopsi
Üye
Üye
 
İletiler: 251
Kayıt: Sal Ağu 12, 2008 13:55

Şu dizine dön: Mustafa Kemâl ATATÜRK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x